MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

51- Hz. Osman'ın Evinin Kuşatılması

52- Osman'ın, Fitne Zamanında Kur'an'a çağrı Yapması

53- Osman'ın Ölümüne Dair Rüyası ve Sözleri

54- Osman'ın Öldürülmesi, Cenazesi, Hilafet Süresi

 

51- Hz. Osman'ın Evinin Kuşatılması

 

1. Hz. Osman

 

27447 (1) Muğire b. Şu'be bildiriyor: Evi kuşatma altındayen Osman'ın yanına girdim. Ona şöyle dedim: "Sen ki tüm müslümanların önderisin, ancak başına malum şeyler geldi. Sana üç teklifte bulunacağım, bunlardan birini seç. İstersen evinden çıkıp sana muhalif olanlarla savaşırsın. Yeterince askerin de var. Hem sen haklı iken onlar haksız. Ya da dışarıda tuttukları kapıdan başka sana bir kapı açalım. Bu kapından çıkar, bineğine binip Mekke'ye gidersin. Sen Mekke'deyken onlar senin kanını dökemezler. Veya Şam'a git! Orada içlerinde Muaviye'nin de bulunduğu Şamlılar var."

Osman şu karşılığı verdi: "Çıkıp onlarla savaşmam konusunda, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra kanlarını dökerek ümmetinin başında duracak ilk kişi olmayı istemem. Mekke'ye gitme konusuna gelince ise, tamam orada kanımı dökmezler. Ama Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mekke'de Kureyşli biri ilhada (zulüm ve fitneye) sebep olacak ki tüm insanların çekeceği azabın yarısını o çekecektir'' buyurduğunu işittim. Bu kişi de ben olmayacağım! Şam'a gitmeme gelince, onlar Muaviye'nin de içlerinde bulunduğu Şam ahalisidir. Ama ben hicret ettiğim yurdu ve Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan komşuluğumu bırakıp gitmem."

 

[Hasen]

 

Heysemi (12001) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilirdir. Ne var ki Muhammed b. Abdilmelik b. Mervan'ın Muğire'den hadis işittiğine dair bir bilgiye rastlamadım."

 

 

 

27448 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

2. Hz. Osman

 

27449- İbn Ebza bildiriyor: Osman'ın evi kuşatıldığı zaman Abdullah b. ez-Zübyr ona: "Yanımda senin için hazırladığım develer var. İstersen onlara binip Mekke'ye git. Gelmek iseyen de yanına oraya gitsin" dedi. Osman ise: "Hayır!" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nlekke'de Kureyşli Abdullah adında bir koç (genç) ilhada (zulüm ve fitneye) sebep olacak ki tüm müslümanların günahının yarısı onun boynunda olacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Heysemi (5703) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir. Bezzar da rivayet etmiştir."

 

 

52- Osman'ın, Fitne Zamanında Kur'an'a çağrı Yapması

 

1. Hz. Osman

 

27450-z İbrahim b. Sa'd, babasından, o da babasından bildiriyor: Hz. Osman evini kuşatanIara: "Şayet Allah'ın Kitab'ına göre ayağıma zincir vurulması gerekiyorsa vurun!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sad (3/69) rivayet etti.

 

 

2. Hz. Osman

 

27451 (1) Ebu Seleme b. Abdirrahman anlatıyor: Hz. Osman, kuşatma altındayken evinin üst tarafında durdu ve aşağıdakilere: "Hira dağı üzerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte benim de bulunduğum sırada dağ sarsıldığında ayağıyla yere vurup: ''Sakin ol ey Hira! üzerindekiler Nebi veya sıddık veya şehit olanlardan başkası değildir'' buyurduğuna şahit olan Allah adına bunu söylesin!" diye seslendi. Aşağıdan bazıları bunun doğru olduğunu söyledi.

Osman: "Rıdvan biatında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Mekke müşriklerine gönderince, ellerini gösterip: ''Bu benim elimı şu da Osman'ın elidir'' buyurarak benim adıma biat aldığına şahit olan Allah adına bunu söylesin" diye seslenince, aşağıdan bazıları bunun doğru olduğunu söyledi.

Osman: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette bir ev karşılığında kim şu evi satın alır da Mescid'imizi genişletmek için ona katar?'' buyurduğunda kendi paramdan o evi satın alıp Mescid'e katarak onu genişlettiğime şahit olan Allah adına bunu söylesin" diye seslenince, aşağıdan bazıları bunun doğru olduğunu söyledi.

Osman: "(TEbuk savaşı için) Zorluk ordusu hazırlanırken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bugün kabul görecek bir harcamada bulunur?'' buyurduğunda kendi paramla ordunun ihtiyaçlarının yarısını karşıladığıma şahit olan Allah adına bunu söylesin" diye seslenince, aşağıdan bazıları bunun doğru olduğunu söyledi.

Osman: "Rüme kuyusunun suyu gelip geçenlerin içmesi için satın alınmak istendiğinde kendi paramla onu satın alıp herkesin içmesi için vakfettiğime şahit olan Allah adına bunu söylesin" diye seslenince, aşağıdan bazıları bunun doğru olduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/319-320) ve Nesai (2/124-125) rivayet ettiler.

 

 

 

27452 (2)- Ebu Umame b. Sehl der ki: Osman'ın evi kuşatma altındayken ben de onunla birlikte içerdeydim. Bir odaya girdiğimiz zaman da üst tarafta, damda bulunanların konuşmalarını işitirdik. Bir defasında Osman bir ihtiyacı için bir odaya girdi. Çıktığında yüzünün rengi değişmişti. "Demin beni öldürmekle tehdit ettiklerini işittim" dedi. Ona: "Ey Müminlerin emiri! Allah sana yeterlidir" karşılığını verdiğimizde şöyle dedi:

"Beni ne diye öldürecekler? Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Bir Müslümanın kanı üç durumda helal olur. Biri kişinin müslümanken dininden dönmesidir. Diğeri evlendikten sonra zina etmesidir. Bir diğeri de haksız yere bir cana kıymasıdır.'' Vallahi ne Cahiliye'de ne de müslüman olduktan sonra kesinlikle zina etmiş değilim. Allah bana hidayeti nasip ettikten sonra dinimi değiştirmeyi de asla düşünmüş değilim. Birini de öldürmüş değilim. Beni ne diye öldürecekler?"

 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/91) rivayet etti.

17217 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

27453 (3)- Ubeydullah b. Adiy b. el-Hiyar bildiriyor: Osman b. Affan bana: "Yeğenim! Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yetiştin mi?" diye sorunca: "Hayır! Ama onun ilminden, örtüsü altındaki bakire kız kadar saf ve temiz olan bir ilim ve yakin ulaşmıştır" karşılığını verdim. Bunun üzerine Osman teşehhüd etti ve şöyle dedi: "Allah, Muhammed'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hakla gönderdi. Allah'ın ve Resulü'nün davetine icabet edenlerden ve Muhammed"in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) risaletine inananlardan biri oldum. Bu yolda iki defa da hicret ettim. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) damadı oldum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim. Allah'a yemin olsun ki vefat edene kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ne karşı geldim, ne de herhangi bir konuda onu aldattım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Uzun bir metinle Buhari (5/14) rivayet etti.

 

 

 

27454 (4)- Ubeydullah b. Adiy b. el-Hiyar bildiriyor: Osman bana şöyle dedi: "Allah, Muhammed'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hakla gönderdi. Allah'ın ve Resulünün davetine icabet edenlerden ve Muhammed"in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) risaletine inananlardan biri oldum. Bu yolda iki defa da hicret ettim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in damadı oldum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim. Allah'a yemin olsun ki vefat edene kadar Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne karşı geldim, ne de herhangi bir konuda onu aldattım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3696, 3872) re+

 

 

 

27455 (5)-Z Zeyd b. Eslem, babasından bildiriyor: Cenazelerin namazının kılındığı yerde Osman'ın muhasara altına alınmasına şahit oldum. O kadar kalabalıktı ki taş atılsa izdihamdan birinin kafasına düşer yere ulaşmazdı. Osman, Makam-ı Cibril'den sonra gelen kapıdan bakıp: "Ey insanlar! Talha aranızda mı?" diye seslendi. Herkes susunca bir daha: "Ey insanlar! Talha aranızda mı?" diye seslendi. Ses gelmeyince bir daha: "Ey insanlar! Talha aranızda mı?" diye seslendi. Yine cevap gelmeyince bir daha: "Ey insanlar! Talha aranızda mı?" diye seslendi.

Dördüncüsünde Talha b. Ubeydillah kalkınca, Osman ona: "Sen burada mıydın? Oysa bir topluluğun içinde olup da üç defa seslenmeme rağmen bana cevap vermeyeceğini düşünmemiştim" dedi ve: "Ey Talha! Allah için söylemeni istiyorum! Filan yerde Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte bulunduğumuz ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında ikimizden başka ashabdan kimselerin olmadığı günü hatırlar mısın?" diye sordu. Talha: "Evet!" karşılığını verince, Osman: "O günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sana: ''Ey Talha! Her Nebiin cennette ashabından bir arkadaşı olur. Osman b. Affan da cennette benim arkadaşım olacaktır'' buyurmuştu, değil mi?" diye sordu. Talha: "Allah şahit olsun ki öyle oldu" dedi ve oradan ayrıldı.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/228, 9/91) der ki: "Hadisi bu şekliyle ise Abdullah (ibn Ahmed) rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Ubade ez-Zuraki metrüktur."

 

 

53- Osman'ın Ölümüne Dair Rüyası ve Sözleri

 

1. Hz. Osman

 

27456 (1)-z Osman b. Affan'ın azatlısı Müslim Ebu Said bildiriyor: Osman b. Affan yirmi köle azat etti. Sonra birkaç tane don getirtip onları giydi. Oysa daha önce ne cahiliyedeyken ne de Müslüman olduktan sonra bunlardan hiç giymemişti. Giydikten sonra da şöyle dedi: "Dün gece rüyamda Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm. Ebu Bekr ve Ömer' i de gördüm. Bana: "Sabret! İftarını yarın akşam bizim yanımızda yapacaksın" dediler. Sonra okumak için Kur'an getirtip önüne koydu. Kur'an önündeyken de öldürüldü.

 

[Sahih

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/232, 9/96-98) der ki: "Hadisi Abdullah ve elMüsnedu'l-kebir'de Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri güvenilirdir."

 

 

 

27457 (2)-Z Osman b. Affan'ın karısı Naile bintu'l-ferafısa der ki: Müminlerin emirinin uykusu gelince uyudu. Uyandıktan sonra bana: "Dışardakiler beni öldürecek!" dedi. Ona: "Hayır! İnşaAllah iş oraya varmayacaktır, zira müslümanlar sana sadece sitem etmektedir" karşılığını verdim. Ancak Osman şöyle dedi: "Rüyamda Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'i ve Ömer'i gördüm. Bana: ''Bu akşam iftarını yanımızda yapacaksın'' dediler."

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (7/232) der ki: "Bunu Abdullah b. Ahmed rivayet etmiş olup ravileri arasında tanımadıklanın vardır."

 

 

2. Hz. Osman

 

27458- Ebu Avn el-Ensari bildiriyor: Osman b. Affan, İbn Mes'ud'a: "Bazı şeyleri yaptığını duyuyorum! Bu tavrından vazgeçmeyecek misin!" deyince, İbn Mes'ud mazeret göstermeye çalıştı. Bunun üzerine Osman ona şöyle dedi: "Yazık sana! Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir halife öldürülecek ve bir fırsatçı ortaya çıkacaktır'' buyurduğunu işittim ki benim işitmem seninki gibi değildir. Burada öldürülecek olan kişiden kasıt da Ömer değil benim. Zira Ömer'i bir kişi öldürmüştü, ancak beni bir topluluk öldürecek."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/227) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

54- Osman'ın Öldürülmesi, Cenazesi, Hilafet Süresi

 

1. Hz. Osman

 

27459 (1)-z Ebu'l-Aliye der ki: "Kurban (Zillıkce) ayının ilk on gününde Osman'ın kapısındaydık."

 

[Sahih]

 

 

 

27460 (2)- Ebu'ı-Aliye der ki: "Kurban (Zillıkce) ayının ilk on gününde Osman'ın kapısındaydık."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/232) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

27461 (3)-Z Ebu Osman bildiriyor: "Osman teşrik (Kurban bayramının ikinci, üçüncü ve dördüncü) günlerinin ortalarında öldürüldü."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (7/232-233) zikretmiş ve: "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

2. Hz. Osman

 

27462 (1) Ümeyye b. Şibl ile başkaları bildiriyor: "Osman, on iki yıl boyunca halifelik yaptı. Öldürülmesiyle başlayan fıtne de beş yıl sürdü."

 

 

 

27463 (2)- Ebu Ma'şer der ki: "Osman, hicri otuz beş yılında Zilhicce ayının on sekizinde öldürüldü. Halifeliği on iki yıldan on iki gün eksik bir süre sürmüştür."

 

 

 

27464 (3)- Abdullah b. Muhammed b. Akil der ki: "Osman, hicri otuz beş yılında öldürüldü. Öldürülmesiyle başlayan fitne beş yıl sürmüş, bunun dört ayı Hz. Hasan zamanında olmuştur."

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/232) irad etmiştir.

 

 

3. Osman

 

27465 (1) Katade bildiriyor: "Osman öldürüldüğünde doksan veya seksen sekiz yaşındaydı."

 

[Munkati']

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/99) zikretmiş ve: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Katade'ye kadar ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

27466 (2)- Katade der ki: "Osman'ın cenaze namazını kıldınp onu defneden Zübeyr oldu. Zira Osman bunu ona vasiyet etmişti.

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/233) der ki: "Ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Katade bu olaya yetişmiş değildir."

 

 

SONRAKİ