MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

48- Hz. Osmen'ın Kendini Savunması

 

1. Hz. Osman

 

27439 (1) Şakik der ki: Abdurrahman b. Avf, Velid b. Ukbe ile karşılaşınca, Velid ona: "MüminIerin emiri Osman'a karşı neden bu kadar sertsin?" diye sordu. Abdurrahman: "Ona söyle, Uhud savaşında kaçan ben değildim. Bedir savaşına katılmayan ben değildim. Ömer'in uygulamalarını da bırakan ben değilim" karşılığını verdi. Velid gidip bunları Osman'a söyleyince şöyle karşılık verdi: Uhud savaşında kaçtığımı söylüyor. Ancak Allah: "İki topluluğun karşılaştığı gün, içinizden yüz çevirip kaçanları, şeytan ancak yaptıkları bazı hatalardan dolayı yoldan kaydırmak istemişti. Ama yine de Allah onları affetti. Kuşkusuz Allah çok bağışlayandır, halimdir"[Al-i İmran 155]  buyurup beni bağışlamışken kendisi nasıl beni bu konuda ayıplar? Bedir savaşına da katılmadığımı söylüyor. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hasta olan kızı Rukayye'nin yanında kalıp vefatına kadar bakımını yaptım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bedir'de elde edilen ganimetlerden bana da pay verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de birine ganimetten pay verdiği zaman o kişi savaşa katılmış gibi olur. Ömer'in sünnetini bıraktığımı söylemesine gelince, Ömer'in sünnetini uygulamaya ne benim gücüm yeter, ne de onun. Git ve bunları ona anlat."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/226, 9/83-84) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Taberani de muhtasar bir şekilde rivayet etmiştir. Bezzar da aynı uzunlukta buna benzer bir rivayette bulunmuştur. Ravilerden Asım b. Behdele, hadisleri hasen olan biridir. Diğer raviler güvenilirdir."

 

 

 

27440 (2)- Şakik der ki: Abdurrahman b. Avf, Velid b. Ukbe ile karşılaşınca, Velid ona: "Müminlerin emiri Osman'a karşı neden bu kadar sertsin?" diye sordu. Abdurrahman şöyle dedi: "Ona söyle ... " Ravi sözkonusu hadisi aktarır ve cevaben Osman'ın şöyle dediğini rivayet eder: "Bedir savaşına da katılmadığımı söylüyor. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hasta olan kızı Rukayye'nin yanında kalıp vefatına kadar bakımını yaptım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bedir'de elde edilen ganimetlerden bana da pay verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birine ganimetten pay verdiği zaman o kişi savaşa katılmış sayılır..." Sonrasında ravi sözkonusu hadisi tam metniyle sonuna kadar aktarır.

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Ömer

 

27441 (1) Osman b. Abdullah b. Mevheb der ki: Mısır ahalisinden bir adam haccetti ve orada oturmakta olan bir topluluk gördü. "Bunlar kim?" diye sorduğunda, ona: "Bunlar Kureyşliler" denildi. "İçlerindeki şu ihtiyar kim?" diye sorunca da: "Abdullah b. Ömer" dediler. Adam ona: "Ey İbn Ömer! Şu Kabe'nin Rabbi adına söyle! Osman, Uhud savaşından kaçtı mı?" diye sorunca, İbn Ömer: "Evet!" dedi. Adam: "Bedir savaşında da bulunmadığını, ona da katılmadığını biliyor musun?" diye sorunca, İbn Ömer: "Evet!" dedi. Adam: "(Hudeybiye'deki) Rıdvan biatında bulunmadığını biliyor musun?" diye sorunca, İbn Ömer: "Evet!" karşılığını verdi.

Adam şaşkınlık içinde tekbir getirince, İbn Ömer ona şöyle dedi: Gel de sorduğun konuları sana açıklayayım. Uhud savaşına katılmayışı konusunda, şehadet ederim ki Allah bu konuda onu affedip bağışlamıştır. Bedir savaşına katılmayışı ise, Resulullahlın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı da olan eşinin (Rukayye'nin) hasta olması dolayısıyladır. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Sana, Bedir savaşına katılan kişinin sevabı kadar sevap ve ganimetten alacağı payı kadar pay vardır'' buyurmuştu. Rıdvan biatında bulunmayışı ise, şayet Mekkelilerin yanında Osman'dan daha saygın biri bulunsaydı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman'ın yerine onu Mekke'ye gönderirdi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman'ı gönderdi. Rıdvan biatı da Osman'ınMekke'ye gönderilmesinden sonra olmuştur. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), biat sırasında bir elini diğerinin üzerine koydu ve: ''Bu biat da Osman içindir!'' buyurdu. Şimdi giderken bu bilgileri de yanında götür.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7/48-49) ve Tirmizi (4/323-324, "hasen sahih") rivayet ettiler. 25330

 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

27442 (2)- Osman b. Abdullah der ki: Adamın biri İbn Ömer'e geldi ve:

"Ey İbn Ömer! Sana bir şey sorsam cevap verir misin?" dedi. İbn Ömer:

"Evet!" karşılığını verdi ... " Sonrasında ravi Osman bir önceki hadisin aynısını zikredip sonunda İbn Ömer'in şöyle dediğini rivayet eder: Bedir savaşına katılmayışı, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızı da olan eşinin (Rukayye'nin) hasta olması dolayısıyladır. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Sana, Bedir savaşına katılan kişinin sevabı kadar sevap ve ganimetten alacağı payı kadar pay vardır" buyurmuştu. Rıdvan biatında bulunmayışı ise, şayet Mekkelilerin yanında Osman'dan daha saygın biri bulunsaydı Resulutlalı (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman'ın yerine onu Mekke'ye gönderirdi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman'ı gönderdi. Rıdvan biatı da Osman'ın Mekke'ye gönderilmesinden sonra vaki olmuştur. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), biat sırasında sağ elini gösterip: "Bu, Osman'ın elidir'' buyurdu. Sonra sağ elini diğerinin üzerine koydu ve: "Bu biat da Osman içindir!" buyurdu. Şimdi giderken bu bilgileri de yanında götür.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (1958) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ