MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

49- Hz. Osmen Zamanındaki Siyasi Kargaşadan Hz. AIi'nin Uzak Durması

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

27443- Muhammed b. Ali der ki: Bazı insanlar (babam) Ali'ye gelip Osman'ın zekat memurlarından yana şikayette bulundular. Bunun üzerine babam (Ali) bana şöyle dedi: "Bu mektubu Osman'a götür ve ona şöyle de: "İnsanlar zekat memurlarından yana şikayet ediyorlar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alınmasını emrettiği zekat oranı bunda yazılıdır. Memurlarına söyle bu oranlara göre zekatı alsınlar." Osman'a gidip durumu anlattım. (Ancak mektuptakileri önemsemedi) Eğer babam Osman hakkında kötü konuşacak olsaydı o gün konuşurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3112) rivayet etti. 9078 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Huzeyfe

 

27444 (1) Ebu Sevr der ki: Hz. Osman, Said b. el-As'ı (Kufe'ye) vali olarak gönderdi. Ancak Kufeliler, Cerea denilen yerde yolunu kesip geri gönderdiler. Ebu Mes'ud ve Huzeyfe ile otururken, Ebu Mes'ud: "Ben orada (Said'in) kan dökmeden geri dönmeyeceğini düşünüyordum" dedi. Huzeyfe şu karşılığı verdi: "Ama ben kan dökülmeden fitnenin oradan geri döneceğini biliyordum. Bunu da henüz Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayattayken ondan duyduğum bir şeye dayanarak söylüyorum. Zira şöyle buyurmuştu: ''Kişi mümin olarak sabahları ama akşam olduğunda bu imandan kendisinde bir şey kalmaz. Mümin biri olarak akşamı eder, ancak sabah olduğunda kendisinde bu imandan bir şey kalmaz. Bu kişi bu gün kendi grubuyla savaşır, öbür gün Allah onu öldürür. Bu kişinin bedeninde kalbi ters çevrilir ve makadı kalbinin üstüne gelir. '' Ona: "Alt tarafı mı?" diye sorduğumda:

"Makadı!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/703) ve Hakim (4/437) rivayet ettiler.

 

 

 

27445 (2)- Cundub der ki: Cerea olayı olduğunda orada gördüğüm bir adama: "Vallahi bugün kanlar dökülecek!" dedim. Adam: "Vallahi dökülmeyecek!" karşılığını verdi. Ona: "Vallahi dökülecek!" dediğimde, yine: "Vallahi dökülmeyecek!" karşılığını verdi. Bir daha: "Vallahi dökülecek!" dediğimde: "Vallahi dökülmeyecek!" karşılığını verdi ve: "Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana söylediği bir söze dayanarak söylüyorum" diye ekledi. Adama: "Vallahi bugün karşılaştığım en kötü arkadaş olduğunu görüyorum! Aksi yönde yemin ettiğimi duyuyorsun ve bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir hadis olmasına rağmen beni yemin etmekten alıkoymuyorsun!" diye çıkıştım. Sonra kendi kendime: "Neden öfkeleniyorum ki?" dedim ve öfkelenmeyi bıraktım. Sonra ona dönüp bu yönde sorular sormaya başladın. Adamın da Huzeyfe olduğunu öğrendim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fiten 4/2219 (2893) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ