MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

46- Osman'ın Hayası

47- Hz. Osman'ın Bazı Özellikleri ve Fetvaları

 

46- Osman'ın Hayası

 

1. Osman

 

27426- Salim Ebu Cumey' der ki: Hasan, Osman'ın ne kadar haya sahibi olduğundan bahsetti ve şöyle dedi: "Bazen Osman evindeyken, kapı da kapalı olmasına rağmen üzerine su dökerken alt giysilerini üzerinden çıkarmazdı. Utanma duygusu, edeb yerlerini açıkta bırakmasına engel olurdu."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/82): "Ravileri güvenilir" demiştir.

 

 

2. Abdullah b. Ebi Evfa

 

27427 (1) İbn Ebi Evfa der ki: Bir defasında Ebu Bekr, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için izin istedi. İçerde bir cariye def çalıyordu. Ebu Bekr girdikten sonra Ömer geldi ve içeriye girmek için izin istedi. O da girdikten sonra Osman gelip ginnek için izin istedi. Girince o ana kadar tef çalmaya devam eden cariye çalmayı bıraktı. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Osman haya sahibi bir adamdır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

27428 (2)- İbn Ebi Evfa der ki: Cariyenin biri Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında def çalıyordu. O esnada Ebu Bekr, sonra Ömer geldi. Osman da gelince o ana kadar def çalmaya devam eden cariye çalmayı bıraktı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Osman haya sahibi bir adamdır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

3. Hz. Osman

 

27429 (1) Said b. el-As, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Aişe ile Hz. Osman'dan naklen bildiriyor: Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağında uzanmıştı ve üzerinde de Aişe'ye ait bir örtü vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O haldeyken Ebu Bekr'in girmesine izin verdi. Ebu Bekr, onunla işini bitirip çıktı. Sonra Ömer gelip girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine o haldeyken Ömer'in girmesine izin verdi. Ömer de işini bitirince çekip gitti.

Osman bunu anlatırken şöyle derdi: Sonra ben girmek için izin istedim.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp oturdu ve Aişe'ye: ''üzerini düzelt'' buyurdu. Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işimi bitirince yanından ayrıldım. Aişe ona: "Ey Allah'ın Resulü! Neden Osman'dan çekindiğin gibi Ebu Bekr ve Ömer'den çekinmedin?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Osman utangaç biridir. O haldeyken girmesine izin vermem halinde istediğini bana söyleyememesinden çekindim'' buyurdu.

 

Leys der ki: Bazıları da bunu rivayet ederken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe'ye: ''Meleklerin bile kendisinden utanıp çekindiği birinden ben haya etmeyeyim miVbuyurduğunu aktarırlar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, Sahih'de (2/235) rivayet etti.

 

 

 

27430 (2)- Said b. el-As, Osman ve Aişe'den naklen bildiriyor: "Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağında uzanmıştı ve üzerinde de Aişe'ye ait bir örtü vardı..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

4. Hz. Aişe

 

27431 (1) Said b. el-As, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Aişe ile Osman'dan naklen bildiriyor: Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için izin istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağında uzanmıştı ve üzerinde de Aişe'ye ait bir örtü vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O haldeyken Ebu Bekr'in girmesine izin verdi. Ebu Bekr, onunla işini bitirip çıktı. Sonra Ömer gelip girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine o haldeyken Ömer'in girmesine izin verdi. Ömer de işini bitirince çekip gitti. Sonra Osman gelip girmek için izin istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp oturdu ve Aişe'ye: "Üzerini düzelt!" buyurdu. Osman da onunla işini bitirince çekip gitti. Aişe ona: "Ey Allah'ın Resulü! Neden Osman'dan çekindiğin gibi Ebu Bekr ve Ömer'den çekinmedin?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Osman utangaç (çekingen) biridir. O haldeyken girmesine izin vermem halinde istediğini bana söyleyememesinden çekindim!" buyurdu."

 

Leys der ki: Bazıları da bunu rivayet ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Aişe'ye: ''Meleklerin bile kendisinden çekindiği birinden ben haya etmeyeyim miVbuyurduğunu aktarırlar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi Müşkilu'l-asar' da (1/474) rivayet etti.

 

 

 

27432 (1) Hz. Aişe der ki: "Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için izin istedi. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde (bana ait) bir örtü vardı..." Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

 

 

27433 (3)- Hz. Aişe der ki: Ebu Bekr, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile üzerimizde de bir örtü vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o haldeyken Ebu Bekr'in girmesine izin verdi. Ebu Bekr, onunla işini bitirip çıktı. Sonra Ömer gelip girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine o haldeyken Ömer'in girmesine izin verdi. Ömer de işini bitirince çekip gitti. Sonra Osman gelip girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysilerini düzeltti ve kalkıp oturdu. Osman da onunla işini bitirince çekip gitti. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr gelip girmek için izin isteyince, sen o haldeyken işini gördün. Sonra Ömer gelip girmek için izin istedi Onun da işini o haldeyen gördün. Fakat Osman gelip girmek için izin istediğinde sanki onu daha fazla ciddiye aldın" dediğimde: ''Osman utangaç biridir. O haldeyken girmesine izin vermem halinde istediğini bana söyleyememesinden çekindim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6906) rivayet etti.

 

 

47- Hz. Osman'ın Bazı Özellikleri ve Fetvaları

 

1. Hz. Osman

 

27434-z Hasan b. Ebi'l-Hasan der ki: "Mescid'e girdiğimde Osman b. Affan'ı gördüm. Abasına yaslanıp oturmuştu. Sucu olan iki adam yanına gelip bir konuda davalaşınca aralarında hükmü verdi. Daha yakına gelip baktım. Güzel yüzlüydü. Yüzünde çiçek hastalığından kalma izler vardı. Kollarındaki kıllar derisinin gözükmesine engelolacak kadar çoktu."

 

[Zayıf]

 

 

2. Hz. Osman

 

27435-z Ümmü Musa der ki: "Osman sima olarak en güzel insanlardan biriydi."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/80) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Osman

 

27436- Bunane der ki: "Osman asla saç ve sakallarını boyamış değildir."

 

[Hasen]

 

20695 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Hz. Osman

 

27437- Abbad b. Zahir Ebu Ruva' der ki: Osman'ın hutbe verdiğini ve hutbesinde şöyle dediğini işittim: "VAllahi yolculukta da, mukimken de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bulunduk. Hastalarımızı ziyaret eder, cenazelerimize katılırdı. Az olsun, çok olsun bizlere bir şeyler verip gönlümüzü alırdı. Şimdi ise belki de onu hiç görmemiş olan bazıları nasıl biri olduğunu bana anlatmaya çalışıyor.

 

[Hasen]

 

Heysemi (11999) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Müsnedü'l-kebir'de Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ancak Ebu Ya'la şu ilaveyi de zikretmiştir: Bunun üzerine Ferazdak'ın hanımının oğlu A'yun: "Ey Na'sel! Ama sen (geleneği) değiştirdin" diye itiraz etti. Osman: "Bunu söyleyen kimdir?" dedi. Oradakiler: "A'yun" deyince Osman: "Ey kul / köle! Asıl geleneği bozan sensin" dedi. Bunun üzerine insanlar A'yun'un üzerine saldırdılar. Leys oğullarından bir adam da onları ondan savmaya çalıştı, nihayet onu evine soktu da öyle kurtardı.

Her iki kaynağın ravileri de güvenilir bir ravi olan Abbad b. Zahir dışındakiler, Sahih'in ravileridirlero"

 

 

5. Osman

 

27438-z Hasan der ki: "Osman'ın, hutbesinde köpeklerin öldürülüp, güvercinlerin kesilmesini emrettiğini işittim."

 

[Sahih]

 

16914 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ