MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

45- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Bazı Şeyleri Sadece Ona Söylemesi

 

1. Hz. Aişe

 

27422 (1) Ebu Abdullah el-Cesrl anlatıyor: Aişe'nin yanına girdiğimde yanında Ömer'in kızı Hafsa da vardı. Aişe bana: "Bu, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Hafsa'dır" dedi. Sonra Hafsa'ya dönüp şöyle dedi: "Allah adına şimdi söyleyeceklerim arasında yalan varsa beni doğrulama, doğru söylersem de beni yalanlama! Hani (hastalığı zamanında) yanında benle sen vardık. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendinden geçince sana: "Sence ruhunu teslim mi etti?" diye sordum. Sen: "Bilmiyorum" dedin. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendine geldi ve: ''O'na kapıyı açm'' buyurdu. Sonra yine kendinden geçince sana: "Sence ruhunu teslim mi etti?" diye sordum. Sen: "Bilmiyorum" dedin. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendine geldi ve: ''O'na kapıyı açm'' buyurdu. Sana: "Babam mı yoksa baban mı geldi?" diye sorduğumda: "Bilmiyorum" dedin. Kapıyı açtığımızda içeriye Osman b. Affan girdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce: ''Yanıma yaklaş'' buyurdu. Osman üzerine eğilince ona bir şeyler söyledi ki ne söylediğini her ikimiz de bilmiyorduk. Osman başını kaldırınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Sana dediğimi anladın mı?'' diye sordu. Osman: "Evet!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha ona:

''Yaklaş!'' buyurdu. Osman bir daha ona doğru eğilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bir şeyler söyledi. Ne söylediğini ikimiz de bilmiyorduk. Osman başını kaldırınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Sana dediğimi anladın mı?'' diye sordu. Osman: "Evet!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha ona: ''Yaklaş'' buyurdu. Bu sefer Osman ona doğru daha fazla eğildi. Ona bir şeyler söyledikten sonra Osman başını kaldırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ne dediğimi anladın mı?'' diye sordu. Osman: "Evet! İ yice işittim ve anladım" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Çıkabilirsin'' buyurdu."

Hafsa onu dinledikten sonra: "Allah şahit olsun ki evet, öyle oldu veya- Allah şahit olsun ki söylediklerin doğrudur" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (14541) der ki: "Derim ki: "Başka bir metinle yalnız Aişe'nin bir hadisi İbn Mace'de yer almıştır. Hepsini Ahmed rivayet etmiştir. Taberani buna benzer bir rivayette bulundu ve şunu ilave etti: Dedi ki: (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: "Allah sana bir gömlek giydirebilir. Münafıklar o gömleği çıkarmanz isterlerse çıkarma." Nu'man b. Beşir, (Aişe'ye) dedi ki: "Ey müminlerin annesi! Bu hadisi niye daha önce söylemedin?" Aişe: "Ka'be'nin Rabbine yemin olsun ki, adam öldürülene kadar unuttum" karşılığını verdi."

 

 

 

27423 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), vefatına sebep olan hastalığı sırasında: ''Şimdi ashabımdan birinin yanımda olmasını isterdim'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Sana Ebu Bekr'i çağıralım mı?" dediğimizde cevap vermedi. "Ey Allah'ın Resulü! "Sana Ömer'i çağıralım mı?" dediğimizde de cevap vermedi. "Ey Allah'ın Resulü! Sana Ali'yi çağıralım mı?" dediğimizde yine cevap vermedi. "Sana Osman'ı çağıralım mı?" dediğimizde: ''Evet, çağırın'' karşılığını verdi. Osman'a haber saldığımızda geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla başbaşa konuştu. Konuşurken de Osman'ın yüzünün renginin değiştiğini gördük.

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Osman

 

27424 (1) Ebu Sehle bildiriyor: Hz. Osman, evinin kuşatıldığı sıralarda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir söz söylemişti ve bundan dolayı sabrediyorum" dedi.

 

Kays der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisine söylediği o sözün o günlerin (fitnenin) haberi olduğunu düşünürlerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı kanallarla İbn Mace (1/28) ve Hakim, Müstedrek'te (3/99) rivayet ettiler.

 

 

 

27425 (2)- Ebu Sehle bildiriyor: Hz. Osman, evinin kuşatıldığı sıralarda: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir söz söylemişti ve bundan dolayı sabrediyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

Kays der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisine söylediği o sözün o günlerin (fitnenin) haberi olduğunu düşünürlerdi."

 

 

SONRAKİ