MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

44- Hz. Osman'ın Faziletleri ve Zamanındaki Fitneye Yönelik Hadisler

 

1. Hz. Aişe

 

27408 (1) Fatıma binti Abdirrahman, annesinden bildiriyor: Amcam beni Aişe'ye gönderdi ve: "Evlatlarından biri sana selam söylüyor ve Osman b. Affan'ın nasıl biri olduğunu soruyor. Zira insanlar ona sövüyor" dememi istedi. Bunu Aişe'ye ilettiğimde şöyle dedi: "Allah, Osman'a lanet edene lanet etsin! Vallahi bir defasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de sırtını bana dayamış, CebraiI ona vahiy getirmişti. Osman'a: ''Ey Osmancık! Yaz'' buyurarak nazil olan vahyi ona yazdırıyordu. Allah ve Resulü'nün yanında değerli biri olduğu içindir ki o an orada bulunuyordu."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-Müfred'de (279) rivayet etti,

 

 

 

27409 (2)- Amr b. İbrahim el-Yeşküri, annesinden, o da kendi annesinden bildiriyor: Hac için Kabe'ye gittim ki o zamanlar Kabe'nin iki kapısı vardı. Tavafum bitirdikten sonra Aişe'nin yanına girdim ve: "Ey müminlerin annesi! Evlatlarından biri sana selam söylüyor ve Osman b. Affan'ın nasıl biri olduğunu soruyor. Zira insanlar onun hakkında çokça konuşuyor" dedim. Aişe üç defa: "Allah, Osman'a lanet edene lanet etsin!" dedikten sonra şöyle devam etti: "Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağım Osman'a dayamıştı, ben de alnındaki teri siliyordum. Zira ona vahiy nazil oluyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki kızını da peş peşe onunla evlendirmişti. O günü vahyin nazil olması bitince de: ''Osman! Yaz'' buyurarak nazil olan vahyi ona yazdırdı. Allah da ancak katında değerli olan birini o durumda Nebiinin yanına tutar."

 

[Zayıf]

 

 

2. Ebu Hurayra

 

27410- Musa b. Ukbe der ki: Annemin babası Ebu Habibe bana şunu anlattı: Hz, Osman'ın evi kuşatma altındayken içeriye girdim. İçerde Ebu Hureyre konuşmak için Osman'dan izin istedi. Osman izin verince Ebu Hureyre kalktı. Allah'a hamdü senada bulunduktan sonra şöyle dedi:

"Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benden sonra ihtilafa düşecek fitneye maruz kalacaksınız'' buyurduğunu işittim. Biri: ''Ey Allah'ın Resulü! O zaman kimin yanında durmamızı emredersin?'' diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Osman'a işaret ederek: ''Güvenilir olan kşi (Osman) ile arkadaşlarının yanında'' karşılığını verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/99) rivayet etti.

 

 

3. İbn Ömer

 

27411- İbn Ömer der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir fitneden bahsetti. O esnada adamın biri oradan geçince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu göstererek: ''O fitnede şu başı örtülü olan adam mazlum olarak öldürülecektir'' buyurdu. Adama baktığımda Osman b. Affan olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/323, "hasen sahih garib") ve Hakim, Müstedrek'te (3/102) rivayet ettiler.

 

 

 

27412 (1) İbn Havale der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde büyük bir ağacın gölgesinde oturmuş, katibine bir şeyler yazdırıyordu. Bana: ''Ey İbn Havale! Seni de yazalım ml?'' diye sorunca:

"Bilmiyorum! Allah'ın ve Resulü'nün benim için seçeceği şeye razıyım" dedim. Bu cevabım üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) katibine döndü. İsmail başka bir defasında rivayet edeken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ilkinde: ''Ey İbn Havale! Seni de yazalım ml?'' diye sorduğunu, İbn Havale'nin: "Bilmiyorum! Ama ne için?" karşılığını verdiğini, bunun üzerine Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) katibine döndüğünü aktarır.-

 

Katibine dönüp tekrar bir şeyler yazdırmaya başladıktan bir süre sonra bir - daha: ''Ey İbn Havale! Seni de yazalım ml?'' diye sordu. "Bilmiyorum! Allah'ın ve Resulü'nün benim için seçeceği şeye razıyım" dediğimde tekrar katibine dönüp yazdırmaya devam etti. yazılan şeye baktığımda Ömer'in adını gördüm. İçimden: "Ömer ancak hayırlı şeyler için yazılır" dedim. Bir daha: ''Ey İbn Havale! Seni de yazalım ml?'' diye sorunca: "Evet!" dedim.

Sonra bana: ''Ey İbn Havale! Yeryüzünün dört bir tarafında çıkan ve öküzün boynuzları gibi keskin olan fitne zamanında ne yapacaksın?'' diye sordu. "Bilmiyorum! Allah'ın ve Resulü'nün benim için seçeceği şeye razıyım" dedim. ''Onun da ardından çıkacak olan ve ilki onun yanında bir tavşanın sıçrama süresi kadar kısa gelen bir fitnenin çıkması durumunda ne yapacaksın?'' diye sorunca, yirıe: "Bilmiyorum! Allah'ın ve Resulü'nün benim için seçeceği şeye razıyım" dedim. Bunun üzerine arkası dönük olan bir adamı göstererek: ''Şu adama tabi olun'' buyurdu. Koşarak adamın yanına gittim.

 

Kolundan tutup yüzünü bana döndürdüm ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Bu mu?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' karşılığını verdi. Bu kişi de Osman b. Affan'dı.

 

[Sahih]

 

Heysemi (11991) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler."

 

 

 

27413 (2)- Abdullah b. Şakik der ki: Aneze kabilesinden Zaide b. Havale veya Mezide b. Havale adında bir adam bana şunu anlattı: Yolculuklarından birinde Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraberdik. Mola verilince kendisi büyük bir ağacın altında konakladı. Ben de bir işimi görüp dönerken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni gördü. Yanında katibinden başka da kimse yoktu. Bana: ''Ey İbn Havale! Seni de yazalım mı?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Ne diye yazacaksınız?" dedim. Böyle cevap verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tekrar katibine döndü ve yazmaya devam ettiler. Onlara doğru biraz daha yaklaştığımda yine: ''Ey İbn Havale! Seni de yazalım mı?'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ne diye yazacaksınız?" karşılığını verdiğimde tekrar katibine döndü.

Sonra gelip başlarında durdum. yazılan kağıdın baş taraflarında Ebu Bekr ile Ömer'in isimlerini görünce ancak hayırlı şeylerde yazılacaklarını düşündüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Ey İbn Havale! Seni de yazalım ml?'' diye sorunca: "Evet, ey Allah'ın Resulü!" dedim. Sonra bana: "Ey İbn Havale! Yeryüzünün dört bir tarafında çıkan ve öküzün boynuzları gibi keskin olan fitne zamanında ne yapacaksın?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Ne yapmamı emredersin?" dediğimde: "Şam'a git" buyurdu. Sonra: ''İiki onun yanında bir tavşanın sıçrama süresi kadar kısa gelen ikinci bir fitnenin çıkması durumunda ne yapacaksın ?'' diye sordu. Ancak ikinci fitnede ne yapmam gerektiği konusunda bana söylediği şeyi bilmiyorum. Bunu biliyor olmayı da şuna şuna yeğlerim."

 

[Sahih]

 

 

5. Ka'b b. Murre

 

27414 (1) Ebu Kılabe der ki: Hz. Osman'ın öldürülmesi üzerine Iliya'da (Kudüs'te) bazı hatipler kalkıp konuşmalar yaptılar. En sonunda Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Murre b. Ka'b adında bir adam kalkıp şöyle dedi: "Şayet Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim bir söz olmasaydı kalkıp konuşmazdım. Zamanında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir fitnedenbahsetti ve bunun yakın bir zamanda çıkacağını söyledi. Oradan başı kapalı bir adam geçince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "0 (itne zamanında bu adam ile yanındakiler hak üzerinde olacaklardır'' buyurdu.

 

Arkası dönük olan bu adamın yanına gittim. Kolundan tutup yüzunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğru çevirdim ve: "Bu mu?" diye sordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet!'' karşılığını verdi. Bu kişi de Osman'dı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/628 (3704, "hasen sahih"), İbn Mace 1/41 (111), İbn Ebi Şeybe 12/42 (12074), (4/243, 593), Abdurrezzak (20759), Taberani, M. el-Kebir'de (19/161), Hakim (4/433), İbn Hibban (s. 539, no. 2195) ve İbn Ebi Asım, Sünne'de 2/591 (1296) rivayet ettiler.

 

 

 

27415 (2)- Cubeyr b. Nufeyr der ki: Hz. Osman'ın öldürülmesinden sonra Muaviye'nin askeri karargahında bulunuyorduk. Ka'b b. Murre el-Behzi kalkıp: "Resulullahltan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim bir söz olmasaydı bu şekilde kalkmazdım" dedi. İnsanlar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in adını duyunca oturdu. Ka'b şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken oradan yürüyerek bir adam geçti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu göstererek: ''Şu an bulunduğum yerde veya şu adamın bulunduğu yerde bir fitne çıkacak ve o fitnede bu adam ile ona tabi olanlar hidayet üzerinde olacaklardır'' buyurdu."

Bunun üzerine İbn Havale el-Ezdi minberin yanından kalkıp Ka'b'ın yanına gitti ve: "Bu olayı sen mi yaşadın?" diye sordu. Ka'b: "Evet!" karşılığını verince, İbn Havale: "Vallahi o mecliste ben de bulunmuştum. Ordu içinde sözlerimi onaylayacak birinin olduğunu bilseydim senden önce bunu ben anlatırdım" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Heysemi (14537) der ki: "Taberani rivayet etmiştir. Ravileri güvenilirdir."

 

 

 

27416 (3)- Ebu'l-Eş'as der ki: Muaviye'nin hilafeti döneminde İliya'da (Kudüs'te) bazı hatipler kalkıp konuşmalar yaptılar. En sonunda Murre b. Ka'b kalkıp şöyle dedi: "Şayet Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir söz olmasaydı kalkıp konuşmazdım. Zamanında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir fitneden bahsetti ve bunun yakın bir zamanda ortaya çıkacağını söyledi. Oradan başı kapalı bir adam geçince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O fitne zamanında bu adam ile yanındakiler hak ve hidayet üzerinde olacaklardır'' buyurdu. Arkası dönük olan bu adamın yüzünü Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğru çevirdim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu mu?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet!'' karşılığını verdi. Bu kişi de Osman' dı."

 

[Sahih]

 

 

Murre el-Behzi

 

27417 (4) Murre el-Behzi der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındayken: ''Öküzün boynuzları gibi keskin olan bir fitne çıkacak'' buyurdu ve oradaki bir adamı göstererek: ''Bu adam ile yanındakiler (o fitnede) hak üzerinde olacaklardır'' diye ekledi. Gidip o adamın yakasından tuttum ve kim olduğuna baktım. Osman b. Affan çıktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Kani' (3/57) rivayet etti.

 

 

 

27418 (5)- Abdullah b. Şakik bildiriyor: Her ikisi de gazvede olan Heremi b. el-Haris ile Usame b. Hureym ayrı ayrı bana bir olayı anlattılar. Ancak biri diğerinin bana bunu anlattığını bilmiyordu. Murre el-Behzl'den naklen bana şunu anlattılar: Medine yollarından birinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberken: ''Yeryüzünün dört bir tarafında çıkan ve öküzün boynuzları gibi keskin olan fitne zamanında ne yapacaksın?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Ne yapalım?" dediğimizde giden bir adama göstererek: ''Bunun ve arkadaşlarının yanında olun -veya- Buna ve arkadaşlarına tabi olun'' buyurdu. Yorulacak kadar hızlı yürüdüm ve o adama yetiştim. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu göstererek: "Ey Allah'ın Resulü! Bu mu?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! bu '' karşılığını verdi. Bu kişi de Osman b. Affan'dı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/40-41) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/752) rivayet ettiler.

 

 

 

27419 (6)- Abdullah b. Şakik bildiriyor: Her ikisi de gazvede olan Heremi b. el-Haris ile Usame b. Hureym ayrı ayrı bana bir olayı anlattılar. Ancak biri diğerinin bana bunu anlattığını habersizdi. Murre el-Behzi'den naklen bana şunu anlattılar: Medine yollarından birinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberken: ''Yeryüzünün dört bir tarafında meydana çıkan ve öküzün boynuzları gibi keskin olan fitne zamanında ne yapacaksın?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Ne yapalım?" dediğimizde giden bir adamı göstererek: ''Bunun. ve arkadaşlarının yanında olun -veya- Buna ve arkadaşlarına tabi olun'' buyurdu. Yorulacak kadar hızlı yürüdüm ve o adama yetiştim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e onu göstererek: "Ey Allah'ın Resulü! Bu mu?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, bu'' karşılığını verdi. Bu kişi de Osman b. Affan'dı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İşte bu ve arkadaşları ...'' buyurdu. -Hadis aslında devam etmektedir. -

 

[Sahih]

 

 

6. Ka'b b. Ucre

 

27420 (1) Ka'b b. Ucre anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkacak olan bir fitneden bahsetti. Bu fitnenin yakın zamanda ve çok büyük bir fitne olacağını söyledi. Oradan hırkasıyla başını örtmüş bir adam geçince de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu göstererek: ''O fitne zamanında bu adam hak yolda olacaktır'' buyurdu. Aceleyle adamın yanına gittim. Kollarından tutup: "Ey Allah'ın Resulü! Bu mu?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, bu'' karşılığını verdi. Bu kişi de Osman b. Affan'dı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/362) rivayet etti.

 

 

 

27421 (2)- Ka'b b. Ucre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken yakın zamanda çıkacak olan bir fitneden bahsetti. Oradan başını örtmüş bir adam geçince de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu göstererek: ''O fitne zamanında bu adam hidayet üzere olacaktır'' buyurdu. Hemen adamın peşinden gittim. Yüzünü kendime çevirip başındaki örtüyü açtım ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu mu?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! bu'' karşılığını verdi. Bu kişi de Osman b. Affan idi

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (111) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ