MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

42- Hz. Osman'a Biat Edilmesi

43- Osman'ın Hilafetine işaret Eden Hadisler

 

42- Hz. Osman'a Biat Edilmesi

 

1. Osman

 

27401-z Ebu Vail der ki: Abdurrahman b. Avf'a: "Ali'yi bırakıp nasıl Osman'a biat ettiniz?" diye sorduğumda şu cevabı verdi: "Bu benim suçum değil! Zira önce Ali'den başladım ve ona: ''Allah'ın Kitab'ı, Resulünün sünneti ve Ebu Bekr ile Ömer'in uygulamaları üzerine sana biat ediyorum'' dediğimde, Ali: ''Gücümün yettiği kadarıyla bunu yaparım'' karşılığını verdi. Aynı şeyi Osman'a söylediğimde ise Osman böylesi bu şartlar üzerine biatı tereddüt etmeden kabul etti."

 

[Zayıf]

 

 

43- Osman'ın Hilafetine işaret Eden Hadisler

 

1. Ashabdan Biri

 

27402- Esved b. Hilal bildiriyor: Kabilemizden bir adam Ömer b. elHattab'ın hilafeti döneminde: "Osman halife olmadan ölmez" derdi. Ona: "Bunu nereden biliyorsun?" diye sorduğumuzda ise şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Rüyamda ashtibımdan üç kişinin tartıldığını gördüm. Önce Ebu Bekr tartıldı, kefesi denk geldi. Sonra Ömer tartıldı, onun da kefesi denk geldi. Sonra Osman tartıldı, ancak arkadaşımız hafif geldi. Yine de Osman salih biridir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, sünne 4/207 (4634, 4635) ve Tirmizi, rüya 4/540 (2287, "hasen sahih") rivayet ettiler.

19902 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Hz. Aişe

 

27403 (1) Hz. Aişe der ki: Bir defasında Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındayken bana: ''Ey Aişe! Keşke yanımızda sohbet edebileceğimiz biri olsaydı'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr'i çağırayım mı?" dediğimde sustu. Sonra bir daha: ''Ey Aişe! Keşke yanımızda sohbet edebileceğimiz biri olsaydı'' buyurdu. "Ömer'i çağırayım mı?" dediğimde yine sustu. Sonra yakınında bulunan bir hizmetçiyi çağırıp bir şeyler söyledi. Hizmetçi çıktıktan bir süre sonra Osman'ın kapıya geldiğini ve girmek için izin istediğini gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin verince de girdi. Uzunca bir süre aralarında konuştular, sonra ona iki veya üç defa: ''Ey Osman! Allah sana bir gömlek (hilafeti) giydirecek. Eğer münafıklar senden o gömleği çıkarmanı isterlerse sakın çıkarma ve onların sözlerine itibar etmerı buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (3/99, "sahih") rivayet etti. Heysemi (8943) der ki: "Ben derim ki: İbn Mace bu hadisi kısa metinle rivayet etmiştir. Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravilerden Ferec b. Fadale güvenilir kabul edilen birisi olmakla beraber, onda zayıflık bulunmaktadır. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

27404 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman b.

Affan'a gelmesi için haber gönderdi. Geldiği zaman da ona doğru döndü ve konuşmaya başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona doğru dönünce biz hanımları da biririmize döndük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ona söylediği bir söz de. ''Ey Osman! Allah belki sana bir gömlek (hilafeti) giydirir. Eğer münafıklar senden o gömleği çıkarınanı isterlerse bana kavuşana kadar sakın onu çıkarma! Ey Osman! Allah belki sana bir gömlek (hilafeti) giydirir. Eğer münafıklar senden o gömleği çıkarmanı isterlerse bana kavuşana kadar sakın onu çıkarmar şeklindeydi ve bu sözü onu bu şekilde üç defa tekrar etti.

Nu'man b. Beşir der ki: Aişe bunu bana rivayet edince ona: "Ey müminlerin annesi! Neden şimdiye kadar bunu rivayet etmedin?" diye sorduğumda: "Unutmuştum, vAllahi aklıma gelmemişti" dedi. Bu hadisi Muaviye b. Ebi Süfyan'a zikrettiğimde benim aktarmamla yetinmedi ve bu konuda Aişe'ye bir mektup yazıp bu hadisi kendisine yazmasını istedi. Aişe de bu hadisi yazıp ona gönderdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3705) rivayet etti.

 

 

 

27405 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in konuşmalarına gizlice sadece bir defa kulak verdim. O zaman öğle vakti Osman yanına gelmişti. Ben kadınlar konusunda onunla konuşacağını düşündüğüm için kıskançlığım tuttu. Dinlediğimde ona: ''Allah sana bir gömlek (hilafeti) giydirecek, ancak ümmetim onu çıkarmanı iseyecektir. Sakın onu çıkarma'' buyurduğunu işittim. Daha sonraları Osman'ın hilafeti bırakma dışında insanların istediği her şeyi yerine getirdiğini gördüğümde bunun Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ona olan tavsiyesi olduğunu anladım.

 

[Zayıf]

 

 

 

27406 (4)- Nu'man b. Beşir der ki: Muaviye benimle birlikte Aişe'ye bir mektup yolladı. Aişe'ye gelip Muaviye'nin mektubunu verdiğimde: "Evladım! Sana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim bir şeyi söyleyeyim mi?" diye sordu. "Tabi ki" karşılığını verdiğimde ise şöyle dedi: Bir gün Hafsa ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Yanındaydık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Keşke yanımızda sohbet edebileceğimiz biri olsaydı'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr'i çağırayım mı?" dediğimde sustu. Sonra bir daha: ''Keşke yanımızda sohbet edebileceğimiz biri olsaydı'' buyurdu. Hafsa: "Ömer'i çağırayım mı?" deyince yine sustu. Sonra: ''Hayır!'' dedi ve bir adamı çağırıp ona bir şeyler söyledi. Çok geçmeden Osman çıkıp geldi. Osman gelince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona doğru döndü ve karşılıklı konuşmaya başladılar. Ona üç defa: ''Ey Osman! Allah sana belki bir gömleği (hilafeti) giydirir. Şayet senden o gömleği çıkarmanı isterlerse sakın çıkarma i'' buyurduğunu işittim.

Ona: "Ey müminlerin annesi! Neden şimdiye kadar bunu rivayet etmedin?" diye sorduğumda: "Evladım! Vallahi unutmuştum, hatta hiç duymamış gibi olmuştum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/99, "Sahih") rivayet etti.

 

 

 

27407 (5)- Hz. Aişe der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana ashabımdan birini çağırın'' buyurdu. Ona: "Ebu Bekr'i mi?" diye sorduğumda: ''Hayır'' dedi. "Ömer'i mi?" diye sorduğumda: ''Hayır'' dedi. "Amcan oğlunu mu (Ali'yi mi)?" diye sorduğumda yine: ''Hayır!'' dedi. "Osman'ı mı?" diye sorduğumda: ''Eveti'' karşılığını verdi. Osman gelince başbaşa bir şeyler konuştular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuştukça Osman'ın rengi değişiyordu. Daha sonra halife olup da evi kuşatıldığı zaman ona: "Ey müminlerin emiri! Neden onlarla savaşmıyorsun?" diye sorduğumuzda: "Hayır! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir söz söylemişti ve bu sözden dolayı sabrediyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, mukaddime 1/42 (113) rivayet etti. Busayri: "İsnadı Sahih, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

SONRAKİ