MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

33- Ömer'in Heybeti ve Vakarı

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

27371 (1) Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: Hz. Ömer, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmek için izin istedi. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında Kureyşli bazı kadınlar vardı. Yüksek sesle konuşup ona Yükleniyorlardı. Ömer girmek için izin isteyince kadınlar hemen perdenin arkasına koşmaya başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ömer'in girmesine izin verdi. Girdiğinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülüyordu. Ömer:

"Ey Allah'ın Resulü! Allah seni hep güldürsün" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu yanımda olan kadınların haline şaştım! Senin sesini duyunca hemen perde ardına koştular'' buyurdu. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Oysa senden çekinmeleri lazımdı!" dedi ve kadınlara: "Ey kendi nefislerinin düşmanları! Benden çekinirsiniz de Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çekinmez misiniz!" diye bağırdı. Kadınlar: "Evet! Zira sen sert ve kabasın!" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki şeytan bile bir yolda yürüyor olsa ve seninle karşılaşsa mutlaka yolunu değiştirip başka bir yola sapar!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3294, 3683), Müslim (6280) ve Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8075) rivayet ettiler.

 

 

 

27372 (2)- Muhammed b. Sa'd, babasından bildiriyor: Hz. Ömer, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğinde yanında Kureyşli bazı kadınlar vardı. Yüksek sesle konuşup bir şeyler soruyorlar ve ona yükleniyorlardı. Ömer'in sesini duyar duymaz da saklanıp sustular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumu görünce gülmeye başladı. Ömer, kadınlara: "Ey kendi nefislerinin düşmanları! Benden çekinirsiniz de Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çekinmez misiniz!" diye bağırdı. Kadınlar: "Evet! Zira sen Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha sert ve kabasın!" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ömer! Şeytan bile yolda seninle karşılaşsa mutlaka yolunu değiştirip başka bir yola sapar!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

27373 (3)- Muhammed b. Sa'd, babasından bildiriyor: Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için izin istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bazı kadınlar vardı ve yüksek sesle konuşuyorlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer'in girmesine izin verince kadınlar gitmeye hazırlandılar. Ömer girince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülüyordu. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Allah da seni hep güldürsün" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Şu yanımda olan kadınların haline şaştım! Senin sesini duyunca hemen gitmeye hazırlandılar" buyurdu. Ömer, kadınlara: "Ey kendi nefislerinin düşmanları! Asıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den çekinmeniz gerekirdi!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ömer! Bırak onları! Şeytan bile yolda senle karşılaşsa mutlaka yolunu değiştirip başka bir yola sapar!" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Esved b. Seri'

 

27374- Esved b. Seri' der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben, Yüce Rabbimi ve seni bazı övgülerle övdüm" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana Yüce Rabbini övdüğün sözleri söyle'' buyurunca bir şiiri okumaya başladım. O esnada uzun boylu siyah bir adam içeri girmek için izin istedi. Bunun üzerine Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Kes! Kes!'' buyurdu. Adam içeri girip bir müddet konuştu, sonra çıkıp gitti. Ben yine şiiri okumaya devam ettim. Aynı adam tekrar gelip girmek için izin isteyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Kes! Kes!'' buyurdu. Aynı şey iki üç defa tekrarlanınca: "Ey Allah'ın Resulü! Beni susturmana sebep olan bu adam kim?" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, Ömer b. el-Hattabdır ve batıl olan şeyleri sevmeyen bir adamdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari el-EdEbu'l-Müfred'de (342) rivayet etti. Heysemi (13293) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani birtakım isnadlarla rivayet etmişlerdir. Bu isnadlardan birinin rkali, Ahmed'e göre Sahih ricalidir."

24151 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Hz. Aişe

 

27375- Hz. Aişe der ki: "İçinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ve babamın defnedildiği eve girdiğim zaman rahat bir şekilde dış giysimi çıkarırdım. Zira biri kocam, biri de babam derdim. Ancak Ömer ölüp de onların yanına gömülünce oraya girdiğimde Ömer'den utandığımdan giysilerime sıkı sıkıya sarınırdım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/61, "Sahih") rivayet etti. Heysemi (8/57): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

4. Bureyde

 

27376- Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaşlarından birinden döndüğünde siyah bir cariye yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'ın seni savaştan sağ salim geri döndürmesi halinde önünde def çalmayı adamıştım" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet adamışsan çalı öyle bir adağın yoksa bunu yapma!'' buyurdu. Bunun üzerine cariye def çalmaya başladı. İçeriye Ebu Bekr girdi, cariye çalmaya devam etti. Başkaları da girince yine çalmaya devam etti. Ancak Ömer içeriye girince cariye defi arkasına sakladı. Başını ve yüzünü de örttü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumu görünce: ''Ey Ömer! Şeytan bile senden korkar! Ben oturuyordumı başkaları da girdi, ama çalmaya devam etti, Sen girince ise gördüğün gibi yaptı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/29) ve İbn Hibban (6892) rivayet ettiler.

14210 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ