MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

34- Ömer b. el-Hattab'ın Fetvaları

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

27377- Haris b. Muaviye el-Kindi bildiriyor: üç konuyu sormak üzere bineğime binip Medine'ye Ömer b. el-Hattab'a gittim. Ömer beni görünce: "Neden geldin?" diye sordu. Ona: "üç şeyi sana sormak için geldim" karşılığını verdim. Ömer: "Bunlar nedir?" diye sorunca, ona: "Bazen bir kadınla küçük olan bir odada bulunuyoruz. Namaz vakti gelince, birlikte namaz kılmak istesek yan yana durmak zorunda kalacağız. Arkamda dursa odadan çıkmış olacak. Bu durumda ne yapayım?" dedim. Ömer: "Aranıza bir örtü çekin ve namazı yan yana kılın" karşılığını verdi. Ona: "İkindi namazından sonra kılınan iki rekatlık namaz konusunda ne dersin?" diye sorduğumda, Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazı kılmamızı yasakladı" karşılığını verdi. Ona: "Kabilemdekiler vaizleri olmamı istiyor" dediğimde, Ömer: "İstiyorsan ol" karşılığını verdi. Bana "Olma" demeyi istemediğini fark ettiğimde ona: "Bu konudaki görüşünü öğrenmek istiyorum" dedim. Ömer şu karşılığı verdi: "Onların vaizi olarak kendini onlardan üstün görmenden endişe ediyorum. Zira vaaz verdikçe kendini yüksekte görecek, sonunda kendini onların üstünde bir yıldız gibi görmeye başlayacaksın. Allah da kıyamet gününde aynı oranda seni onların ayaklarının altına indirecektir."

 

[Hasen]

 

Heysemi (901) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan Haris b. Muaviye el-KindI'yi İbn Hibban güvenilir kabul etmiş, birden fazla ravi kendisinden rivayette bulunmuştur. Kalan ravileri ise Sahih'in ravileridir."

 

 

2. Ömer b. el-Hattab

 

27378- Ebu Said der ki: Ömer bir hutbe verip şöyle dedi: "Allah, Nebiine (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dilediği konularda ruhsat verdi. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etti. Sizler Allah'ın da emrettiği gibi hac ile umrenizi tam yapın ve kadınların cinselorganlarını çirkin şeylerden (mut'adan) koruyun."

 

[Sahih]

 

 

 

27379- Becale der ki: Ahnef b. Kays'ın amcası Cez' b. Muaviye'nin katibiydim. Hz. Ömer, vefatından bir yıl önce bize bir mektup göndermişti. Mektupta şunlar yazılıydı: "Erkek veya kadın bütün büyücüleri öldürün. Mecusilerden kendi mahremleriyle evli olanları birbirinden ayırın ve yemek yerken çıkardıkları tuhaf seslerden vazgeçmelerini söyleyin." Bunun üzerine üç büyücü öldürdük. Mecusilerden, Allah'ın Kitab'ına göre mahrem sayılan kişilerle evli olanları birbirinden ayırdık. Cez' ziyafet verip Mecusileri davet etti. Kılıcını da uyluğuna koydu. Mecusiler yemeğe karşılık bir veya iki katır yük gümüş getirdiler. Ancak yine de yemeği bu tuhaf sesleri çıkarmadan yediler. Ömer daha önce Mecusilerden cizye almaz dı. Ancak Abdurrahman b. Avf, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hecer Mecusilerinden cizye aldığına dair şehadette bulununca o da almaya başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3156-7), Ebu Davud (3043), Tirmizi (1586) ve Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8715) rivayet ettiler.

 

 

4. Ömer b. el-Hattab

 

27380- Malik b. Evs b. el-Hadesan der ki: Abbas ve Ali davalaşmak üzere Ömer'in yanına geldiler. Abbas: "Benimle şöyle şöyle olan şu adamın arasında hüküm ver" dedi. Oradakiler de: "Bunları ayır! Hükmü ved" dediler, ancak Ömer: "Hüküm vermeme gerek yok, zira her ikisi de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biz miras bırakmayız; geride bıraktıklarımız sadakadır'' buyurduğunu bilmektedir" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

13441 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ