MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

32- Görüşlerinin Hakka Uygun Olması ve ilham Alması

 

1. Aişe

 

27366- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden önceki ümmetierde kendisine ilham verilen kişiler bulunurdu. Şayet benim ümmetim içinde de öyle biri varsa bu, Ömer'dir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, enbiya 6/512 (3469) ve Müslim (3/1864) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

27367 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sizden önceki ümmetIerde kendisine ilham verilen kişiler bulunurdu. Şayet benim ümmetim içinde de öyle biri varsa bilin ki Ömer b. el-Hattab'tır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3689) rivayet etti.

 

 

 

27368 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını mürsel olarak bildiriyor.

 

 

3. İbn Ömer

 

27369- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, hakkı Öme6n diline ve kalbine yerleştirmiştir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

27343 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Hz. Ömer

 

27370- Hz. Ömer der ki: Rabbimle üç konuda tevMuk ettim. Birincisi, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Makam-ı İbrahim'de namaz yeri edinsek!" dedim. Bunun üzerine: "Siz de İbrahim'in makamından bir namaz yeri edinin"[Bakara 125] ayeti nazil oldu. İkincisi, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Eşlerinin perde edinmesini söylesen, zira yanlarına iyi olanlar da kötü olanlar da giriyor" dediğimde, perde ile ilgili ayet (Ahzab Sur. 53) nazil oldu. üçüncüsü, kıskançlıkları yüzünden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşleri kendisine karşı anlaşmışlardı. Onlara: "Şayet Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sizleri boşarsa Allah sizin yerinize ona daha hayırlı eşler verecektir!" dedim. Bunun üzerine: "Eğer o sizi boşarsa Rabbi ona, sizden daha hayırlı, kendini Allah'a veren, inanan, sebatla itaat eden, tövbe eden, ibadet eden, oruç tutan, dul ve bakire eşler verebilir,[Tahrim 5] ayeti nazil oldu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (402, 4916, 4483), Tirmizi (2960) ve Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (10931) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ