MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

31- Ömer'in ilmi, Dindarlığı ve Zahidliği

 

1. İbn Ömer

 

27361- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Rüyamda bana bir kase süt getirildi. Bu sütten içtim ve artanını Ömer b. el-Hattab'a verdim'' buyurduğunu işittim. "Ey Allah'ın Resulü! Bunu neye yordun?" diye sorulunca: ''(Ömerle verilecek) ilmeli karşılığını verdi.2

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (5808, 8086) rivayet etti.

19887 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Katade

 

27362- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ile Ömer'i gördüğü rüyasını şöyle anlattı: ''Rüyamda insanların (kuyu başında) toplandıklarını gördüm. Eba Bekr -Allah onu bağışlasın- zorlanarak bir veya iki kova çekti. Sonra Ömer su çekmek için kalktı. Kova onun elinde büyük bir kaba dönüştü. Ömer gibi ustalıkla ve hızlıca suyu çeken başka birini görmüş değilim. Sonunda insanlar (suya kanıp) develerini ağıllarına sürdüler.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari: (3676, 7019) rivayet etti.

19884 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

3. Ashabdan Biri

 

27363- Ebu Umame b. Sehl b. Huneyf, ashabdan birinden bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rüyamda insanların bana arzedildiklerini gördüm. üzerlerinde gömlekler vardı. Kimilerinin gömleği göğsüne kadardı, kimilerinin de gömleği daha aşağıya uzanıyordu. Ömer b. el-Hattab da bana arzedildi ve üzerinde yerde sürüdüğü bir gömlek vardı'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu neye yordun?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dine (Ömer'in dindarlığına) '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (23, 7008), Müslim (6265), Tirmizi (2286) ve Nesai (8/113) rivayet ettiler.

 

 

4. Enes b. Malik

 

27364- Enes b. Malik der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: ''İçinizden bugün bir cenazenin peşinden giden var ml?'' diye sorunca, Ömer: "Ben gittim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden kim bugün bir hastayı ziyaret etti?'' diye sorunca, Ömer: "Ben ziyaret ettim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden kim bugün bir sadaka verdi?'' diye sorunca, Ömer: "Ben verdim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden kim bugün oruçlu?'' diye sorunca, Ömer: "Ben oruçluyum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Cennet sana) vacip oldu! Vacip oldu'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (3/235) rivayet etti.

 

 

5. Hz. Ömer

 

27365- Ebu Sinan ed-Dueli bildiriyor: Ömer'in yanına girdiğimde yanında ilk Muhaciderden olan bir grup vardı. Ömer, lrak'taki bir kaleden getirilen bir kutunun getirilmesini istedi. Kutunun içinde bir yüzük vardı. Oğullarından biri alıp ağzma koyunca Ömer parmağı ağzma sokup yüzüğü çıkardı ve ağlamaya başladı. Yanındakiler: "Allah sana fetihler nasip edip seni düşmanlarına karşı galip kılmışken neden ağlıyorsun?" diye sorunca, Ömer şöyle dedi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünya bir topluluğun ayaklarının altına serildiği zaman Allah, düşmanlığı ve kini de aralarına düşürür'' buyurduğunu işittim. Ben de bundan korkuyorum."

 

[Hasen]

 

Heysemi (17741) der ki: "Ahmed ve Bezzar rivayet ettiler. Ebu Ya'la el-Mu'cemu'lkebir'inde rivayet etti. Ahmed'in senedi hasendir."

 

 

SONRAKİ