MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

30- Ömer Hakkında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Gördüğü Rüyalar

 

1. Enes

 

27352 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennete girdiğimde altından bir saray gördüm. ''Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''KureyŞ'ten bir delikanlının'' dediler. ''Kimin?'' diye sorduğumda da: ''Ömer b. el-Hattablın'' dediler'' buyurdu. Sonra Ömer'e: ''Kıskanmayacağını bilseydim bu saraya girerdim'' buyurunca, Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Senden mi kıskanacağım" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, rüya 12/415 (7023), Müslim, fedail 4/1862 (2394) ve Tirmizi 5/619 (3688) rivayet ettiler.

 

 

 

27353 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cennete girdiğimde altından bir saray gördüm. ''Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''KureyŞ'ten bir delikanlının'' dediler. Bu delikanlının kendim olduğunu zannettimı ancak: ''Ömer b. el-Hattablın'' dediler. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27354 (3)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cennete girdiğimde altından bir saray gördüm. ''Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''Kureyşlten bir delikanlının'' dediler. Bu kişinin kendim olduğunu düşündümı ama Ömer b. elHattab olduğunu söylediler'' buyurdu. Sonra Ömer'e: ''Ey Ebu Hafs! Kıskançlığını bildiğim için bu saraya girmedim'' buyurunca, Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Kıskanacağım şeylerde seni kıskanacak değilim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27355 (4)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cennete girdiğimde altından bir saray gördüm. ''Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''KureyŞ'ten bir delikanlının'' dediler. Bu delikanlının kendim olduğunu zannettim ve: ''Kim o?'' diye sordum. ''Ömer b. el-Hattab'' dediler. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27356 (5)- Enes bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''(Rüyamda) cennette yürürken bir saray gördüm. ''Ey Cebrail! Bu kimin?'' diye sordum ve benim olmasını temenni ettim. Cebrail: ''Ömer'in'' dedi. Bir süre daha yürüdüğümde bir öncekinden daha güzel bir saray gördüm. ''Ey Cebrail! Bu kimin?'' diye sordum ve benim olmasını temenni ettim. Cebrail yine: ''Ömerlin'' dedi. Ey Ebu Hafs! İçinde de huriler vardı ve kıskançlığını bildiğim içinde içine girmedim.'' Ömer bunları duyunca gözleri yaşardı ve: "Senden kıskanacak değilim!" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (14458) der ki: "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

2. Ebu Hureyre

 

27357- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Rüyamda kendimi cennette gördüm. Orada bir sarayın yanında kadının biri abdest alıyordu. ''Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''Ömer b. el-Hattablın'' dediler. Ey Ömer! Senin kıskançlığın aklıma gelince oradan uzaklaştım. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu anlatırken Ömer de diğerleriyle birlikte orada oturmuş dinliyordu. Ömer, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözlerini duyunca ağladı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Senden mi kıskanacağım!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3242, 3680, 5227, 7023, 7025) ve Müslim (2395) rivayet ettiler.

19873 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Muaz

 

27358 (1) Muaz der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi Ömer cennettedir. Neden öyle dediğimi sizlere söylemeden buradan ayrılmamanızı kırmızı genç develere sahip olmaya tercih ederim'' buyurdu. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer konusunda gördüğü rüyayı anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gördüğü rüyalar da doğru çıkan rüyalardır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/310) rivayet etti.

 

 

 

27359 (2)- Muaz der ki: Ömer cennet ahalisinden olan biriydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hem uyanıkken, hem de uyurken gördüğü şeyler hak olan şeylerdi ve bir defasında bize şöyle buyurdu: ''Cennette iken bir ev gördüm. ''Bu kimin?'' diye sorduğumda: ''Ömer b. el-Hattab'ın'' denildi. ''

 

[Sahih]

 

 

4. Cabir

 

27360- Cabir der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cennete girdiğimde içerde bir saray (veya bir ev) gördüm. ''Bu kimin?'' diye sorduğumda: ''Ömerlin'' denildi. Ey Ebu Hafs! İçerisine girmek istedim, ancak senin kıskançlığın aklıma geldi. '' Ömer bunu duyunca (veya bundan haberdar edilince): "Ey Allah'ın Resulü! Senden mi kıskanacağım" dedi.

 

Süfyan der ki: "Bunu İbnu'l-Münkedir ile Amr'dan işittim. Onlar da Cabir'den işittiler."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6274) ve Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8071)

 

 

SONRAKİ