MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

29- Ömer b. el-Hattab'ın Faziletleri

 

1. Ukbe b. Amir

 

27341- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benden sonra bir Nebi gelecek olsaydı bu kişi Ömer b. el-Hattab olurdu'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/619 (3686, "hasen sahih") rivayet etti.

 

 

2. Hz. Aişe

 

27342- Hz. Aişe: "Salih kişiler zikredilecekse en başta Ömer zikredilmelidir" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/93) rivayet etti. Heysemi (9/78) der ki: "Taberani rivayet etti, isnadı hasendir."

 

 

3. İbn Ömer

 

27343 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, hakkı Ömer'in diline ve kalbine yerleştirmiştir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (14423) der ki: "Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etmiştir.

Ravileri Sahih'in ravileridir. Abdullah b. Salih güvenilir sayılsa da zayıflığı bulunmaktadır." 27369 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

27344 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, hakkı Ömer'in kalbine ve diline yerleştirmiştir'' buyurdu. İnsanlar ne zaman herhangi bir konuda bir görüş, Ömer b. el-Hattah da farklı bir görüş belirtse mutlaka Ömer'in görüşü yönünde Kur'an ayetleri nazil olurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3682) ve İbn Hibban (6895) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

27345- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Allah, hakkı Ömer'in diline ve kalbine koymuştur'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3682, "hasen garib"), İbn Mace (2183), İbn Ebi Asım, Sünne'de (2/518) ve Hakim (3/87) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Zer

 

27346 (1) Ubade b. Nusey bildiriyor: Gudayf b. el-Haris, Ömer b. el-Hattab ile karşılaşınca Ömer ona: "Gudayf en iyi gençlerden biridir" dedi. Ebu Zer, Gudayf ile karşılaşınca ona: "Kardeşim! Bana bağışlanma dile" dedi. Gudayf: "Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından birisin ve senin bana bağışlanma dilemen gerek" karşılığını verince, Ebu Zer şöyle dedi: "Ömer b. el-Hattab'ın: ''Gudayf en iyi gençlerden biridir'' dediğini işittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: ''Allah, hakkı Ömer'in diline ve kalbine yerleştirmiştir'' buyurdu."

Affan rivayetinde: ''Allah, hakkı Ömer'in diline koymuştur. Bundan dolayı Ömer hakla konuşur'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/139 (2962) ve İbn Mace 1/40 (108) rivayet ettiler.

 

 

 

27347 (2)- Eyle ahalisinden biri olan Gudayf b. el-H aris der ki: Ömer b. el-Hattab'la karşılaştığımda bana: "En iyi gençlerden birisin!" dedi. Sonrasında onunla birlikte olan bir adam peşimden geldi ve: "Kardeşim! Benim için Allah'a dua et" dedi. Ona: "Allah merhametini senden esirgemesin, sen kimsin?" diye sorduğumda: "Ben Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Ebu Zer' im" karşılığını verdi. Ona: "Allah seni bağışlasın! Senin bana hayır duada bulunman gerekir" dediğimde ise şu karşılığı verdi: "Demin Ömer b. el-Hattab'ın yanından geçerken sana: ''En iyi gençlerden birisin!'' dediğini işittim. Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, hakkı Ömer'in diline koymuştur. Bundan dolayı Ömer hakla konuşur'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

27348 (3)- Gudayf b. el-Haris der ki: Ömer b. el-Hattab'la karşılaştığımda yanında birkaç arkadaşı da vardı. İçlerinden biri peşimden geldi ve: "Ey genç! Allah sana bereketler versin! Benim için Allah'a dua et" dedi. Ona: "Allah merhametini senden esirgemesin, sen kimsin?" diye sorduğumda: "Ben Ebu Zer'im" karşılığını verdi. Ona: "Allah seni bağışlasın! Senin bana hayır duada bulunman gerekir" dediğimde ise şu karşılığı verdi: "Ömer'in senin hakkında: ''En iyi gençlerden biridir!'' dediğini işittim. Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, hakkı Öme6n diline koymuştur. Bundan dolayı Ömer hakla konuşur'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

27349- Abdullah (b. Mes'ud) bildiriyor: Hz. Ömer dört konuda diğer insanlardan öne geçmiştir. Birincisi Bedir savaşında ele geçirilen esirler konusunda onların öldürülmesi yönünde görüş belirtmesidir. Allah bu konuda: "Daha önceden Allah'tan verilmiş bir hüküm olmasaydı, aldıklarınızdan ötürü size büyük bir azab erişirdi"[Enfal 68] ayetini indirdi. İkincisi, hicab (örtünme) konusundadır ki Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerine örtünmeleri söylenince, Zeyneb: "Vahiy evimize inerken bizi sen mi kı skanacaksın" karşılığını vermişti. Bunun üzerine Allah: "Nebiin hanımlarından bir şey istediğiniz zaman perde arkasından isteyin,[Ahzab 53] ayetini indirdi. üçüncüsü, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslüman olmadan önce onun hakkında: ''Allahım! İslam lı Ömerlle destekleli diye dua etmesidir. Dördüncüsü de Ebu Bekr'in hilafeti konusunda ona ilk biat kişi olmasıdır.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Dulabi, Kuna'da (2/142), Tayalisi (250) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8828) rivayet ettiler. Heysemi (14430) der ki: "Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden Ebu Nehşel'i tanımıyorum. Ravileri güvenilirdir."

 

 

7. Şeybe b. Osman

 

27350 (1) Ebu Vail der ki: Şeybe b. Osman'ın yanında oturduğumda bana şöyle dedi: "Ömer b. el-Hattab da senin oturduğun bu yere oturdu ve: "Kabe'de (süslemelerinde) bulunan bütün altın ve gümüşleri alıp insanlar arasında dağıtmayı düşünüyorum" dedi. Ona: "Bunu yapamazsın! Zira senden önceki arkadaşların (Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Ebu Bekr) bunu yapmamışlardı" dediğimde: "Onlar kendilerine uyulacak kişilerdir" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/456 (1594), i'tisam 13/249 (7270) rivayet etti.

 

 

 

27351 (2)- Ebu Vail der ki: Mescid'de Şeybe b. Osman'ın yanında oturduğumda bana şöyle dedi: Ömer b. el-Hattab da senin oturduğun bu yere oturdu ve: "Kabe'de (süslemelerinde) bulunan bütün altın ve gümüşleri alıp insanlar arasında dağıtmayı düşünüyorum" dedi. Ona: "Bunu yapamazsın!" dediğimde: "Neden?" diye sordu. "çünkü senden önceki arkadaşların (Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Ebu Bekr) bunu yapmamışlardı" dediğimde: "Onlar kendilerine uyulacak kişilerdir" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ