MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

23- Hz. Ebu Bekr'in Özellikleri Ebu Bekr'in Faziletleri

 

1. İbn Abbas

 

27324- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), vefatına sebep olan hastalığı sırasında başını bir bez parçasıyla bağlamış bir şekilde Mescid'e yanımıza çıktı. Minberde oturduktan sonra Allah'a hamdu senada bulunup şöyle buyurdu: ''İnsanlar içinde hem canı, hem de malıyla bana en cömert davranan kişi İbn Ebt Kuhafe'dir. Şayet insanlardan kendime bir dost edinecek olsaydım Eba Bekr'i edinirdim. Fakat aramızda İslam kardeşliği vardır. Mescid'e açılan kapılar arasında Eba Bekr'in kapısı dışındaki tüm kapılar kapatılsınr

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/464) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8048) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

27325- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eba Bekr'in malı kadar bana faydası dokunan başka bir mal olmamıştır'' buyurunca, Ebu Bekr ağlayarak: "Ben de malım da sana feda değil miyiz, ey Allah'ın Resulü!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (94) rivayet etti.

 

 

3. Ebu Bekr

 

27326- Ebu Bekr der ki: Mağaranın içindeyken Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müşriklerden biri ayaklarının dibine bakacak olsaydı bizleri görebilirdi" dediğimde: ''Ey Eba Bekr! üçüncüleri Allah olan iki kişiye ne olabileceğini düşünüyorsun ki?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3653), Müslim (6244) ve Tirmizi (3096) rivayet ettiler.

 

 

4. Amr b. el-As

 

27327- Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zatu's-Selasil'e gönderdiği orduya beni komutan yapmıştı. Döndüğümde: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanlar içinden en çok kimi seviyorsun?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aişe'yi'' karşılığını verdi. "Erkeklerden?" diye sorduğumda: '' (Aişe'nin) babasını'' karşılığını verdi. "Sonra kimi?" diye sorduğumda: ''Ömer'i'' karşılığını verdi. Bu şekilde de sorularımla birçok kişiyi saydı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3662, 4358), Müslim (6253) ve Tirmizi (8063) rivayet ettiler.

25388 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ