MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Yöneticiye itaat Etmenin Gerekliliği

 

1. Ebu Zer

 

27187 (1) Ebu Zer der ki: Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hizmetini görür, işim bittikten sonra da Mescid'e gelip uyurdum. Bir defasında Mescid'de bu şekilde uyurken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi ve ayağıyla beni dürttü. Kalkıp oturduktan sonra: ''Ey Eba Zer! Medine'den çıkarılmak istendiğinde ne yapacaksın?'' diye sordu. "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'ine ve evime giderim" dedim. ''Komple şehirden çıkarılmak istendiğinde ne yapacaksın?'' diye sorunca: "O zaman kılıcımı alır ve beni çıkarmak isteyene vururum" dedim. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini omzuma koydu. üç defa: ''Bağışlanma dile Ey Eba Zer!'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''O'nun yerine, başındaki siyahi biri de olsa seni götürdüğü ve seni gönderdiği yere gidersin. ''

Daha sonraları Rebeze'ye sürülmüştüm. Namaz vakti gelince zekat develerinin başında olan siyahi bir adam imamlık için öne geçti. Beni görünce öne geçirmek için kendisi geri çekilmek istedi, ancak ona: "Yerinde kal! Öne geçmek yerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emrine uyarım" dedim.

 

[Hasen]

 

27446 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

27188 (2)- Ebu Zer der ki: Medine Mescid'in'de uyurken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi ve ayağıyla beni dürttü. ''Bakıyorum da uyuyorsun?" buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Uyku bastırdı" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Buradan çıkarılmak istendiğinde ne yapacaksın?" diye sorunca: "Mukaddes ve mübarek belde olan Şam'a giderim" dedim. "Şam'dan çıkarılmak istendiğinde ne yapacaksın?" diye sorunca: "Buraya geri dönerim" dedim. "Buradan çıkarılmak istendiğinde ne yapacaksın?" diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Ne yapayım? Kılıcımı mı çekeyim?" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır! Ondan daha hayırlı olan bir şeyi söyleyeyim. Verilen emirleri dinleyip itaat eder ve seni gönderdikleri yere gidersin" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (1339) ve İbn Hibban (6668) rivayet ettiler.

 

 

 

27189 (3)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Benden sonra gelecek yöneticilerin ganlmet konusunda başkalarını sana tercih etmeleri durumunda ne yapacaksın ?'' diye sorunca: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki böyle bir şeyolursa kılıcımı kuşanır ve sana kavuşana veya seninle buluşana kadar onunla savaşırım" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sana bundan daha hayırlısını söyleyeyim. Benimle buluşuncaya kadar buna sabredersln'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, sünne 4/241 (4759) rivayet etti.

 

 

 

27190 (4)-Z Ebu Zer der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Ebu Zer! Benden sonra gelecek yöneticilerin ganlmet konusunda başkalarını sana tercih etmeleri durumunda ne yapacaksın ?'' diye sorunca: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki böyle bir şeyolursa kılıcımı kuşanır ve sana kavuşana kadar onunla savaşırım" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sana bundan daha hayırlısını söyleyeyim. Benimle buluşuncaya kadar buna sabredersln'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Esma binti Yezid

 

27191- Esma binti Yezid der ki: Ebu Zer el-Gifari, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hizmetini görür, işi bittikten sonra Mescid'e giderdi. Zira orası evi gibiydi ve orada uyurdu. Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girince içerde Ebu Zer'in uyuduğunu gördü. Ayağıyla onu dürtünce Ebu Zer kalkıp oturdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bakıyorum da uyuyorsun'' buyurunca, Ebu Zer: "Ey Allah'ın Resulü! Nerede uyuyayım? Benim için buradan başka ev mi var" dedi.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında oturdu ve: ''Seni buradan çıkarmaları halinde ne yapacaksın?'' diye sordu. Ebu Zer: "O zaman hicret, mahşer ve Nebiler yurdu olan Şam'a gider, oranın ahalisinden biri olurum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şam'dan çıkarılman halinde ne yapacaksın?'' diye sorunca, Ebu Zer: "O zaman tekrar buraya dönerim. Bu Mescid de benim evim ve meskenim olur" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir daha seni buradan çıkarmaları halinde ne yaparsın?'' diye sorunca, Ebu Zer: "O zaman kılıcımı alır ve ölene kadar onlarla savaşırim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu duyunca güldü ve eliyle onu tutarak: ''Sana bundan daha hayırlı olan bir şeyi söyleyeyim mi?'' diye sordu. Ebu Zer:

"Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Tabi ki söyle" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benimle buluşuncaya kadar seni götürdükleri ve seni gönderdikleri yere gidersin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5/223) der ki: "Hadisi imam Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Şehr b. Havşeb zayıftır. Güvenilir kabul edenler de vardır."

 

 

3. Ubade b. es-Samit

 

27192 (1) Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İyi gününde kötü gününde, sevinçli ve kederli zamanında, başkası sana tercih edilse bile emirleri dinleyip itaat et. Haklı olsan bile yönetime ehil olan biriyle bu konuda çekişme!''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7055) ve Müslim (4799) rivayet ettiler.

 

 

 

27193 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

25056 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

27194 (3)- Ahmed başka bir kanalla Ubade'den aynısını ''Sana açıkça bir günahı emretmedikçe dinleyip itaat dı lafzıyla rivayet etmiştir.

 

[Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Daha önce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşhel oğullarını İslam'a davet etmesi konusu içinde geçmiştir."

 

25057 (7)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ubade b. es-Samit

 

27195- Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, kendisine hiçbir şeyi ortak koşmadan kulluk eden, namazı kılıp zekatı veren ve (yöneticisinin verdiği) emirleri dinleyip itaat eden kişiyi cennetin istediği kapısından içeriye sokar ki cennetin sekiz kapısı vardır. Kendisine hiçbir şeyi ortak koşmadan kulluk eden, namazı kılıp zekatı veren ve (yöneticisinin verdiği) emirleri dinleyip itaat etmeyen kişi konusunda ise istediğini yapar. Dilerse ona merhamet eder, dilerse de cezalandırır. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/216): "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

27196- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): IIİyi gününde kötü gününde, sevinçlı ve kederli zamanında, başkası sana tercih edilse bile emirleri dinleyip itaat etl'' buyurmuştur. Kuteybe rivayetinde "Emirleri dinleyip itaat et'' ifadesi yerine sadece ''İtaat et'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6/14) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7728) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Hureyre

 

27197 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim görevlendirdiğim kişiye itaat eden bana itaat etmiş, bana itaat eden de Allah'a itaat etmiş olur'' buyurmuştur.

Başka bir kanalla Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''... (Cimri kişinin ise) üzerindeki bu zırh tüm bedenini kapları hatta ayak izlerini bile izlerini silecek kadar aşağıya iner. O da bu zırhı genişletmeye çalışır'' buyurmuştur. Ebu'z-Zinid rivayetinde: ''O da bu zırhı genişletmeye çalışırı ama genişlemez'' İbn Cüreyc'in Hasan b. Müslim'den olan rivayetinde ise ''Bu zırhı genişletmeye çalışırı ama genişlemez'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı kanallarla Buhari (3/241-243, 6/ 73), Müslim (1/279, 280, 281) ve Nesai (1/253, 254) rivayet ettiler.

 

 

 

27198 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bana itaat eden Allah'a itaat etmiş, bana karşı gelen de Allah'a karşı gelmiş olur. Yöneticisine (veya siyasi liderine) itaat eden bana itaat etmiş, yöneticisine (veya siyasi liderine) karşı gelen ise bana karşı gelmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3) ve Nesai (2/185) rivayet etti.

 

 

 

27199 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: 'IBana itaat eden Allah'a itaat etmiş, bana karşı gelen de Allah'a karşı gelmiş olur. Benim görevlendirdiğim kişiye itaat eden bana itaat etmiş, benim görevlendirdiğim kişiye karşı gelen de bana karşı gelmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (13/99) ve Müslim (2/85) rivayet ettiler.

 

 

 

27200 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: 'IBana itaat eden Allah'a itaat etmiş, bana karşı gelen de Allah'a karşı gelmiş olur. Benim görevlendirdiğim kişiye itaat eden bana itaat etmiş, benim görevlendirdiğim kişiye karşı gelen de bana karşı gelmiş olur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1835) rivayet etti. 28444 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

27201 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bana itaat eden Allah'a itaat etmiş, bana karşı gelen de Allah'a karşı gelmiş olur. Başındaki yöneticiye de itaat eden bana itaat etmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27202 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bana itaat eden, Allah'a itaat etmiş olur. Bana karşı gelenı Allah'a karşı gelmiş olur. Başındaki yöneticiye itaat eden bana itaat etmiş olur. Başındaki yöneticiye karşı gelen de bana karşı gelmiş olur. Yöneticiniz (siyasi lideriniz) kalkanınız gibidir. O tekbir getirdiği zaman siz de tekbir getirin. RükCıya gittiği zaman siz de rükCıya gidin. O: ''Semiallahu limen hamidehu'' dediği zaman siz: ''Allahümme Rabbena leke'l-hamd'' deyin. Öyle deyişiniz meleklerin de öyle dediği ana dek gelirse günahlarınız bağışlanır. O oturarak namaz kıldığı zaman da siz de oturarak namaz kılın. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6/13-4) ve Nesi, (8/276) rivayet ettiler.

4604 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

27203 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bana itaat eden Allah'a itaat etmiş olur. Liderine (başındaki yöneticiye) itaat eden de bana itaat etmiş olur. Bana karşı gelen Allah'a karşı gelmiş olur. Liderine karşı gelen de bana karşı gelmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27204 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bana itaat eden Allah'a itaat etmiş, bana karşı gelen de Allah'a karşı gelmiş olur. Benim görevlendirdiğim kişiye itaat eden bana itaat etmiş, benim görevlendirdiğim kişiye karşı gelen de bana karşı gelmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

 

7. Ebu Hureyre

 

27205- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimi Kureyş'in şu kabilesi helak edecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bu konuda ne yapmamızı emredersin?" diye sorulunca: ''İnsanlar onlardan uzak dursalar iyi olurdu'' buyurdu.

 

Abdullah b. Ahmed der ki: Vefatına sebep olan hastalığı sırasında babam bana: "Bu hadisin üzerini çiz. Zira Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yöndeki hadislerine muhaliftir" dedi. Babam, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Emirleri dinleyin, itaat edin ve sabredin'' buyruğuna muhalif olduğunu kast etmekteydi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/453) ve Müslim (2/370) rivayet ettiler.

 

 

8. ümmü'l-Husayn

 

27206 (1) Ümmü'l-Husayn el-Ahmesiyye der ki: Veda haccında Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken gördüm. üzerindeki hırkayı koltuğunun altından dolamıştı. Konuşurken pazularının titremesini şu an bile görür gibiyim. Konuşmasında: ''Ey insanlar! Allah'tan korkun! Başınıza organları kesik bir köle bile getirilmiş olsa Allah'ın Kitabına göre hareket ettiği sürece emirlerini dinl.eyip itaat edin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/209 (1706, "hasen sahih") rivayet etti. Hakim (4/186) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

27207 (2)- Yahya b. Husayn, annesinden bildiriyor: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hutbede: ''Ey insanlar! Allah'tan korkun! Başınıza organları kesik Habeşli bir köle bile getirilmiş olsa Allah'ın Kitabına göre hareket ettiği sürece emirlerini dinleyip itaat edin'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

27214 (9)'da tekrar edecektir.

 

 

 

27208 (3)- Yahya b. Husayn b. Urve, ninesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Başınızdaki bir köle dahi olsa Allah'ın Kitab'ına göre hareket ettiği sürece emirlerini dinleyip itaat edin'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4/79, 6/15) ve İbn Mace (2861) rivayet ettiler.

 

 

 

27209 (4)- Yahya b. Husayn b. Urve, ninesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Başınızdaki bir köle dahi olsa Allah'ın Kitab'ına göre hareket ettiği sürece emirlerini dinleyip itaat edin'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

27210 (5)- ümmü'l-Husayn el-Ahmesiyye der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine sanndığı abasıyla Arafat'ta: ''Başınıza Habeşli bir köle bile getirilmiş olsa Allah'ın Kitabına göre hareket ettiği sürece emirlerini dinleyip itaat edin'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1838) rivayet etti.

 

 

 

27211 (6)- ümmü'l-Husayn el-Ahmesiyye der ki: Veda haccında Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm. üzerindeki abayı koltuğunun altından dolamıştı. Konuşurken pazularının titremesini şu an bile görür gibiyim. Konuşmasında: ''Ey insanlar! Allah'tan korkun! Başınıza organları kesik bir köle bile getirilmiş olsa Allah'ın Kitabına göre hareket ettiği sürece emirlerini dinleyip itaat edin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

27212 (7)- Yahya b. Husayn, ninesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Arafat'ta hutbe verirken: ''Başınıza bir köle bile getirilmiş olsa Allah'ın Kitab'ına göre hareket ettiği sürece emirlerini dinleyip itaat edin'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Abdullah der ki: Bu konuda babamın: "İyi günde kötü günde, sevinçli ve kederli zamanlarda bile emirlerinin dinlenip yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dediğini işittim.

 

 

 

 

27213 (8)- Şu'be der ki: Yahya b. Husayn'a gelip bu konuyu sorduğumda şöyle dedi: "Ninemin bana bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Arafat'ta: ''Başınıza Ha beşli bir köle dahi getirilmiş olsa Allah'ın Kitab'ına göre hareket ettiği sürece emirlerini dinleyip itaat edin'' buyurduğunu işitmiştir."

 

[Sahih]

 

 

 

27214 (9)- Yahya b. el-Husayn, annesinden bildiriyor: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hutbede: ''Ey insanlar! Allah'tan korkun! Başınıza organları kesik Habeşli bir köle bile getirilmiş olsa Allah'ın Kitab'ına göre hareket ettiği sürece emirlerini dinleyip itaat edin'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

27207 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

9. Enes b. Malik

 

27215 (1) Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Başınıza, başı kuru üzüm tanesi gibi olan Habeşli bir köle bile getirilmiş olsa emirlerini dinleyip itaat edin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, ezan (1/178), Müslim, imaret 3/1475 (846) ve Beyhaki (8/155) rivayet ettiler.

 

 

 

27216 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Zer'e: "Başındaki, başı kuru üzüm tanesi gibi olan Habeşli bir köle olsa dahi emirlerini dinleyip itaat et" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

10. Ebu Said el-Hudri

 

27217 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Başınıza, kalpten sevdiğiniz ve gördüğünüzde size huzur veren yöneticiler gelecektir. Yine sevmediğiniz ve gördüğünüzde tüylerinizi diken diken eden yöneticiler de gelecektir" buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlarla savaşalım mı?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namaz kıldıkları sürece hayırlı karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (9098) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, ravilerden Abdullah el-Behiy'in arkadaşı olan VeHd'i tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

24218 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Başınıza; gördüğünüzde size huzur veren, kalpten sevdiğiniz yöneticiler gelecektir. Yine sevmediğiniz ve gördüğünüzde tüylerinizi diken diken eden yöneticiler de gelecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bunları öldürelim mi?" diye sorulunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namaz kıldıkları sürece hayır'' karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

11. ümmü Seleme

 

27219 (1) Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Başınıza gelecek idarecilerinden hem iyi hem kötü şeyler göreceksiniz. Onların kötülüklerini (diliyle) reddeden kişi yapılanın günahından beri olmuş, (kalben) hoşlanmayan kişi ise selamete ermiş olur. Asıl vebal yapılana razı olup göz yumanların olacaktır;; buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Onlarla savaşalım mı?" diye sorulunca: "Beş vakit namazı kıldıkları sürece hayır!" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, imaret 3/1480 (1854), Ebu Davud, sünne 4/242 (476), Tirmizi, fiten 4/529 (2265, "hasen sahih") ve Taberani, M. el-Kebir'de 23/330 (760) rivayet ettiler.

 

 

 

27220 (2)- ümmü Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Başınıza gelecek idarecilerinden hem iyi hem kötü şeyler göreceksiniz. Onların kötülüklerini (diliyle) reddeden selamete ermiş; (kalben) hoşlanmayan kişi ise yapılanın günahından beri olmuş olur. Asıl vebal yapılana razı olup göz yumanların olacaktır" buyurduğunu işittim. "Ey Allah'ın Resulü! Onlarla savaşalım mı?" diye sorulunca: "Namazı kıldıkları sürece hayır!" karşılığını verdi.

 

Behz rivayetinde: "Onları öldürelim mi?" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

27221 (3)- ümmü Seleme der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Başınıza gelecek idarecilerinden hem iyi hem kötü şeyler göreceksiniz. Onların kötülüklerini (diliyle) reddeden kişi yapılanın günahından beri olmuş; (kalben) hoşlanmayan kişi ise selamete ermiş olur. Asıl vebal yapılana isteyen ve buna göz yumanların olacaktır.'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Onlarla savaşalım mı?" diye sorulunca: ''Namazı kıldıkları sürece hayır!'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

27222 (4)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

27223 (5)- ümmü Seleme der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Başınıza gelecek idarecilerinden bazıları iyi, bazıları da kötü olan şeyleri yapacaktır. Yaptıkları kötü şeyleri bilen kişi günaha bulaşmaktan kurtulur. Bu yaptıklarını reddeden kişi de selamete eder. Asıl vebal yapılana razı olup göz yumanların olacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! İçlerinden günahkar olanları öldürelim mi?" diye sorulunca: ''Namazı kıldıkları sürece hayır!'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ