MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Çocukların Yönetimi

 

1. Ebu Hureyre

 

27170 (1) Ebu Hureyre der ki: Hep doğruyu söyleyen ve sözleri doğrulanan Resulullah Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimin helakı -veya- ümmetimin bozulması Kureyşli sefı"h çocuk yöneticilerin eliyle olacaktır'' buyurduğunu işittim.  [Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/470), Tayalisı (2508) ve İbn Hibban, Sahih'te (8/500) rivayet ettiler.

 

 

 

27171 (2)- Malik b. Zalim bildiriyor: Ebu Hureyre, Mervan el-Hakem'e şöyle dedi: "Hep doğruyu söyleyen ve sözleri doğrulanan, sevdiğim Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimin helakı Kureyşli sefih çocukların eliyle olacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

27172 (3)- Ebu Hureyre der ki: Sevdiğim Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimin bozulması Kureyşli sefı"h çocukların eliyle olacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

27173 (4)- Said b. Amr b. Said bildiriyor: Ebu Hureyre: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimin helakı, Kureyşli çocukların eliyle olacaktır'' buyurduğunu işittim" deyince, o sırada orada oturan ve henüz hiçbir görev almamış olan Mervan: "Allah böylesi çocuklara lanet etsin!" karşılığını verdi. Sonrasında Ebu Hureyre: "Vallahi istesem bunların filan ve filan oğulları diye isimlerini de verirdim" dedi. Daha sonraları Mervan'ın ailesi yönetime geçtiği zaman babam ve dedemle birlikte yanlarına gittik. Ancak ailenin çocuklarına biat edildiğini gördük. Henüz kundakta olana bile biat edenler vardı. Bunun üzerine Mervan bize: "Bu çocuklar, Ebu Hureyre'nin zamanında bahsettiği o çocuklar olmasın! Zira bunların durumu da onlara benziyor" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3605, 7085) rivayet etti.

 

 

 

27174 (5)- Malik b. Zalim bildiriyor: Ebu Hureyre, Mervan el-Hakem'e şöyle dedi: "Hep doğruyu söyleyen ve sözleri doğrulanan Resulullah Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimin helakı, Kureyşli sefih yönetici çocukların eliyle olacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

27175 (6)- Asım, Gadira oğullarından bir adamdan bildiriyor: Mervan'a:

"Ebu Hureyre kapıda" denilince: "Girmesine izin verin" dedi. Ebu Hureyre girince, Mervan ona: "Ey Ebu Hureyre! Bize Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir hadis söyle" dedi. Ebu Hureyre şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kişinin yönetici olmak yerine Süreyya yıldızından aşağıya atılmayı temenni edeceği zaman çok da uzak değildir'' buyurduğunu işittim. Yine: ''Arapların helakı, Kureyşli çocukların elinden olacaktır!'' buyurduğunu işittim." Mervan bunları duyunca: "Vallahi bu çocuklar pek de kötü çocuklarınış!" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

27176 (7)- Ebu Hureyre der ki: Sevdiğim Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimin helakı, Kureyşli sefih çocukların elinden olacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

27177 (8)- Yezid b. Şerik el-Amiri der ki: Mervan'ın, Ebu Hureyre'ye:

"Ey Ebu Hureyre! Bize Resulullahltan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir hadis söyle" dediğini işittim. Ebu Hureyre ise dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kişinin yönetici olmak yerine Süreyya yıldızından aşağıya atılmayı temenni edeceği zaman çok da uzak değildir'' buyurduğunu işittim. Yine: ''Arapların helakı, Kureyşli çocukların elinden olacaktır!'' buyurduğunu işittim." Mervan bunları duyunca: "Bu çocuklar pek de kötü çocuklarınış!" dedi.

 

[Hasen]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

27178 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yetmiş'i yılların başında (çıkacak fitnelerde) n ve çocukların yönetiminden Allah'a sığının'' buyurmuştur.

 

 

 

27179 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yetmişli yılların başında (çıkacak fitnelerde) n ve çocukların yönetiminden Allah'a sığınln'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27180 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yetmişli yılların başında (çıkacak fitnelerde)n ve çocukların yönetiminden Allah'a sığının'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27181 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yetmişli yılları başında (çıkacak fitnelerde)n ve çocukların yönetiminden Allah'a sığının" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (15/49) rivayet etti. Heysemi (7/220): "Ahmed'in ravileri Kamil dışında Sahih'in ravileridir. Kamil de güvenilirdir" demiştir.

 

 

3. Amir b. Şehr

 

27182 (1) Amir b. Şehr der ki: Biri Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem), biri de Necaşi'den olmak üzere iki söz işittim. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kureyşle bakıp söylediklerini yapını ama yaptıklarını yapmayın'' buyurduğunu işittim. Diğer söze gelince; Necaşi'nin yanında otururken oğlu mektepten geldi ve İncil'den bir ayet okudu. Ayeti bildiğimden veya anladığımdan gülmeye başladım. Necaşi: "Neye gülüyorsun? Allah'ın indirdiği bir şeye mi?" dedi ve şöyle devam etti: "Vallahi Allah'ın İsa b. Meryem'e indirdiği ayetlerden biri de: "Yöneticileri çocuk olduğu zaman lanet yeryüzüne iner" ayetidir."

 

[Hasen]

 

 

 

27183 (2)- Amir b. Şehr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kureyş'in söylediklerini yapını ama yaptıklarını yapmayın'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalist 2/199 (2704) rivayet etti.

 

 

 

27184 (3)- Amir b. Şehr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kureyş'in söylediklerini yapını ama yaptıklarını yapmayın'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

13- Kadınların Yönetimi

 

1. Ebu Bekre

 

27185 (1) Ebu Bekre der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düşmanla çarpışan ordusunun zafer müjdecisi geldi. Bu sırada başı Aişe'nin kucağında olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp secdeye kapandı. Sonra müjdeciye ayrıntılı bir şekilde olanları anlatmasını söyledi. Müjdeci, anlattıkları arasında düşmanların idaresinin bir kadının elinde olduğunu da söyleyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Erkekler, kadınlara itaat ettikleri zaman helak oldular demektir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2774), Tirmizi (1578), İbn Mace (1394) ve Hakim, Müstedrek'te

(1/276) rivayet ettiler.

5817 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

27186 (2)- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Başlarına idareci olarak bir kadını getiren topluluk iflah olmaz!" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (878) ve İbn Ebi Şeybe (15/266) rivayet ettiler.

24205 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ