MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Kureyşlilerden Olan Halife Sayısı

 

1. Cabir b. Semure

 

27046 (1) Amir b. Sa'd der ki: Cabir b. Semure'ye ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hadislerinden sorduğumda dedi ki: "ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kureyş'ten olan on iki halife görev yapıncaya kadar bu din kdim kalacaktır. Kıyamete yakın ise yalancı Nebiler ortaya çıkar. Ondan sonra müslümanlardan bir topluluk ortaya çıkacak Kisrd ve hanedanlığının beyaz sarayındaki hazineleri ele geçireceklerdir. Allah birinize rızık verdiği zaman harcamaya önce kendinden ve ailesinden başlasın. Ben Havz'a (cennetteki havuza) giden öncünüz olacağım. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim, fedail 4/1822 (2344) ve Nesai (150) rivayet ettiler. Hakim (2/607) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

27047 (2)- Cabir b. Semure es-Suvai der ki: Veda haccında ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimden on iki halife görev yapıncaya kadar bu din, düşmanlarına baskın kalacak ve hiçbir muhalif ile ayrılıkçının ona bir zararı dokunamayacaktır'' buyurduğunu işittim. Sonra tam olarak anlayamadığım bir şeyler daha söyledi. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, ahkam 13/211 (7222), Müslim, imaret 3/1453 (1822) ve Tirmizi, fiten 4/501 (2223, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

27048 (3)- Cabir b. Semure es-Suvai der ki: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''ümmetimden on iki yönetici (halife) görev yapıncaya kadar bu din, düşmanlarına baskın kalacak ve hiçbir muhalif ile ayrılıkçının ona bir zararı dokunamayacaktır. Bunların hepsi de ...'' buyurduğunu işittim. Ancak son kısmını tam olarak işitemedim. Babam orada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğine benden daha yakın olduğu için: "Babacığım! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in son olarak dediği şey neydi?" diye sordum. Babam:

''Bunların hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

27049 (4)- Amir b. Sa'd der ki: Cabir b. Semure'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hadislerinden sorduğumda dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kureyş'ten olan on iki halife görev yapıncaya kadar bu din ayakta kalacaktır. Kıyamete yakın ise yalancı Nebiler ortaya çıkar. Ondan sonra müslümanlardan bir topluluk ortaya çıkacak Kisrd ve hanedanlığının beyaz sarayındaki hazineleri ele geçireceklerdir. Allah birinize rızık verdiği zaman harcamaya önce kendinden ve ailesinden başlasın. Ben Havz'a (cennetteki havuza) giden öncünüz olacağım.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1453 (1822) rivayet etti..

 

 

 

27050 (5)- Cabir b. Semure es-Suvai der ki: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''ümmetimden on iki halife görev yapıncaya kadar bu din, düşmanlarına baskın kalacak ve hiçbir muhalif ile ayrılıkçının ona bir zararı dokunamayacaktır'' buyurduğunu işittim. Sonra tam olarak anlayamadığım bir şeyler daha söyledi. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: ''(Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli alacak'' buyurdu" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

27051 (6)- Amir b. Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: Cabir b. Semure'ye: "Bana Resulullahltan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin sözlerden bahset" diye bir mektup yazıp kölemle ona gönderdim. Cabir bana şöyle bir cevap gönderdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Cuma günü, Eslem kabilesinden olan adamın (Maiz'in) recmedildiği günün akşamında: ''Kıyamet kopana veya hepsi de Kuyreyş'ten olan on iki halife başınıza geçip görev yapıncaya kadar bu din ayakta kalacaktır'' buyurduğunu işlittim. Yine: ''Müslümanlardan bir topluluk Kisra ve hanedanlığının beyaz sarayını ele geçirecektir'' buyurduğunu işittim. Yine: ''Kıyamete yakın ise yalancı Nebiler ortaya çıkacaktır, onlardan sakının!'' buyurduğunu işittim. Yine: "Allah birinize rızık verdiği zaman harcamaya önce kendinden ve ailesinden başlasın'' buyurduğunu işittim. Yine: ''Ben Havz'a giden öncünüz olacağım'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

27052 (7)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''On iki halife görev yapıncaya kadar İslam aziz kalacaktır ...'' buyurduğunu işittim. Devamında ne olduğunu tam olarak işitemediğim bir söz söyledi. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli alacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4734-5) ve Tirmizi (2128) rivayet ettiler.

 

 

 

27053 (8)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Benden sonra) on iki halife gelecek ...'' buyurduğunu işittim. Devamında ne olduğunu tam olarak işitemediğim bir söz söyledi. Oradakilere ne olduğunu sorduğumda: ''Bunların hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

27054 (9)- Cabir b. Semure eS-Suvai der ki: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''ümmetimden on iki yönetici (halife) görev yapıncaya kadar bu din, düşmanlarına baskın kalacak ve hiçbir muhalif ile ayrılıkçının ona bir zararı dokunamayacaktır. Bunların hepsi de ...'' buyurduğunu işittim. Ancak son kısmını tam olarak anlayamadım. Babam orada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğine benden daha yakın olduğu için: "Babacığım! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in son olarak dediği şey neydi?" diye sordum. Babam:

"Bunların hepsi de Kureyşli alacak'' buyurdu" dedi. Ben de babamın bana söylediğine dayanarak şehadet ederim ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Bunların hepsi de Kureyşli olacak'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

27055 (10)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden sonra hepsi de Kureyşli olan on iki halife gelecektir'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evine gitikten sonra Kureyşliler yanına geldi ve: "Daha sonra ne olacak?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sonrasında kargaşa alacak'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4281) rivayet etti.

 

 

 

27056 (11)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

"Benden sonra iki halife gelecek ...'' buyurduğunu işittim. Devamında ne olduğunu tam olarak işitemediğim bir söz söyledi. Orada bulunanların hepsine de ne olduğunu sorduğumda: ''Bunların hepsi de Kureyşli alacak'' buyurdu" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

27057 (12)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

''Benden sonra iki halife gelecek ...'' buyurduğunu işittim. Devamında ne olduğunu tam olarak işitemediğim bir söz söyledi. Babam bunun: ''Bunların hepsi de Kureyşli alacaklı olduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (7222-3) ve Müslim (4733) rivayet ettiler.

 

 

 

27058 (13)- Cabir b. Semure es-Suvai der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir konuşma yaptı ve: ''On iki halife gelinceye kadar bu din aziz kalacaktır'' buyurdu. Sonrasında bir söz daha söyledi, ancak kalabalıktan ne olduğunu anlayamadım. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli alacak'' buyurdu" dedi.

 

 

 

27059 (14)- Cabir b. Semure eS-Suvai der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta bizlere bir konuşma yaptı ve: ''On iki halife gelinceye kadar bu din azizı güçlü ve düşmanlarına karşı da baskın kalacaktır'' buyurdu. Sonrasında bir söz daha söyledi, ancak ne olduğunu anlayamadım. Babamla karşılaştığımda: "O sözlerden sonra ne dedi?" diye sordum. Babam: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27060 (15)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benden sonra iki halife gelecek ...'' buyurduğunu işittim. Devamında ne olduğunu tam olarak işitemediğim bir söz söyledi. Orada bulunanların hepsine de ne olduğunu sorduğumda: ''Bunların hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

27061 (16)- Cabir b. Semure der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

''Benden sonra iki halife gelecek ...'' buyurduğunu işittim. Devamında ne olduğunu tam olarak işitemediğim bir söz söyledi. Oradakilere ne olduğunu sorduğumda: ''Bunların hepsi de Kureyşli alacak'' buyurdu" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

27062 (17)-Z Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta bizlere bir konuşma yaptı ve: ''Hepsi de Kureyşli olan on iki halife gelinceye kadar bu din azizı güçlü, düşmanlarına karşı baskın kalacak ve hiçbir muhalif ile ayrılıkçının ona bir zararı dokunamayacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

27063 (18)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta bizlere bir konuşma yaptı ve: ''On iki halife gelinceye kadar bu din azizı güçlü ve düşmanlarına karşı da baskın kalacaktır. Bunların hepsi de ...'' buyurduğunu işittim. Ancak son kısmını tam olarak anlayamadım. Babama: "O sözlerden sonra ne dedi?" diye sorduğumda: ''Bunların hepsi de Kureyşli alacak'' buyurdu" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

27064 (19)- Cabir b. Semure der ki: Babamla birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimizde: 'On iki halife gelinceye kadar bu din sağlam bir şekilde kalacaktır'' diyordu. Sonrasında bir söz daha söyledi, ama ne olduğunu anlayamadım. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: ''(Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27065 (20)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''On iki halife gelinceye kadar bu din yoluna devam edecektir'' buyurduğunu işittim. Sonrasında bir söz daha söyledi, ama ne olduğunu anlayamadım. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27066 (21)-Z Cabir b. Semure der ki: Babamla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken: ''On iki halife gelinceye kadar bu din aziz '' veya: ''İnsanlar hayırda kalacaktır'' buyurdu. -Hangisi olduğu konusunda tereddüt ravi Abdussamed'e aittir.- Sonrasında bir söz daha söyledi, ama ne olduğunu anlayamadım. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27067 (22)-Z Cabir b. Semure bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''On iki halife gelinceye kadar bu din azizı güçlü ve düşmanlarına karşı da baskın kalacaktır'' buyurdu. Sonrasında bir söz daha söyledi, ancak oradaki gürültüden dolayı duyamadım. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli alacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27068 (23)-Z Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''On iki halife gelinceye kadar bu din aziz kalacaktır'' buyurunca oradakiler tekbir getirmeye başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir söz daha söyledi, ancak oradakilerin gürültüsü içinde ne olduğunu anlayamadım. Babama: "Babacığım! Ne dedi?" diye sorduğumda: ''(Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27069 (24)-Z Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta bizlere bir konuşma yaptı ve: ''On iki halife gelinceye kadar bu din aziz ve düşmanlarına karşı baskın kalacaktır. Bunların hepsi de ...'' buyurdu. Ancak insanlar o sırada gürültü yapıp konuşmaya başlayınca son kısmını anlayamadım. Babama: "Babacığım! O sözlerden sonra ne dedi?" diye sorduğumda: ''Bunların hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

Mukaddemi bunu rivayet ederken, Cabir'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mina'da hutbe verirken şöyle buyurduğunu işittim. .. " dediğini aktarır. Kavariri de rivayetinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''On iki halife gelinceye kadar bu din aziz kalacak ve hiçbir muhalif ile ayrılıkçının ona bir zararı dokunamayacaktır'' buyurduğunu aktarır.

 

[Hasen]

 

 

 

27070 (25)-Z Cabir b. Semure es-Suvai der ki: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu din düşmanlarına karşı hep baskın kalacak ve hiçbir muhalif ile ayrılıkçının ona bir zararı dokunamayacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

 

27071 (26)-Z Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''On iki halife gelinceye kadar bu din azizı baskın kalacak ve müslümanlar düşmanlarına karşı yardım göreceklerdir'' buyurunca oradakiler sevinçten oturup kalkmaya başladılar.

 

 

[Sahih]

 

 

 

27072 (27)-Z Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

''Benden sonra on iki halife gelecektir ...'' buyurduğunu işittim. Sonrasında bir söz daha söyledi, ancak ne olduğunu anlayamadım. Önümde veya yanımda bulunan adama ne söylediğini sorduğumda: ''Bunların hepsi de Kureyşli olacaktır'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27073 (28)- Cabir b. Semure der ki: Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''On iki halife gelinceye kadar İslam dini aziz kalacaktır'' buyurduğunu işittim. Sonrasında bir söz daha söyledi, ama ne olduğunu anlayamadım. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: ''(Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli alacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27074 (29)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''On iki halife gelinceye kadar bu din yolunda devam edecektir'' buyurduğunu işittim. Sonrasında bir söz daha söyledi, ama ne olduğunu anlayamadım. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli alacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27075 (30)- Cabir b. Semure der ki: Babamla (veya oğlumla) birlikte Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındayken: ''On iki halife gelinceye kadar bu din azizı baskın kalacak ve müslümanlar düşmanlarına karşı yardım göreceklerdir'' buyurdu. Sonra bir söz daha söyledi, ancak oradakilerin gürültüsünden ne olduğunu işitemedim. Babama (veya oğluma):

"Gürültüden işitemediğim o söz neydi?" diye sorduğumda: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli olacak'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27076 (31)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu ümmetin on iki halifesi olacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

27077 (32)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''On iki halife gelinceye kadar İslam aziz kalacaktır'' buyurduğunu işittim. Sonrasında bir söz daha söyledi, ama ne olduğunu anlayamadım. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: ''(Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27078 (33)- Cabir b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hepsi de Kureyşlten olan on iki halife gelinceye kadar bu din sizlerin birliğinizi sağlayacak '' veya: ''Sizleri birbirinize yakın tutacaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27079 (34)- Cabir b. Semure der ki: Babamla birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimizde: ''On iki halife gelinceye kadar bu din sağlam bir şekilde kalacaktır'' diyordu. Sonrasında bir söz daha söyledi, ama ne olduğunu anlayamadım. Babama: "Ne dedi?" diye sorduğumda: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

27080 (35)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benden sonra on iki halife gelecektir ...'' buyurduğunu işittim. Devamında bir söz daha söyledi, ancak ne olduğunu anlayamadım. Ordakilerden veya önümde olan birine ne dediğini sorduğumda: '' (Bu halifelerin) hepsi de Kureyşli olacak'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Mes'ud

 

27081 (1) Mesruk der ki: Abdullah b. Mes'ud'un yanında oturuyorduk ve bize Kur'an'ı okutuyordu. Bir ara adamın biri: "Ey Ebu Abdirrahman! Bu ümmetin kaç halifesinin olacağını Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordunuz mu?" deyince, İbn Mes'ud şu karşılığı verdi: "Irak'a geldiğimden beri senden önce bu soruyu bana soran olmadı. Evet, biz de bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sormuştuk ve: ''İsrail oğullarının nakipleri gibi on iki halife olacaktır'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/190) der ki: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet ettiler. İsnadında Nesai tarafından güvenilir, çoğunluk tarafından zayıf görülen Mücalid b. Said vardır. Diğer ravileri güvenilirdir."

 

 

 

27082 (2)- Mesnlk der ki: Abdullah ile birlikte mescidde oturuyorduk ve bize Kur'an okutuyordu. Adamın biri ona: "Ey İbn Mes'ud! Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinden sonra kaç halifenin geleceğini size söyledi mi?" diye sorunca, İbn Mes'ud: "Evet, İsrailoğullarının nakipleri sayısınca (on iki kişi) olacaklarını söyledi" dedi.

 

[Hasen]

 

 

3. Safına

 

27083 (1) Said b. Cümhan bildiriyor: Sefine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Halifelik otuz yıl sürer. Sonrasında ise saltanat başlar'' buyurduğunu işittim" dedi. Sonra: "Hesaplarsan Ebu Bekr'in hilafeti iki yıl, Ömer'in on yıl, Osman'ın on iki yıl, Ali'nin de altı yıl (toplam otuz yıl) sürmüştür" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, fiten 4/503 (2226), Taberani, M. el-Kebir'de 7/97 (6442), İbn Hibban (s. 369, no. 2534) ve Beyhaki, Delail'de (6/342) rivayet ettiler.

 

 

 

27084 (2)- Said b. Cumhan bildiriyor: Sefine Ebu Abdirrahman bana şöyle dedi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Halifelik otuz yıl sürer. Sonrasında ise saltanat başlar'' buyurduğunu işittinL." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

27085 (3)- Said b. Cumhan bildiriyor: Sefine bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benden sonra ümmetimde hilafet otuz yıl sürecek, sonra da saltanat başlayacaktır'' buyurduğunu bildirdi ve: "Ebu Bekr, Ömer ve Osman'ın hilafet sürelerini, sonra Ali'nin hilafet süresini hesapla" dedi. Hesapladığımızda dördünün hilafet süresi otuz yıl çıktı. Onlardan sonra gelen halifelerin süresini hesapladığımda ise otuz yıllık süreyi tutmadığını gördük."

Ravi Haşrec der ki: Said'e: "Sefine'yi nerede gördün?" diye sorduğumda: "Haccac döneminde Batn-ı Nahle'de karşılaştık. Yanında sekiz gün kaldım ve bu süre içinde ona Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hadislerini sordum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

26674 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Bekre

 

27086 (1) Abdurrahman b. Ebi Bekre der ki: Babamla birlikte Muaviye b. Ebi Süfyan'ın yanına gittik. Yanına girdiğimizde Muaviye, babama: "Ey Ebu Bekre! Bana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir şeyi anlat" dedi. Bunun üzerine babam şöyle dedi:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güzel rüyaların görülmesinden hoşlanır ve bu yönde rüya görenlerin olup olmadığını sorardı. Yine bir gün: ''Aranızda rüya gören var ml?'' diye sordu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben gördüm" dedi ve rüyasını şöyle anlattı: "Gökten teraziye benzer bir şeyin indiğini gördüm. Ebu Bekr ile karşılıklı tartıldınız, ama sen ondan ağır bastın. Sonra Ebu Bekr ile Ömer karşılıklı tartıldılar. Ebu Bekr, Ömer'e ağır bastı. Sonra Ömer ile Osman karşılıklı tartıldılar. Ömer, Osman'a ağır bastı. Sonra da terazinin geri göğe yükseltildiğini gördüm." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görülen bu rüyadan memnun kalmadı ve: '' (Benden sonra) nübüvvete bağlı halifelik olacak, sonra da Allah mülhi (idareyi) dilediğine verecektir" şeklinde yorumladı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, sünne 4/207 (4634) ve Tirmizi, rüya 4/540 (2287, "hasen sahih") rivayet ettiler. Hakim (4/394) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

27987 (2)- Abdurrahman b. Ebi Bekre der ki: Ziyad ile birlikte Muaviye b. Ebi Süfyan'ın yanına gittik. Ebu Bekre de bizimle birlikteydi. Yanına girdiğimizde Muaviye yanına gelenler arasında en çok bizim gelişimizden hoşlandı ve: "Ey Ebu Bekre! Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir şeyi anlat" dedi. Bunun üzerine babam şöyle dedi:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güzel rüyaların görülmesinden hoşlanır ve bu yönde rüya görenlerin olup olmadığını sorardı. Yine bir gün: ''Aranızda rüya gören var mı?'' diye sordu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben gördüm" dedi ve rüyasını şöyle anlattı: "Gökten teraziye benzer bir şeyin indiğini gördüm. Ebu Bekr ile karşılıklı tartıldınız, ama sen ondan ağır bastın. sonra Ebu Bekr ile Ömer karşılıklı tartıldılar. Ebu Bekr, Ömer'e ağır bastı. sonra Ömer ile Osman karşılıklı tartıldılar. Ömer, Osman'a ağır bastı. sonra da terazinin geri göğe yükseltildiğini gördüm." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görülen bu rüyadan memnun kalmadı ve: '' (Benden sonra) nübüvvete bağlı halifelik olacak, sonra da Allah mülkü (idareyi) dilediğine verecektir'' şeklinde yorumladı.

Ancak iteklenerek dışarıya çıkarıldık. Çıktığımızda Ziyad, Ebu Bekre'ye: "Babasız kalasın emi! Ona aktaracak başka bir hadis bulamadın mı?" diye çıkıştı. Ebu Bekre: "Hayır! Vallahi ondan ayrılana kadar bu hadisten başkasını aktaracak değildim!" karşılığını verdi. Bir süre sonra Muaviye bizi tekrar yanına çağırdı ve: "Ey Ebu Bekre! Bana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir şeyi anlat" dedi. Muaviye'nin hoşuna gitmese de Ebu Bekre aynı şeyleri söyleyince yine it eklenerek dışarıya çıkarıldık.

Çıktığımızda Ziyad, Ebu Bekre'ye: "Babasız kalasın emi! Ona aktaracak başka bir hadis bulamadın mı?" diye çıkıştı. Ebu Bekre: "Hayır! Vallahi ondan ayrılana kadar bu hadisten başkasını aktarmayacağım!" karşılığını verdi. Birkaç gün geçtikten sonra Muaviye bizi tekrar yanına çağırdı ve:

"Ey Ebu Bekre! Bana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir şeyi anlat" dedi. Muaviye'nin hoşuna gitmese de Ebu Bekre aynı şeyleri söyleyince Muaviye: "Mülk mü diyorsun? Biz de bu mülke razıyız" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

27088 (3)- Abdurrahman b. Ebi Bekre der ki: Ziyad ile birlikte Muaviye b. Ebi Süfyan'ın yanına gittik. Ebu Bekre de bizimle birlikteydi.

 

Yanına girdiğimizde Muaviye yanına gelenler arasında en çok bizim gelişimizden hoşlandı ve: "Ey Ebu Bekre! Bana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir şeyi anlat" dedi. Bunun üzerine babam şöyle dedi:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güzel rüyaların görülmesinden hoşlanır ve bu yönde rüya görenlerin olup olmadığını sorardı. Yine bir gün: ''Aranızda rüya gören var mı?'' diye sordu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben gördüm" dedi ve rüyasını şöyle anlattı: "Gökten teraziye benzer bir şeyin indiğini gördüm. Ebu Bekr ile karşılıklı tartıldınız, ama sen ondan ağır bastın. Sonra Ebu Bekr ile Ömer karşılıklı tartıldılar. Ebu Bekr, Ömer'e ağır bastı. Sonra Ömer ile Osman karşılıklı tartıldılar. Ömer, Osman'a ağır bastı. Sonra da terazinin geri göğe yükseltildiğini gördüm." Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görülen bu rüyadan menmun kalmadı ve: '' (Benden sonra) nübüvvete bağlı halifelik olacak, sonra da Allah mülkü (idareyi) dilediğine verecektir'' şeklinde yorumladı.

Ancak it eklenerek dışarı ya çıkarıldık. Diğer gün yine yanına gittik.

Muaviye: "Ey Ebu Bekre! Bana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir şeyi anlat" dedi. Muaviye'nin hoşuna gitmese de Ebu Bekre aynı şeyleri söyleyince yine it eklenerek dışarıya çıkarıldık. üçüncü gün yine yanına gittik. Muaviye yine hadis aktarmasını isteyince Muaviye'nin hoşuna gitmese de Ebu Bekre aynı şeyleri söyledi. Muaviye: "Bize sultan mı diyorsun? Biz de bu saltanata razıyız" dedi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ