MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Nebilik, Hilafet ve Saltanatın Aşamaları

 

1. Numan b. Beşir

 

27045- Habib b. Salim, Nu'man b. Beşir'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mescid'de oturuyorduk ... Beşir de fazla konuşmayan biriydi. Ebu Sa'lebe el-Huşeni geldi ve: "Ey Beşir b. Sa'd! Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yöneticiler konusundaki sözünü hatırlıyor musun?" diye sordu. Huzeyfe araya girdi ve: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yöndeki hutbesini ben aklımda tutuyorum" dedi. Ebu Sa'lebe oturunca Huzeyfe şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nübüvvet aranızda Allah'ın dilediği kadar kaldıktan sonra yine dilediği zaman onu kaldıracaktır. Ondan sonra nübüvvetin yolunu izleyen hilafet olacaktır. Bu hilafet Allah'ın dilediği kadar kaldıktan sonra yine dilediği zaman onu kaldıracaktır. Sonra zorba bir saltanat olacaktır. Bu saltanat da Allah'ın dilediği kadar kaldıktan sonra yine dilediği zaman onu kaldıracaktır. Ondan sonra da diktatörlük olacaktır. Bu diktatörlük de Allah'ın dilediği kadar kaldıktan sonra yine dilediği zaman onu kaldıracaktır. Bunun da ardından nübüvvetin yolunu izleyen hilafet olacaktır'' buyurdu ve sustu."

Habib der ki: "Ömer b. Abdilaziz halife olduğu zaman hatırlatma babında onun arkadaşlarından biri olan Yezid b. en-Nu'man b. Beşir'e bu hadisi yazdım ve: "MüminIerin emirinin (Ömer b. Abdilaziz'in) zorba saltanat ve diktatörlükten sonra gelmiş olmasını temenni ediyorum" dedim. Bu mektubum Ömer b. Abdilaziz'e iletilince de buna çok sevindi ve hoşuna gitti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi 2/162 (2593) rivayet etti. Heysemi (5/188-189): "Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet ettiler. Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

SONRAKİ