MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Liderlerin Kureyş'ten Olması

 

1. Enes b. Malik

 

27015 (1) Bukeyr b. Vehb el-Cezeri der ki: Enes b. Malik bana şöyle dedi: Herkese anlatmaycağım bir hadisi sana aktaracağım. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içinde bulunduğumuz evin kapısında durdu ve şöyle buyurdu: ''Halifeler Kureyş'ten olur. Onların sizler üzerinde bir takım hakları olduğu gibi sizlerin de onlar üzerinde haklarınız bulunmaktadır. Bu halifeler kendilerinden merhamet istenildiği zaman merhamet eder, söz verdikleri zaman sözlerinde durur, hükmettikleri zaman da adaletle hükmederler. İçlerinden böyle davranmayan kişinin de Allah'ın, meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olsun.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, (iten 4/503 (2227), Nesai, S. el-Kübra'da 3/467 (5942), Tayalisi, Müsned'de (2/163), Hakim (4/76) ve Beyhakl: (8/144) rivayet ettiler.

 

 

 

27016 (2)- Enes der ki: Ensar'dan bir adamın evinde otururken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Kapının her iki kanadından tutup şöyle buyurdu: ''Halifeler Kureyş'ten olur. Onların sizler üzerinde bir takım hakları olduğu gibi sizlerin de onlar üzerinde haklarınız bulunmaktadır. Bu halifeler kendilerinden merhamet istenildiği zaman merhamet eder, hükmettikleri zaman adaletle hükmeder, söz verdikleri zaman da sözlerinde dururlar. İçlerinden böyle davranmayan kişinin de Allah'ın meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olsun. ''

 

[Hasen]

 

 

2. Ebu Berze

 

27017 (1) Ebu Berze'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Halifeler Kureyş'ten olur. Bu halifeler kendilerinden merhamet istenildiği zaman merhamet eder, söz verdikleri zaman sözlerinde durur, hükmettikleri zaman da adaletle hükmederler. İçlerinden böyle davranmayan kişinin de Allah'ın meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olsun.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (8981) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve daha detaylı bir metinle Ebu Ya'l.ı rivayet etmiştir. Ebu Ya'la'nın rivayetinde kıssa geçmektedir. Hadisi Bezzar da rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Sukeyn b. Abdilazız Sahih ravisi olmamakla beraber güvenilir bir kimsedir."

 

 

 

27018 (2)- Seyyar b. Selame Ebu'l-Minhal der ki: Babamla birlikte Ebu Berze'nin yanına girdik. O zamanlar henüz küçük bir çocuktum ve kulaklarımda da küpe vardı. Ebu Berze dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: "Halifeler KureyŞ'ten olur" buyurup şöyle devam etti: "Ama üç şeyi yapmaları halinde! Bu üç şey de hükmetttikleri zaman adil olmaları, kendilerinden merhamet istenildiği zaman merhamet etmeleri ve söz verdikleri zaman sözlerinde durmalarıdır! İçlerinden böyle davranmayan kişinin de Allah'ın meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olsun. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27019 (3)- Seyyar b. Selame Ebu'l-Minhal er-Riyahi der ki: Babamla birlikte Ebu Berze el-Eslemi'nin yanına girdik. O zamanlar henüz küçük bir çocuktum ve kulaklarımda da küpe vardı. Ebu Berze: "Allah'a hamdolsun ki Kureyşlilerden yönetimde olanı kınayabiliyorum. Zira filan kişi falan yerde dünyalık için savaşırken, falan kişi de filan yerde yine dünyalık için savaşmaktadır" dedi, Bununla Abdulmelik b. Mervan'ı kast ediyordu, Hatta İbnu'l-Ezrak'ın yaptıklarından da bahsetti ve şöyle devam etti: "Bu yöneticiler içinde en çok sevdiklerim de makam peşinde olmayan, müslümanların mallarını yemeyen ve ellerini kanlarına bulaştırmayanlardır. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Halifeler Kureyş'ten olur! Halifeler Kureyş'ten olur! Halifeler Kureyşlten olur! üç şeyi yapmaları halinde benim onlar üzerinde, onların da sizler üzerinde bazı hakları vardır. Bu üç şey de, hükmetttikleri zaman adil olmaları, kendilerinden merhamet istenildiği zaman merhamet etmeleri ve söz verdikleri zaman sözlerinde durmalarıdır! İçlerinden böyle davranmayan kişinin de Allah'ın meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olsun.''

 

[Sahih]

 

27668 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

27020-z Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanlar Kureyş'e tabidirler. İyileri Kureyş'in iyilerine, kötüleri de Kureyş'in kötülerine tabi olurlar'' buyurduğunu kulaklarımla işittim ve kalbimde muhafaza ettim.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z•Zevaid'de (5/191) der ki: "Hadisi Abdullah b. Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Ravilerden Muhammed b. Cabir el-Yemamı çoğunluk alimler nezdinde zayıftır. Güvenilir kabul edenler de mevcuttur."

 

 

4. İbn Mes'ud

 

27021- Abdullah b. Mes'ud der ki: Kureyş'ten yaklaşık seksen adamla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturuyorduk. Orada bulunanların hepsi de Kureyşliydi. O günü onlarda gördüğüm güzel yüzleri başka bir yerde görmüş değildim. Kadınlar konusunda konuşmaya başladıklarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onlarla sohbete katıldı ki bir ara susmasını ve bu konunun kapanmasını istedim. Daha sonra yanına geldiğimde teşehhüd etti ve: ''Ey Kureyşliler! Allah'a karşı gelmediğiniz sürece idarecilik sizde alacak'' buyurdu. Sonra elindeki bir değneği göstererek: ''Ancak Allah, kendisine karşı gelmeniz durumunda şu değneğin soyulması gibi sizleri bu işten sayacak birilerini gönderir'' buyurdu. Elindeki değneğin kabuklarını soyunca da beyazı ortaya çıktı.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/192) der ki: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani, M. el-Evsat'ta rivayet etti. Ahmed'in ravileri Sahihin ravileridir, Ebu Ya'la'nın ravileri de güvenilirdir. "

 

 

5. İbn Ömer

 

27022 (1) Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanlardan iki kişi bulunduğu sürece yönetim işi Kureyşlilerde kalır'' buyurdu ve iki parmağını şu şekilde çevirerek hareket ettirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/389, 13/104) ve Müslim (2/89) rivayet ettiler.

 

 

 

27023 (2)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanlardan iki kişi bulunduğu sürece yönetim işi Kureyşlilerde kalır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27024 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanlardan iki kişi bulunduğu sürece yönetim işi Kureyşlilerde kalır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Hureyre

 

27025 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İnsanlar yönetim konusunda Kureyşle tabidirler. Diğer müslümanlar Kureyş müslümanlarına, kafirler de Kureyş kafirlerine tabi olurlar. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (385), Müslim (2/79) ve Tayalisi (2380) rivayet ettiler.

 

 

 

27026 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar yönetim konusunda Kureyşle tabidirler. İyileri Kureyş'in iyilerine, kötüleri de Kureyş'in kötülerine tabi olurlar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27027 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hükmettikleri zaman adil oldukları, emaneti geri verdikleri ve merhamet istendiğinde merhamet ettikleri sürece benim Kureyşliler üzerinde bazı haklarımı Kureyşlilerin de sizlerin üzerinde bazı hakları vardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/192) zikretmiş ve: "Ahmed ve Taberani, M. elEvsat'ta rivayet etti. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

27806 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

27028 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İnsanlar yönetim konusunda Kureyş'e tabidirler. Diğer müslümanlar Kureyş müslümanlarına, kafirler de Kureyş kafirlerine tabi olurlar,''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4/480) rivayet etti.

 

 

 

27079 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İnsanlar yönetim konusunda Kureyşle tabidirler, Diğer kafirler Kureyş kafirlerine, diğer müslümanlar da Kureyş müsümanlarına tabi olurlar, ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1451), İbn Ebi Şeybe (12/167-168) ve Abdurrezzak (19895) rivayet ettiler.

 

 

 

27030 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar yönetim konusunda Kureyş'e tabidirler. İyileri Kureyş'in iyilerine, kötüleri de Kureyş'in kötülerine tabi olurlar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27031 (7)- Yezid b. Şerik bildiriyor: Dahhak b. Kays, Ebu Hureyre'yle Mervan'a giysi göndermişti. Mervan: "Kapıdakinin kim olduğuna bakın" deyince: "Ebu Hureyre gelmiş" karşılığını verdiler. Mervan: "Girmesine izin verin" dedi. Girdiğinde ona: "Ey Ebu Hureyre! Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir şeyler anlat" deyince, Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İdarecilik işini üstlenenlerden bazıları bu işe bulaşma yerine Süreyya yıldızından aşağıya atılmayı temenni edeceklerdir'' buyurduğunu işittim" dedi. Mervan: "Ey Ebu Hureyre! Daha da anlat" deyince, Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu Ümmetin helakı, Kureyşli bir gencin elinden olacaktır'' buyurduğunu işitim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/91) rivayet etti.

 

 

7. Cabir b. Abdillah

 

27032 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırda da, şerde de insanlar Kureyşle tabidirler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/167), Ebu Ya'la (2272) ve İbn Hibban (6263) rivayet ettiler.

 

 

 

27033 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırda da, şerde de insanlar Kureyşle tabidirler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27034 (3)- Cabir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırda da şerde de insanlar Kureyşle tabidirIer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27035 (4)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırda da, şerde de insanlar Kureyşle tabidirIer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (4730) rivayet etti.

 

 

8. Muaviye

 

27036 (1) Zühri, Muhammed b. Cübeyr b. Mut'im'den bildiriyor: Kureyş'ten bir heyetin içinde Muaviye'nin yanındaydık. Muaviye, Abdullah b. Amr b. el-As 'ın, Kahtan'tan birinin yönetici olacağı yönünde hadisler aktardığından haberdar olunca öfkelendi. Bu öfkeyle bir konuşma yapmak üzere kalktı. Allah'a layıkıyla hamdu senada bulunduktan sonra şöyle dedi: "Sonrasına gelince; İçinizden bazılarının Allah'ın Kitab'ında bulunmayan ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylemediği şeyler aktardığını öğrendim. Bilin ki bunları söyleyenler cahildir. Peşinden gideni saptıran sözlerden sakının! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: IDini ayakta tuttukları sürece halifelik işi Kureyşlilerde olacaktır. Bu konuda onlarla çekişenleri Allah yüzüstü cehenneme atacaktır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 13/113 (7139) ve Taberani, M. el-Kebir'de 19/338 (781) rivayet ettiler.

 

 

 

27037 (2)- Muaviye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müslümanlar yönetim işinde Kureyşle tabidir. Onların Cahiliyelde hayırlı olanları, dini iyice kavramaları halinde müslümanken de en hayırıdardan olurlar. Vallahi azıp şımarmayacak olsalardı Kureyş'in iyilerinin Allah katında olan mükafatlarını kendilerine haber ederdim.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/169) rivayet etti.

 

 

9. Utbe b. Abd

 

27038- Utbe b. Abd'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hilafet Kureyş'te, kadılık Ensar'da, ezan Habeşlilerde olur. Hicret de önce tüm Müslümanlarda, sonra da Muhacirlerde olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 17/121 (298) rivayet etti. Heysemi (4/192): "Ahmed'in ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

10. Amr b. el-As

 

27039- Abdullah b. Ebi'l-Hüzeyl der ki: Amr b. el-As arada yanımıza uğrar bizimle ilgilenirdi. Bekr b. Vail oğullarından bir adam: "Kureyşli (yönetici)ler şayet bu yaptıklarından (zulüm ve günahlardan) geri durmazlarsa Allah yönetim işini onlardan alıp Araplardan başka topluluklara verecektir" deyince, Amr: "Yanılıyorsun! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kureyş kıyamete kadar hayırda da, şerde de insanların (idare olarak) başında kalacaktır'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Tirmizi (2227) rivayet etti.

 

 

11. Ebu Musa

 

27040- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), içinde Kureyşlilerin bulunduğu bir evin kapısında durup kapı kanatlarından tuttu ve: ''Evde Kureyşli olmayan var ml?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Kızkardeşimizin oğlu olan filan kişi dışında Kureyşli olmayan yok" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir topluluğun kızkardeşlerinin oğlu (yani kadınlar tarafından yakınları) da kendilerindendir'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Merhamet istendiğinde merhamet gösterdikleri, hükmettikleri zaman adaletle hükmettikleri, taksimatta adil davrandıkları sürece yönetim işi Kureyşlte olacaktır. Bunu yapmamaları halinde de Allah'ın, meleklerin ve tüm insanların laneti üzerlerine olsun. Böylesi bir durumda onlardan nafile veya farz hiçbir ibadet kabul edilmez. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (8983) der ki: "Ben derim ki: Ebu Davud hadisin sadece "Bir topluluğun kızkardeşlerinin oğlu da kendilerindendir" bölümünü rivayet etmiştir. Hadisi İmam Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir. "

 

 

12. Ebu Mes'ud

 

27041 (1) Ebu Mes'ud el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kureyşlilere şöyle buyurdu: ''Günahlara bulaşmadığınız sürece yönetim işi sizde kalır ve insanları yönetirsiniz. Ancak günahlara bulaşırsanız Allah sizlere kötü kullarını musallat eder. Onlar da değneğin kabuğunun soyulması gibi bu işi sizden çekip alırlar. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir' de (17/721) ve Hakim, Müstedrek'te (5/502) rivayet ettiler.

 

 

 

27042 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

27043 (3)- Ebu Mes'ud el-Ensari: der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kureyşlilere şöyle buyurdu: ''Günahlara bulaşmadığınız sürece yönetim işi sizde kalır ve insanları yönetirsiniz. Ancak günahlara bulaşırsanız Allah sizlere kötü kullarını musallat eder. Onlar da değneğin kabuğunun soyulması gibi bu işi sizden çekip alırlar. ''

 

[Sahih]

 

 

13. Zü Mihmer

 

27044- Zi Mihmer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu iş (yönetim) Himyerldeydi. Sonra Allah onlardan alıp Kureyşlilere verdi. Ancak yine onlara geri dönecektir.''

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babamın kitabında IAncak yine onlara geri dönecektir'' ifadesinin harfleri "......" şeklinde ayrık yazılmıştı. Ancak bana rivayet ettiğinde bitiştirerek söyledi."

 

[Sahih]

 

Heysemi (8984) der ki: "Hadisi imam Ahmed ve kısa metinle Taberani harf harf ayırmadan rivayet etmiştir. Hadisin ravileri güvenilir kimselerdir."

24787 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ