MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kendinden Sonra Halife Seçmemesi

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

27013- Hz. Ali der ki: "Yönetim konusunda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize verilmiş herhangi bir söz yoktur. Biz kendi yanımızdan böyle bir şeye talip olduk. Ancak Ebu Bekr halife olarak seçildi. Allah ona rahmet etsin hem başkalarını, hem de kendisini doğru yolda tutmuştur. Ondan sonra Ömer halife seçildi. O da hem başkalarını, hem de kendisini doğru yolda tutmuştur. Bu şekilde de din sağlamlaşmıştır."

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/175) der ki: "Ahmed rivayet etti. İsnadında ismi verilmeyen bir ravi vardır. Diğerleri ise Sahih'in ravileridir."

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

27014- Hz. Ali der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Senden sonra idareci olarak başımıza kimi seçelim?" diye sorulduğunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ebu Bekr'i seçerseniz onun güvenilir biri olduğunu, dünyadan yüz çevirip ahireti arzuladığını görürsünüz. Ömer'i seçerseniz, onun güçlü, güvenilir, Allah yolunda kimsenin kınamasından çekinmediğini görürsünüz. Ali'yi seçerseniz -ki bunu yapacağınızı zannetmiyorum- onun hidayete eren ve erdiren biri olduğunu, sizi doğru yola götürdüğünü görürsünüz.''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/176): "Ahmed, Bezzar ve Taberani, M. el-Evsat'ta rivayet etti. Bezzar'ın ravileri güvenilirdir" demiştir.

25577 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ