MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

125- Enes b. Malik'in Teyzesi ümmü Haram

126- Halid b. Said'in Kızı ümmü Halid

127- Ümmü Ferve

128- Ümmü'l-Fadl Lubabe bintu'I-Haris

129- Ümmü Kays binti Mihsan

 

125- Enes b. Malik'in Teyzesi ümmü Haram

 

1. ümmü Haram

 

26983- Ümmü Haram der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımda öğle uykusuna yatmışken gülerek uyandı. Ona: "Anam babam sana feda olsun! Neden gülüyorsun?" diye sorduğumda: ''Çünkü rüyamda, ümmetimden bazı insanların tahtlarına oturan krallar gibi (Allah yolunda savaş için) gemilere bindiklerini gördüm'' buyurdu. Ona: "Allah'a dua et de beni de onlardan eylesin" dediğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! ümmü Haramlı da onlardan biri kıl'' diye dua etti ve başını koyup uyudu.

Sonra yine gülerek uyandı. Ona: "Anam babam sana feda olsun! Neden gülüyorsun?" diye sorduğumda yine: ''Çünkü rüyamda, ümmetimden bazı insanların tahtlarına oturan krallar gibi (Allah yolunda savaş için) gemilere bindiklerini gördüm'' buyurdu. Ona: "Allah'a dua et de beni onlardan kılsın" dediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen bir öncekilerden olacaksın!'' buyurdu.

Enes b. Malik der ki: "Daha sonra ümmü Haram kocası Ubade b. es-Samit ile birlikte deniz savaşına çıktı. Ancak karaya çıktıktan sonra üzerine bindiği boz katırdan düşüp öldü."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/10 (2788), Müslim, imaret 3/1518 (1912), Ebu Davud, cihad 3/6 (2490), Tirmizi, cihad 4/178 (1645) ve Nesai, cihad 6/41 (3172) rivayet ettiler.

12934 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Enes b. Malik

 

26984 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Milhan'ın kızının (ümmü Haram'ın) yanında uykuya daldı. Bir ara başını kaldırdı ve gülmeye başladı. ümmü Haram: "Ey Allah'ın Resulü! Neden gülüyorsun?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü rüyamda, ümmetimden bazı insanların tahtlarına oturan krallar gibi (Allah yolunda savaş için) şu yeşil denizde gemilere bindiklerini gördüm'' karşılığını verdi. ümmü Haram: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et de beni onlardan kılsın" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! Bunu da onlardan biri kıl'' diye dua etti.

Daha sonra ümmü Haram, Ubade b. es-Samit ile evlendi. Karaza'nın kızıyla birlikte deniz savaşına çıktı. Döndükten sonra sahilde bindiği bineğin üzerinden düşünce de öldü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2877-8) ve Müslim (4972) rivayet ettiler.

 

 

 

26985 (2)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Milhan'ın kızının (ümmü Haram'ın) yanına girdi ve uzanıp uyudu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

126- Halid b. Said'in Kızı ümmü Halid

 

1. ümmü Halid

 

26986- Halid b. Said b. el-As'ın kızı ümmü Halid bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysiler getirilmişti ve bunların içinde desenli küçük bir giysi de vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizce bu giysiyi en çok kim hak ediyor?'' diye sorunca oradakiler sustu. Sonra: ''Bana ümmü Halid'i çağırın'' buyurdu. ümmü Halid gelince giysiyi ona giydirdi ve iki defa: ''Bunu (inşallah) eskitir ve yenisini alırsın'' diye dua etti. Sonra giysinin üzerindeki kırmızı veya sarı bir desene bakıp: ''Ey ümmü Halid! Pek sena oldu! '' demeye başladı. Sena ise Habeş dilinde "Güzel" anlamına gelir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/183 (3071), Ebu Davud, libas 4/42 (4024) ve Humeydi 1/161 (337) rivayet ettiler. Hakim (2/63) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

26987- Urve bildiriyor: "ümmü Şerik kendini Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hibe eden kadınlardan biriydi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8928) rivayet etti.

26248 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

127- Ümmü Ferve

 

1. ümmü Ferve

 

26988- Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etmiş kadınlardan biri olan ümmü ferve bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah'ın en sevdiği amel, namazı hemen ilk vaktinde kılmaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (170) rivayet etti.

2813 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

128- Ümmü'l-Fadl Lubabe bintu'I-Haris

 

1. ümmü'l-Fadl

 

26989- Ümmü'l-Fadl der ki: Rüyamda evimde Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uzuvlarından birinin olduğunu gördüm. Bundan dolayı endişelenip Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve rüyamı anlattım.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' bir şey görmüşsün. (Kızım) Fatıma bir çocuk doğuracak ve sen de onu Kusem ile beraber emzireceksin" buyurdu. Fatıma, Hasan'ı doğurunca bana verildi ve hareketleninceye kadar onu emzirdim. Sütten kesince de onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirip kucağında oturttum. Hasan, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kucağına idrarını yapınca sırtına vurdum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah sana merhamet etsin!'' veya: ''Allah seni ıslah etsin! Oğluma yumuşak davran. Zira onu acıttın'' diye çıkıştı. "Ey Allah'ın Resulü! İzarını çıkarıp başkasını giy de bu izarı yıkayayım" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kız çocuğunun idrarının değdiği yer yıkanırı erkek çocuğunun idrarının değdiği yere ise su serpilir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (375), İbn Mace (522, 3923) ve İbn Huzeyme (282) rivayet ettiler.

1098 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

129- Ümmü Kays binti Mihsan

 

1. ümmü Kays

 

26990- Ümmü Kays'ın azatlılarından biri olan Ebu'l-Hasan bildiriyor: ümmü Kays'ın oğlu ölünce ona çok üzüldü. Onu yıkayacak kişiye: "Oğlumu soğuk suyla yıkama, yoksa öldürürsin" dedi. Ukkaşe b. Mihsan, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip bu sözünü aktarınca güldü ve: ''Ömrü uzun olsun! Ne dedi?'' diye sordu. Bundan dolayı kadınlar içinde ümmü Kays kadar uzun yaşayan başka bir kadın görmüş değilim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-Müfred'de (s. 222, no. 652), Nesai, cenaiz 4/29 (1882) ve Taberani, M. el-Kebir'de (25/446) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ