MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

130- Ümmü Hani binti Ebi Talib

131- Ümmü Varaka binti Abdillah

 

130- Ümmü Hani binti Ebi Talib

 

1. ümmü Hani

 

26991- Ümmü Hani bildiriyor: Mekke'nin fethi sırasında kuşluk vakti Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğimde yıkamyordu. Fatıma da görünmesin diye bir giysiyi önüne tutmuştu. Selam verdiğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kimsin?'' diye sordu. "Ben ümmü Hani'yim" karşılığını verdim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Filan b. Hubeyre'ye himaye vermiştim, ama amcamın oğlu onu öldüreceğini söylüyor" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Hani! Senin himayene aldıkların bizim de himayemizdedir'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yıkanma işini bitirdikten sonra tek parçalık bir giysiye sarınmış bir şekilde sekiz rekat namaz kı ldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (11152), Buhari (280, 357, 3171, 6158), Müslim (336) ve Tirmizi (2734) rivayet ettiler.

 

 

131- Ümmü Varaka binti Abdillah

 

1. Varaka binti Abdullah

 

26992- Abdurrahman b. Hallad bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her Cuma günü ümmü Varaka binti Abdullah b. el-Haris'i ziyaret ederdi. Bedir savaşı sırasında: "Ey Allah'ın Resulü! Seninle savaşa çıkmama izin ver. Hastalarınıza bakar, yaralılarınızı tedavi ederim. Belki Allah bana şehitliği nasip eder" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen evinde kal, Allah sana şehittiği nasip edecektir'' buyurdu.

ümmü Varaka bir köle ile bir cariyesini (ölümünden sonra özgür kalacak şekilde) müdebber yapmıştı. Ancak kölelikleri uzun sürünce bir bez parçasıyla onu boğup öldürdüler ve kaçtılar. Ömer'e: "ümmü Varaka'yı cariyesi ile kölesi öldürüp kaçtılar" denilince Ömer bir konuşma yapmak üzere kalktı ve şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ümmü Varaka'yı ziyaret eder, ziyaretine giderken de: ''Haydi, şehit kadını ziyarete gidelim'' buyururdu. Ancak filan cariyesi ile filan kölesi boğarak onu öldürdüler ve kaçtılar. Sakın kimse onları himaye etmesin. Onları bulan getirip teslim etsin." Yakalanıp getirildiklerinde asılarak öldürüldüler ki (Medine'de) ilk asılanlar da onlar olmuştu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (591) rivayet etti.

17059 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ