MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

123- Rumeysa (veya Gumeysa)

124- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Azatlısı ümmü Eymen

 

123- Rumeysa (veya Gumeysa)

 

1. Enes b. Malik

 

26967 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cennete glrdiğlmde önümde bir ses Işittim. Baktığımda bunun Enes b. Malik'in annesi Gumeysa binti Milhan olduğunu gördüm.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8384) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (25/318) rivayet ettiler.

 

 

 

26968 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cennete girdiğlmde önümde bir ses işittim. Baktığımda bunun Gumeysa binti Milhan olduğunu gördüm. ''

 

[Sahih]

 

 

 

26969 (3)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cennete girdiğimde önümde bir ses Işittim. ''Bu ne?'' diye sorduğumda, bana: ''Enes b. Malik'in annesi Gumeysa binti Milhan'ın sesi'' denildi. ''

 

[Sahih]

 

 

 

26970 (4)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cennete girdiğimde bir ses işittim. ''Bu ses de ne?'' diye sorduğumda, bana: ''Enes b. NIalik'in annesi Rumeysa binti Milhan'ın sesi'' denildi.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (6402) rivayet etti.

 

 

 

26971 (5)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cennete girdiğimde bir ses işittim. ''Bu ses de ne?'' diye sorduğumda, bana: ''Rumeysa binti Milhan'ın sesi'' denildi.''

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

26972 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kendimi cennete girerken gördüm. Orada Ebu Talha'nın hanımı Rumeysa ile karşılaştım. Sonra önümde bir ses işittim. ''Ey Cibrll! Kim o?'' diye sorduğumda, bana: ''Bu Bilal'' dedi. Sonra avlusunda bir cariye olan beyaz bir köşk gördüm. ''Bu köşk kimin?'' diye sorduğumda, bana: ''Ömer b. el-Hattab'ın'' dedi. Girip içeriyi görmek istedim, fakat ey Ömer senin kıskançlığını hatırladım. '' Bunun üzerine Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Senden mi kıskanacağım!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3679, 5226, 7024) ve Müslim (6277, 6403) rivayet ettiler.

 

 

 

26973 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kendimi cennete girerken gördüm. Orada Eba Talha'nın hanımı Rumeysa ile karşılaştım. Sonra önümde bir ses işittim. ''Ey Cibril! Kim o?'' diye sorduğumda, bana: ''Bu Bilal'' dedi. Sonra avlusunda bir cariye olan beyaz bir köşk gördüm. ''Bu köşk kimin?'' diye sorduğumda, bana: ''Ömer b, el-Hattab'ın'' dedi. Girip içen'yi görmek istedim, fakat ey Ömer senin kıskançlığını hatırladım. '' Bunun üzerine Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Senden mi kıskanacağım!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26974 (3)- Cabir b. Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını ''Sonra önümde bir ses işittim'' lafzı ile aktarır.

 

[Sahih]

 

 

3. Enes

 

26975- Enes der ki: "ümmü Süleym (annem) evde olmadığı zamanlarda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun evine girer ve yatağında uyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de uyudu ğu zaman ter içinde kalırdı. ümmü Süleym o uyurken gelir ve bir bezle bu teri alıp kokusunun içine katardı."

 

[Sahih]

 

26041 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. Enes

 

26976 (1) Enes der ki: Huneyn savaşı sırasında müslümanlar kaçışmaya başlayınca ümmü Süleym: "Ey Allah'ın Resulü! Meydandan kaçanları öldür!" diye seslendi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Süleym! Allah bizi kaçanlara muhtaç bırakmayacaktır'' karşılığını verdi. Ebu Talha yanına gelince elinde bir kazma gördü. "Ey ümmü Süleym! Bu ne?" diye sorunca: "Müşriklerden biri bana yaklaşusa karnını deşeceğim!" karşılığını verdi.

 

Diğer tahric: Müslim, cihad 3/1442 (1809) ve Beyhaki, Delail'de (5/150) rivayet ettiler.

 

 

 

26977 (2)- Enes der ki: Huneyn savaşında Ebu Talha, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve onu güldürmek için de: "Ey Allah'ın Resulü! ümmü Süleym'i görüyor musun? Elinde bir hançer taşıyor" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Süleym! Bu hançerle ne yapacaksın?'' diye sorunca, ümmü Süleym: "Müşriklerden biri yanıma yaklaşırsa ona saplayacağım" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4706) rivayet etti.

 

 

 

26978 (3)- Enes bildiriyor: Huneyn savaşında ümmü Süleym, Ebu Talha ile birlikteydi. Ebu Talha onun elinde hançer görünce: "Ey ümmü Süleym! Bu da ne?" diye sordu. ümmü Süleym: "Kafirlerinden biri bana yaklaşacak olursa karnını deşmek için taşıyorum" karşılığını verdi. Ebu Talha da: "Ey Allah'ın Resulü! ümmü Süleym'in ne dediğini duyuyor musun? Şöyle şöyle diyor" dedi. ümmü Süleym: "Ey Allah'ın Resulü! Tulekadan (Mekke'ni fethinde müslüman) olan ve savaşta bizi bırakıp kaçanları öldürsene" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Süleym! Allah daha iyisini yapıp bizi onlara muhtaç bırakmadılı karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4707) rivayet etti.

 

 

 

26979 (4)- Enes der ki: Huneyn savaşı sırasında Ebu Talha, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldürmek için yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! ümmü Süleym'in hançeri nasıl kuşandığını görüyor musun?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Süleym! Bu hançerle ne yapacaksın?'' diye sorunca, ümmü Süleym: "Düşmanlardan biri bana yaklaşacak olursa karnını deşeceğim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

5. Enes

 

26980- Enes bildiriyor: Ebu Talha'nın bir oğlu ölünce ümmü Süleym: "Ben söylemedikten sonra Ebu Talha'ya oğlunun ölümünden bahsetmeyin!" dedi. Ebu Talha gelince ümmü Süleym bu konuda ona bir şey demedi ve her zamanki gibi önüne yemeğini koydu. Ebu Talha yemeğini yedikten sonra ümmü Süleym kokularını süründü ve Ebu Talha ile birlikte oldu. Bu birliktelikten de ümmü Süleym bir erkek çocuğuna hamile kaldı.

İlişkiden sonra ümmü Süleym ona: "Filan aile falan aileden ödünç olarak bir şeyaldı. Bir süre sonra sahipleri haber yollayıp ödünç verdikleri şeyi geri göndermelerini istediler. Ancak onlar geri vermek istemediler" deyince, Ebu Talha: "Bunu yapmaya hakları yok! Zira ödünç alınan her şey sonunda sahibine geri verilmelidir" karşılığını verdi. ümmü Süleym: "Senin oğlun da Allah'tan ödünç olarak alınmıştı. Allah da onu geri aldı" deyince, Ebu Talha: "İnna lillahi ve inna ileyhi raciun" dedi. Sabahleyin Ebu Talha bu olanları Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlatınca: ''Allah dünkü gecenizi size berketli kıldı'' buyurdu.

 

ümmü Süleym o gecede bir erkek çocuğuna hamile kalmıştı. ümmü Süleym doğum yapınca da çocuğu benimle birlikte Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdi. Yanıma da hurma verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde üzerinde bir aba vardı ve devesini yemliyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Yanında hurma var mı?'' diye sorunca: "Evet!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurmaları alıp ağzına koydu ve çiğnedi. Çiğneyip iyice ezdikten sonra çocuğun ağzına koydu. Çocuk da ağzına aldığı bu hurmayı emmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu görünce: ''Ensar hurmayı her şeyden çok seviyor'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde çocuğa tahnik yaptıktan sonra adını Abdullah koydu. Ensar içinde de ondan daha iyi bir genç çıkmadı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2056), İbn Sa'd (8/432) ve Beyhaki, Sünen'de (4/65-66) rivayet ettiler.

 

 

124- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Azatlısı ümmü Eymen

 

1. Enes

 

26981- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde ümmü Eymen ağlamaya başladı. Ona: "Neden Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağlıyorsun?" diye sorulunca Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öleceğini biliyordum, ama vefatıyla birlikte vahyin kesilmiş olmasına ağlı yorum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2454) ve İbn Mace (1635) rivayet ettiler.

25624 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

26982- Abdurrahman b. Buceyd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat edenlerden biri olan ninem ümmü Buceyd, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bazen bir miskin gelip kapımda duruyor, ancak ona verebileceğim bir şeyim de bulunmuyor" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanmış koyun paçasından başka verebileceğin bir şey yoksa onu eline ver'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1667), Tirmizi (665), Nesai (5/86) ve İbn Huzeyme (2473) rivayet ettiler.

9497 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ