MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

118- Esma binti Ebi Bekr

119- Esma binti Umeys

120- Umame binti Zeyneb

121- Hz. Aişe'nin Azatlısı Berire

122- Durre binti Ebi Leheb

 

118- Esma binti Ebi Bekr

 

1. Esma

 

26960- Esma der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hicret etmek istediği zaman (babam) Ebu Bekr'in evinde ona bir azık hazırladım. Ancak azığın ve su tulumunun ağzını bağlayabilecek bir şey bulamadım. Ebu Bekr'e: "Vallahi kendi kuşağımdan başka bunları bağlayacak bir şey bulamıyorum" dediğimde: "O zaman onu ikiye böl ve biriyle su tulumunun ağzını, diğeriyle azığı bağla" karşılığını verdi.

Ravi der ki: "Bundan dolayı Esma, Zu'n-Nitakayn (=İki kuşaklı) olarak isimlendirilmiştir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/129 (2979) rivayet etti.

 

 

2. Esma

 

26961- Esma der ki: "Kocam Zübeyr'in hizmetlerini görürken onun atının da bakımını yapardım. Ancak bu atın bakımını yapmak, diğer tüm işlerden daha fazla bana zahmet verirdi. Ona ot biçer, hurma çekirdeği döver, onunla ilgilenip bakımını yapardım. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir hizmetçi verdi. Bu hizmetçi atın bakımını üstlenince bu yönde beni zahmetten kurtardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2182) rivayet etti.

 

 

119- Esma binti Umeys

 

1. Abdullah b. Amr

 

26962- Abdullah b. Amr bildiriyor: Haşim oğullarından birkaç kişi o zamanlar Ebu Bekr ile evli olan Esma binti Umeys'in yanında girdiler. Ebu Bekr girip de onları Esma'nın yanında görünce rahatsız oldu. Ebu Bekr bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söyledi ve: "Ondan hayırdan başka bir şey görmedim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah onu bu tür (çirkin) şeylerden uzak tutmuştur" buyurdu. Sonra minbere çıkıp: ''Bu günden sonra hiçbir erkek, yanında bir iki kişi daha olmadan kocası evde bulunmayan kadının yanına tek başına girmesin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

6725 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

120- Umame binti Zeyneb

 

1. Hz. Aişe

 

26963 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boncuklu bir gerdanlık hediye edilince: ''Bunu ailemden en sevdiğim kişiye vereceğim!'' buyurdu. Bunun üzerine eşleri: "Onu Ebu Kuhafe'nin kızı (Aişe) alacak o zaman" demeye başladılar. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı Zeyneb'in kızı olan Umame binti Zeyneb'i çağırdı ve gerdanlığı onun boynuna taktı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 7/445 (4471) ve Taberani, M. el-Kebir'de 22/442 (1080) rivayet ettiler.

 

 

 

26964 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boncuklu bir gerdanlık hediye edilince: ''Bunu ailemden en sevdiğim kişiye vereceğim!'' buyurdu. Bunun üzerine eşleri: "Onu Ebu Kuhafe'nin kızı (Aişe) alacak o zaman" demeye başladılar. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gerdanlığı kızı Zeyneb'in kızı olan Umame binti Zeyneb'in boynuna taktı.

 

[Hasen]

 

 

121- Hz. Aişe'nin Azatlısı Berire

 

1. Hz. Aişe

 

26965- Hz. Aişe der ki: Berire konusunda üç hüküm verilmiştir. Birincisi, sahipleri onu satarken vela hakkının kendilerinde olma şartını koştu. Bunu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğimde: ''Onu satın alıp azat et Vela hakkı da azat eden kişinin olur'' buyurdu. İkincisi, Berire azat edilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu (o zaman hür biri olan kocasının nikahı altında kalmak veya boşanmak arasında) muhayyer bıraktı. Berire boşanmayı tercih etti. üçüncüsü de, insanlar Berire'ye tasaddukta bulunur, o da bize bunlardan hediye ederdi. Bunu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğimde: ''Bu onun için sadaka, sizin için ise hediyedir, yiyebilirsiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1075, 1504) ve Nesai (6/162-3) rivayet ettiler.

14011 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

122- Durre binti Ebi Leheb

 

1. Hz. Aişe

 

26966- Durre binti Ebi Leheb der ki: Aişe'nin yanındayken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeriye girdi ve: ''Abdest için bana su verin'' buyurdu. Aişe'ye birlikte su kabına doğru koştuk, ancak ben ondan önce aldım. Resitlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o sudan abdest aldıktan sonra bakışlarını bana çevirdi ve: ''Sen bendensin, ben de sendenim'' buyurdu. Yanına adamın biri getirilince adam: "Kendimden sormadım, benden sormam istendi" dedi. Zira bu adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberdeyken: "İnsanların en hayırlısı kim?" diye sormuş, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın dininde en fakihi ve akrabalık bağlarını en çok gözetendir'' buyurmuştu.

Esved der ki: "Şerik, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cevabı içinde iki şey daha saydı, ancak onları hatırlamıyorum."

 

[Sahih]

 

Heysemi (15404) der ki: " Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilirdir."

 

 

SONRAKİ