MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

116- Ebu Hureyre

117- Ebu'l-Yeser el-Ensari (Ka'b b. Amr)

 

116- Ebu Hureyre

 

1. Ebu Hureyre

 

26947- Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelirken yolda: "Ne uzun ve ne yorucu bir gecediri yine de küfür diyanndan kurtaran bir gecedir" şeklinde bir şiir okudum. Yoldayken de bana ait bir kölem kaçtı. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip ona biat ettim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaylen kölem çıkıp geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Ebu Hureyre! İşte senin kölen'' buyurunca: "Allah rızası için onu azat ettim" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/117, 118, 8/79) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

26948- Ebu Kesir bildiriyor: Ebu Hureyre bize: "Vallahi Allah'ın yarattığı her bir mümin beni işittiği veya beni gördüğü zaman mutlaka sever" dedi. Ona: "Ey Ebu Hureyre! Bunu nereden biliyorsun?" diye sorduğumda şöyle dedi: Benim annem müşrikti. Onu İslam'a davet ederdim, ama kabul etmezdi. Yine bir gün onu İslam'a davet ettiğimde Nebi'in {Sallallahu aleyhi ve Sellem} hakkında hoş olmayan sözler söyledi. Ağlayarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına varıp: "Ey Allah'ın Resulü! Annemi İslam'a davet ederdim, ama kabul etmezdi. Bugün onu İslam'a davet ettiğimde senin hakkında hoş olmayan sözler söyledi. Allah'a dua et de anneme hidayet versin" dedim. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Allahım! Eba Hureyre'nin annesine hidayet ver'' diye dua etti.

Nebi'in {Sallallahu aleyhi ve Sellem} bu duasının müjdesini anneme vermek için koşarak eve gittim. Eve vardığımda kapı kapalıydı, ama içerden su şırıltısı ve ayak sesleri geliyordu. İçerden: "Ey Ebu Hureyre! Yerinde dur!" deyince bekledim. (Yıkanmasını bitirince) aceleyle gömleğirıi giyip örtüsünü taktı ve kapıyı açıp: "Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in de kulu ve Resulü olduğuna şehadet ederim" dedi.

Daha önce üzüntüden ağladığım gibi bu kez sevinçten ağlayarak Hz.

Nebi'in {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yanına varıp: "Ey Allah'ın Resulü! Müjde! Allah duanı kabul etti ve Ebu Hureyre'nin annesine hidayet verdi" dedim. Sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et de beni ve annemi mümin kullarına, mümin kullarını da bize sevdirsin" dediğimde, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Allahım! Bu kulcuğunu ve annesini mümin kullarına, mümin kullarını da bunlara sevdir'' diye dua etti. İşte bundan dolayı Allah'ın

yarattığı her bir mümin beni işittiği veya gördüğü ya da annemi gördüğü zaman mutlaka sever."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buharl, el-EdEbu'l-müfred'de (34) ve Müslim (7/165) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

26949- Ebu Hureyre der ki: İnsanlar: "Ebu Hureyre çok hadis rivayet ediyor" diyorlar. Oysa bir adamla karşılaştım ve ona: "Dün yatsı namazında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi sureyi okudu?" diye sordum. Adam:

"Bilmiyorum" karşılığını verdi. Ona: "Yatsı namazında yok muydun?" diye sorduğumda: "Vardım" karşılığını verdi. Bunun üzerine adama: "Ama ben biliyorum. Filan sureyi okudu" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, salat 3/90 (1223) rivayet etti.

 

 

 

26950 (1) A'rec der ki: Ebu Hureyre şöyle dedi: "Ebu Hureyre neden Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok hadis rivayet ediyor?" diyorsunuz ki bu yönde hükmü Allah verecektir. Yine: "Neden Muhacirler Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hadisleri rivayet etmiyor? Neden Ensar Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hadisleri rivayet etmiyor?" diyorsunuz. Ancak Muhacirlerden arkadaşlarımın çarşıdaki ticaretleri onları hadislerden meşgul ediyordu. Ensar'dan arkadaşlarımın da tarlalarındaki işleri onları hadislerden meşgul ediyordu. Bense yoksul biriydim ve Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) meclislerinde çokça bulunurdum. Onlar yokken ben bulunuyor, unuttuklarında da ben aklımda tutuyordum. Bir gün Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben konuşurken giysisini yere serenı bitirdikten sonra da katlayıp kaldıran kişi söylediklerimden hiçbir şeyi asla unutmaz'' buyurdu. Bunun üzerine giysimi yere serdim, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuşmasını bitirince onu topladım. Vallahi ondan sonra ondan işittiğim hiçbir şeyi unutmadım. Allah'a yemin olsun ki Allah'ın Kitab'ındaki bir ayet olmasaydı hiç kimseye hadis aktarmazdım." Sonra: "İndirdiğimiz apaçık delilleri ve hidayetin kendisi olan ayetleri insanlar için biz kitapta açıkladıktan sonra gizleyenler var ya mutlaka onlara Allah lanet eder. Lanet edebilecek olanlar da lanet ederler"[Bakara 159] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/246-247), Müslim (2/261) ve Abdurrezzak, Tefsir'de (14-15) rivayet ettiler.

 

 

 

26951 (2)- Abdurrahman el-A'rec der ki: Ebu Hureyre'nin şöyle dediğini işittim: "Ebu Hureyre'nin Resulullah'tan çok fazla hadis rivayet ettiğini söylüyorsunuz ki bu yönde hükmü Allah verecektir. Ben yoksul biriydim ve karın tokluğuna Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bulunurdum. Muhacideri çarşıdaki ticaretleri, Ensar'ı da malları böylesi bir şeyden meşgul ederdi. Bir defasında Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir meclisinde bulundum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben konuşurken giysisini yere serenı bitirdikten sonra da katlayıp kaldıran kişi söylediklerimden hiçbir şeyi asla unutmaz'' buyurdu. Bunun üzerine giysimi yere serdim, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuşmasını bitirince onu topladım. Canım elinde olana yemin olsun ki ondan sonra ondan işittiğim hiçbir şeyi unutmadım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (13/271-272) ve Müslim (2/261) rivayet ettiler.

 

 

 

26952 (3)- A'rec der ki: "Ebu Hureyre: "İnsanlar: "Ebu Hureyre çok hadis rivayet ediyor" diyorlar. Vallahi Allah'ın Kitab'ındaki iki ayet olmasa tek bir hadis bile rivayet etmezdim" der ve: "İndirdiğimiz apaçık delilleri ve hidayetin kendisi olan ayetleri insanlar için biz kitapta açıkladıktan sonra gizleyenler var ya mutlaka onlara Allah lanet eder. Lanet edebilecek olanlar da lanet ederler. Ancak tövbe edip durumlarını düzeltenler ve gerçeği açıkça ortaya koyanlar başkadır. Zira ben onların tövbelerini kabul ederim. Ben tövbeyi çokça kabul eden ve çokça esirgeyenim"[Bakara 159,160] ayetlerini okurdu ... " Sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

26953 (4)- Ebu Hureyre der ki: "Ebu Hureyre çokça hadis rivayet ediyor" diyorsunuz ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklılafızlarla Buhari (1/190-191, 4/246-247) ve Müslim (2/262) rivayet ettiler.

 

 

 

26954 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Allah'ın ve Resulünün buyruklarından bir veya iki veya üç veya dört veya beş tanesini alıp giysininin kenarında saklar ve hem onlarla amel edip hem de başkalarına öğretir?'' buyurunca: "Ben yaparım" dedim ve giysimi yere serdim. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuşmaya başladı. Bitirince giysimi göğsüme doğru topladım. Bundan dolayı ondan işittiğim hiçbir sözü unutmayacağımı umuyorum.

 

[Sahih]

 

 

 

26955 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Allah'ın ve Resulünün buyruklarından bir veya iki veya üç veya dört veya beş tanesini alıp giysininin kenarında saklar ve hem onlarla amel edip hem de başkalarına öğretir?'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Ben yaparım" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman giysini yere ser'' buyurunca giysimi yere serdim. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuşmaya başladı. Bitirince: ''Giysini topla'' buyurdu. Bunun üzerine giysimi göğsüme doğru topladım. Bundan dolayı ondan işittiğim hiçbir sözü unutmayacağımı umuyorum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (1/378) ve İbn Sa'd, Tabakat'ta (24/56) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

26956- Ebu Hureyre der ki: Her zaman doğruyu söyleyen dostum Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ümmet Hind ve Sind bölgelerine seferler düzenleyecektir'' buyurdu. Şayet bu seferlere yetişirsem ya şehit olurum ya da cehennem ateşinden kurtulmuş özgür Ebu Hureyre olarak dönerim.

 

[Hasen]

 

 

6. Ebu Hureyre

 

26957 (1) Yezid b. el-Asam der ki: Ebu Hureyre'ye: "Çok fazla hadis rivayet ediyorsun! Fazla rivayette bulunuyorsun!" denilince: "Şayet Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bütün işittiklerimi size aktaracak olsaydım beklemeden beni taşlardınız" karşılığını verdİ.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (4/332) rivayet etti.

 

 

 

26958 (2)- Ebu Hureyre der ki: "Hakkımda: ''Çok fazla hadis rivayet ediyorsun! Fazla rivayette bulunuyorsun!'' diyorlar. Ancak Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bütün işittiklerimi size aktaracak olsaydım beklemeden beni taşlardınız."

 

[Sahih]

 

 

117- Ebu'l-Yeser el-Ensari (Ka'b b. Amr)

 

1. Ebu'l-Yeser

 

26959- Ebu'l-Yeser Ka'b b. Amr der ki: Vallahi Hayber'de akşam üstü Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraberken Yahudilerden bir adama ait olan bir koyun sürüsü göründü. Sürü kaleye girmek istiyordu, biz de kaleyi kuşatmıştık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu koyunlardan bize kim yedirir?'' diye sorunca, ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ben yediririm!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman yap'' buyurdu. Deve kuşu gibi koşmaya başladım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim öyle gidişimi görünce: ''Allahım! Onu aramızda bırae diye dua etti. Koyun sürüsünün baş tarafı henüz kaleye geçiyorken yetiştim. Arka taraflardan iki koyunu kollarımın altına koydum ve sanki hiçbir şey taşımıyormuşum gibi koşarak geriye dönmeye başladım. Koyunları getirip Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önüne bıraktım. Sonrasında koyunları kesip yediler.

Ravi der ki: "Ebu'l-Yeser, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en son vefat eden ashabındandır. Bu olayı anlatırken de ağlar ve: ''Benden faydalanın! Ömrüme yemin olsun ki ashabdan geriye kalan son kişi benim'' derdi."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (15753) der ki: "Ahmed Beni Seleme erkeklerinden birinden rivayet etti.

Diğer ravileri güvenilirdir."

25350 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ