MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

114- Ebu Musa el-Eş'ari (Abdullah b. Kays)

115- Ebu Malik el-Eş'eri

 

114- Ebu Musa el-Eş'ari (Abdullah b. Kays)

 

1. Ebu Hureyre

 

26941- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b.

Kays'ın Kur'an okumasını işitince: ''Bu adama Davud Nebiin ailesinin güzel seslerinden (nağmelerinden) bir ses verilmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (2/180) ve İbn Hibban (7196) rivayet ettiler.

21042 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Musa

 

26942 (1) Ebu Musa der ki: Bir arkadaşıma: "Gel bu günümüzü Allah'a adayalım" dedim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sanki bizi görmüş gibi: ''Bazıları ''Gel bu günümüzü Allaha adayalım'' diyarı! buyurdu. Bu sözü de o kadar çok tekrar etti ki (utancımdan) yerin dibine girmeyi diledim.

 

[Zayıf]

 

 

 

26943 (2)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Bir adama: "Gel bu günümüzü Allah'a adayalım" dedim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sanki bizi görmüş gibi bir konuşma yaptı ve: ''Bazıları ''Gel bu günümüzü Allaha adayalım'' diyor'' buyurdu. Bu sözü de o kadar çok tekrar etti ki (utancımdan) yerin dibine girmeyi diledim.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (17677-8) der ki: "Ahmed ve Bezzar rivayet ettiler. Ravileri Sahihin ravileridir. Sadece Sabit el-Bünanı: "Hittan'dan dinleyen birisi bana söyledi" dedi ve adamın ismini vermedi."

 

 

3. Ebu Musa

 

26944- Şa'bi der ki: Hz. Ömer vasiyetinde şöyle yazdı: "Benden sonra valilerimden hiç kimse bir seneden fazla bu görevinde kalmasın. Ancak Ebu Musa el-Eş' ari dört yıl görevinde kalsın."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (4/109) rivayet etti.

 

 

4. Ebu Musa

 

26945- Ebu Burde der ki: Ebu Musa vefat anı gelince: "Öldüğümde cenazemi hızlıca götürün. Peşimden tütsü yakanlar gelmesin. Mezarımda bedenimle toprak arasında kalacak bir şey koymayın. Mezarımın üstüne yapı yapmayın. Siz de şahit olun ki arkamdan saçlarını kazıtacak, feryat edip ağlayacak ve üstünü başını yırtacak her bir kadından uzağım" dedi. Ona: "Niye bu konuda bir şey mi işittin?" denilince: "Evet, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2/103) ve Müslim (1/7) rivayet ettiler.

 

 

115- Ebu Malik el-Eş'eri

 

1. Ebu Malik

 

26946- Ebu Malik Ubeyd bildiriyor: Ona haber verildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun hakkında: ''Allahım! Ubeyd Ebu Maliek'e hayırlar ihsan et ve onu (kıyamet gününde) çoğu insandan üstte kıl'' diye dua etmiştir.

 

[Sahih]

 

Heysemi (15958) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ