MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

112- Ebu Ubeyde b. el-Cerrah

113- Ebu Katade es-Sülemi (Haris)

 

112- Ebu Ubeyde b. el-Cerrah

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

26931- Ebu'l-Bahteri: der ki: (Sakife'de) Ömer b. el-Hattab, Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'a: "Elini uzat da sana biat edeyim. Zira Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin hakkında: ''Sen bu ümmetin emınisin'' buyurduğunu işittim" dedi. Ebu Ubeyde: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize imam kıldığı ve vefat edene kadar da bize namaz kıldıran kişi (Ebu Bekr) dururken ben bu işe talip olacak değilim" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8937) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Ebu'l Bahteri, Ömer'den hadis işitmemiştir."

 

 

2. İbn Mes'ud

 

26932- İbn Mes'ud der ki: Necran (Hıristiyanları) liderlerinden Akib ile Seyyid lanetleşmek için Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiler. Biri diğerine: "Onunla lanetleşmeyelim! Vallahi şayet gerçekten bir Nebise, lanetleşmemiz durumunda ne biz, ne de bizden sonra gelen çocuklarımız kurtulabilir!" dedi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Seninle lanetleşmek istemiyoruz. Bunun yerine istediklerini yapacağız. Bizimle birlikte emin olan birini gönder" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizinle birlikte gerçekten de tam anlamıyla emın olan birini göndereceğim''! buyurdu. Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı kendilerini seçer umuduyla başlarını kaldırıp kendilerini göstermeye çalıştılar, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Ubeyde b. el-CerrahI Kalk''! buyurdu. Ebu Ubeyde onlarla birlikte giderken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ümmetin emıni işte budur''! buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (136) ve Nesaai, es-Sünenu'l-kübra'da (8140) rivayet ettiler.

 

 

3. Enes

 

26933- Enes bildiriyor: Yemen ahalisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiklerinde: "Sünneti ve İslam'ı öğretmesi için bizimle birini gönder" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ın elinden tuttu ve: ''Bu ümmetin emıni budur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2419) rivayet etti.

546 (10)'da tekrar etmiştir.

 

 

4. Huzeyfe

 

26934 (1) Huzeyfe der ki: (Necran Hıristiyanları liderlerinden) Seyyid ile Akib, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Senin enıinin olan kişiyi bizimle gönder" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizinle birlikte gerçekten de tam anlamıyla emın olan birini göndereceğim!'' buyurunca oradakiler kendilerini gönderir beklentisi içinde başlarını uzatıp kendilerini göstermeye çalıştılar. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ı gönderdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6333) rivayet etti.

 

 

 

26935 (2)- Huzeyfe der ki: Necran ahalisi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Bizimle birlikte emin olan birini gönder" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizinle birlikte gerçekten de tam anlamıyla emın olan birini göndereceğim!'' buyurunca oradakiler kendilerini gönderir beklentisi içinde başlarını uzatıp kendilerini göstermeye çalıştılar. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ı gönderdi.

 

[Sahih]

 

 

 

26936 (3)- Huzeyfe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necran ahalisine birkaç defa: ''Sizinle birlikte gerçekten de tam anlamıyla emın olan birini göndereceğim!'' buyurdu. Oradakiler kendilerini gönderir beklentisi içinde başlarını uzatıp kendilerini göstermeye çalıştılar, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Ubeyde'yi gönderdi.

 

[Sahih]

 

 

 

26937 (4)- Huzeyfe der ki: (Necran Hıristiyanları liderlerinden) Akib ve Seyyid, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip: "Emin olan birini bizimle gönder" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizinle birlikte emın emın emın birini göndereceğim!'' buyurunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı kendilerini gönderir beklentisi içinde dizleri üzerinde dikildiler. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ı gönderdi.

 

[Sahih]

 

 

5. Hz. Aişe

 

26938- Abdullah b. Şakik der ki: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından en çok kimi severdi?" diye sorduğumda: "Ebu Bekr'i" dedi. Ona: "Sonra kimi?" diye sorduğumda: "Ömer'i" dedi. Ona: "Sonra kimi?" diye sorduğumda: "Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ı" dedi.

Yezid bunu şu ilaveyle rivayet eder: "Ona: "Sonra kimi?" diye sorduğumda, sustU."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (102) ve Tirmizi (3657) rivayet ettiler.

6565 (25)'de tekrar etmiştir.

 

 

6. Enes

 

26939- Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (hicret sonrası) Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ı Ebu Talha ile kardeş kılmıştı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fedail 4/1960 (2528) rivayet etti.

 

 

113- Ebu Katade es-Sülemi (Haris)

 

1. Ebu Katade

 

26940- Ebu Said el-Hudri der ki: Benden daha hayırlı olan birinin (Ebu Katade'nin) bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hendek kazılırken Ammar'ın başını okşayıp: ''Yazık sana Sümeyye'nin oğlu! Seni asi bir topluluk öldürecekli buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

26826 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ