MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

110- Ebu Talha el-Ensari

111- Ebu Amir el-Eş'ari (Ubeyd)

 

110- Ebu Talha el-Ensari

 

1. Enes b. Malik

 

26918 (1) Enes der ki: (Uhud savaşında) Ebu Talha, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önünde durup oklarını atı yordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onun arkasından başını kaldırıp atılan okların isabet ettiği yere bakardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bakarken Ebu Talha göğsünü ona siper eder ve: "Ey Allah'ın Resulü! (Atılan aklar) sana değeceğine bana değsin" derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 7/128 (3811) ve Müslim, cihad 3/1443 (1811) rivayet ettiler.

 

 

 

26919 (2)- Enes b. Malik der ki: "(Uhud savaşında) Ebu Talha, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile aynı kalkanı kullanıyordu. Ebu Talha iyi bir ok atıClsıydı. Oku nu attığı zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) az bir kalkar ve okun isabet ettiği yere bakardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhar'i (2902) rivayet etti.

 

 

 

26920 (3)- Enes bildiriyor: Uhud savaşı sırasında Ebu Talha, Hz.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önünde durup oklarını atar, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun arkasında durarak korunurdu. Ebu Talha iyi bir ok atıClsıydı. Okunu attığı zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) az bir kalkar ve okun isabet ettiği yere bakardı. Ebu Talha da bu arada göğsünü ona siper eder ve: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Şöyle arkama geç de gelen oklar sana isabet etmesin. Sana isabet edeceğine de bana etsin" derdi. Ebu Talha her işte kendini öne atar ve: "Ey Allah'ın Resulü! Güçlü biriyim! Bir işin varsa beni gönder. Bana istediğini emredebilirsin" derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1347) rivayet etti.

 

 

 

26921 (4)- Enes der ki: (Uhud savaşında) Ebu Talha, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önünde durup oklarını atıyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onun arkasından başını kaldırıp atılan okların isabet ettiği yere bakardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bakarken Ebu Talha göğsünü ona siper eder ve: "Ey Allah'ın Resulü! (Atılan aklar) sana değeceğine bana değsin" derdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes

 

26922 (1) Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ordu içinde Ebu Talha'nın narası (düşmana karşı) bir topluluktan daha fazla iş görür'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Said b. Mansur, Sünen'de (2898), Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (802), İbn Sa'd, Tabakat'ta (3/624) ve Hakim (3/353, "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26923 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ordu içinde Ebu Talha'nın narası (düşmana karşı) bir topluluktan daha fazla iş görür'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

26924 (3)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ordu içinde Ebu Talha'nın narası müşriklere karşı bir topluluktan daha fazla korku -:erir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1384) rivayet etti.

 

 

 

26925 (4)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ordu içinde Ebu Talha'nın narası müşriklere karşı bir topluluktan daha fazla korku verir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

26926 (5)-Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ordu içinde Ebu Talha'nın narası (düşmana karşı) bir topluluktan daha fazla iş görür'' buyurdu. Ebu Talha da savaş esnasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önünde dizleri üzerinde çöker, sadağındaki akları çıkarır ve: "Yüzüm yüzüne kalkan, canım canına feda olsun" derdi.

 

[Hasen]

 

 

3. Enes

 

26927- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Talha'ya: "Kabilene selamımı ilet, zira bildiğim kadarıyla onlar iffetli ve sabırlı kimselerdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/714 (3903, "hasen ğarıb") rivayet etti.

 

 

5. Enes

 

26929- Enes der ki: "Ebu Talha, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında çokça oruç tutardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettikten sonra ise yolculuk ve hastalık zamanları hariç bütün günlerini oruçlu geçırmeye başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/42 (2828) rivayet etti.

 

 

111- Ebu Amir el-Eş'ari (Ubeyd)

 

1. Ebu Musa

 

26930- Ebu Musa der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Ubeyd Ebu Amir'i kıyamet gününde çoğu insanlardan daha üstte kıl'' diye dua etti.,

 

Ravi Ebu Vail der ki: "Evtas savaşında Ubeyd öldürülünce Ebu Musa da onun katilini öldürdü. Allah'ın cehennemde Ubeyd'in katili ile Ebu Musa'yı bir araya getirmemesini umarım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (4/115) rivayet etti. 25444 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ