MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

107- Ebu Said elcHudri

108- Ebu Seleme

109- Ebu't-Tufeyl

 

107- Ebu Said elcHudri

 

1. Ebu Said

 

26913- Bekr bildiriyor: Bana ulaşan habere göre Ebu Said el-Hudri rüyasında Sad Suresi'ni yazdığını gördü. Secde ayetine geldiği zaman hakka, kalem ve orada bulunan her şeyin secdeye gittiğini gördü. Ebu Said bu rüyasını Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattı. Sonrasında da her zaman bu ayette secde eder oldu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki (2/318) rivayet etmiş ve: "İsnadı hasen olan sahih bir hadistir" demiştir.

5812 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Said

 

26914- Hilal b. Hısn der ki: Ebu Said el-Hudri'nin yanında misafir oldum. Bir defasında denk gelip aynı mecliste oturduğumuzda şunu anlattı: Bir gün açlıktan karnıma taş bağlamıştım. Karım (veya annem) bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e git ve ondan bir şeyler iste. Filan kişi gidip isteyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona verdi. Falan kişi de gidip isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona verdi" dedi. Ben: "İhtiyacım olan şeyi bulamazsam giderim" karşılığını verdim. (Açlığımızı giderecek) bir şey bulamayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe veriyordu ve şöyle buyuruyordu: ''Utanarak dilenmekten kaçınan kimseyi Allah iffetli kılar. Kanaat ederek dilenmekten kaçınan kimseyi Allah kimseye muhtaç etmez. Bizden bir şey isteyene varsa yardım eder, yoksa da teselli ederiz, Ancak iffetli kalıp bir şey istemeyenı bizim yanımızda isteyenden daha iyidir. '' Bunları duyunca bir şey istemeden geri döndüm. Sonrasında Allah bize o kadar rızık verdi ki Ensar arasında rızkı bizden çok olan bir aile bilmiyorum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2211), İbn Ebi Şeybe (3/211) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (3504) rivayet ettiler.

9467 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

108- Ebu Seleme

 

1. ümmü Seleme

 

26915- Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat eden Ebu Seleme'nin yanına girdi. Ebu Seleme'nin gözleri açık kalmıştı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözlerini kapattı ve: ''Ruh çıktığı zaman gözler onu takip eder'' buyurdu. Ailesinden bazı kişiler feryad etmeye başlayınca: ''Kendinize hayırdan başka dua etmeyin. Çünkü melekler dediklerinize ''Amin'' der'' buyurdu. Sonra: ''Allahım! Ebu Selemelyi bağışla! Makamını hidayete erenlerin makamına yükselt. Ondan geriye kalanları gözet. Bizi de onu da bağışla ey alemlerin Rabbi! Allahım! Onun kabrini geniş ve nurlu kıl'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

8230 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

109- Ebu't-Tufeyl

 

1. Ebu't-Tufeyl

 

26916 (1) Ebu't-Tufeyl der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hayatının sekiz yılına yetiştim. Uhud savaşının olduğu yıl doğdum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/618) rivayet etti.

 

 

 

26917 (2)- Cureyfi der ki: Ebu't-Tufeyl ile tavaf yaparken bana: "Resulullahlı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görenler içinde hayatta benden başkası kalmadı" dedi. Ona: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördün mü ki?" diye sorduğumda: "Evet!" karşılığını verdi. "Nasıl biriydi?" diye sorduğumda da: "Beyaz tenli, güzel yüzlü ve orta boyda birisiydi" dedi.

 

25723 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ