MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

95- Muaz b. Cebel

 

1.   Ömer b. el-Hattab

2.    

26866- Şureyh b. Ubeyd, Raşid b. Sa'd ve başkaları bildiriyor: Ömer b. el-Hattab (Şam yolu üzerindeki) Serğ denilen köye vardığı zaman, kendisine Şam'da çok şiddetli bir veba salgınının olduğunu söylediler. Bunun üzerine Ömer şöyle dedi: "Şam'da çok büyük bir veba salgınının olduğu bana söylendi. Kendi kendime şöyle düşündüm: "Şayet bundan dolayı ecelim gelir de ölürsem ve (Fihr oğullarından) Ebu Ubeyde b. elCerrah hayattaysa onu yerime halife tayin ederim. (Kıyamet gününde) Allah bana: ''ümmet-i Muhammed'e neden onu halife olarak at adın?'' diye sorarsa: ''Resululah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her Nebiin bir emini vardır. Benim emınim de Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'tır'' buyurduğunu işittim'' derim."

Ancak yanındakiler onun bu seçimini garipsediler ve: "Filır oğullarının özelliği ne ki?" demeye başladılar. Ömer şöyle devam etti: "Şayet bundan dolayı ecelim gelir de ölürsem ve Ebu Ubeyde de hayatta değilse yerime Muaz b. Cebel'i halife olarak tayin ederim. (Kıyamet gününde) Rabbim bana: ''Neden onu halife olarak at adın?'' diye sorarsa: ''Resululah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muaz b. Cebel kıyamet gününde alimlerden biraz önde mahşer yerine getirilir'' buyurduğunu işittim'' derim."

 

[Hasen]

 

 

2. Enes b. Malik

 

26867- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "ümmetim içinde en merhametli olan kişi Ebu Bekr'dir. Allah'ın emirleri yönünde en sert kişi Ömer'dir. Haya bakımından en samimi olan kişi Osman'dır. Feraizi (miras hukukunu) en iyi bilen kişi Zeyd b. Sabi(tir. Kuran'ı en iyi okuyan kişi Ubey b. Ka'b'dır. Helal ve haramları en iyi bilen kişi Muaz b. Cebel'dir. Her ümmetin bir emıni (en çok güvenilir olanı) vardır. Bu ümmetin emıni de Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'tır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (154), Tirmizi (3791), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8242) ve Diyau'l-Makdisi (2240) rivayet ettiler.

 

 

3. Muaz

 

26868- Muaz der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle karşılaşınca: ''Ey Muaz! Ben seni seviyorum'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi ben de seni seviyorum" dediğimde ise şöyle buyurdu: "Her namazin ardından: ''Allahım! Seni zikretmeye, sana şükretmeye ve en güzel bir şekilde sana ibadet etmeye bana yardımcı ol'' sözlerini söylemeni tavsiye ediyorum.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (690) ve Taberani Dua'da (654) rivayet ettiler.

5372 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Muaz

 

26869- Asım b. Humeyd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muaz

b.Cebel'i Yemen'e yolcu ederken tavsiyelerde bulunmak üzere onunla birlikte biraz yürüdü. Muaz bineği üzerindeyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aşağıda yürüyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavsiyelerini bitirikten sonra ona: "Ey Muaz! Belki de bu yıldan sonra bir daha beni göremezsin. Belki artık bu Mescid'ime ve kabrime uğrarsın" buyurdu. Muaz, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrılacağı için hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye doğru döndü ve: "Bana en yakın olanlar, her kim ve her nerede olurlarsa olsunlar muttaki olanlardır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (2504) rivayet etti.

 

 

5. Muaz

 

26870 (1) İsmail b. Ubeydillah der ki: Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şam la doğru hicret edecek ve fetihler yapacaksınız. Ancak insanlarının hassas yerlerinde çıban ve sivilce şeklinde kendini gösteren bir hastalık (veba) baş göstereceki bu hastalıkla Allah onları kendi kendilerine şahit tutup amellerini temizleyecektir" buyurmuştur. Bundan dolayı Muaz: "Allahım! Şayet Muaz b. Cebel'in bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğini biliyorsan bu hastalıktan Muaz'a ve ailesine paylarını yeteri kadar ver" diye dua ederdi. Sonunda veba baş gösterdi ve bu salgından dolayı ailesinden hiç kimse hayatta kalmadı. Veba ilk önce şehadet parmağına düştüğünde: "Bunun yerine genç develere sahip olmak beni sevindirmez" derdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/225) rivayet etti.

 

 

 

26871 (2)- Ebu Munib el-Ahdeb der ki: Muaz, Şam'da bir hutbe verdi. Hutbesinde vebadan bahsedip şöyle dedi: "Bu hastalık Rabbinizden bir rahmet, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duasının sonucu ve salih kişilerin ölüm şeklidir. Allahım! Bu rahmetten Muaz'ın ailesine payını ver." Konuşma yaptığı yerden indikten sonra oğlu Abdurrahman b. Muaz'ın yanına girdi. Abdurrahman: "Gerçek olan Rabbinden gelendir. O halde sakın şüphe edenlerden olma"[Bakara 147] deyince, Muaz: "İnşaallah sabredenlerden olduğumu göreceksin,,[Saffat 102] karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (4/306) ve İbn Hibban (727) rivayet ettiler.

 

 

6. Muaz

 

26872- Amr b. Meymun el-Evdi der ki: Muaz b. Cebel, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elçisi olarak seher vaktinde kalın ve yüksek sesle tekbir getirerek Yemen'e yanımıza geldi. Ona karşı içime bir sevgi düşmüştü. Vefat edip Şam'da mezarına toprak atıncaya kadar da ondan ayrılmadım. Allah'ın rahmeti üzerine olsun. Ondan sonra en fakih kişinin kim olduğunu araştırırken Abdullah b. Mes'ud'un yanına geldim. Abdullah bana: "Namazları vakitleri dışında kılan yöneticileriniz olduğu zaman haliniz ne olacak?" dedi. Ona: "Öyle bir zamana yetişirsem ne yapmamı tavsiye edersin?" diye sorduğumda: "Sen namazını vaktinde kıl ve onlarla kıldığın namazı nafile namaz say" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

2929 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ