MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

96- Muaviye b. Ebi Süfyan

97- Ma'kil b. Yesar

98- Ma'n b. Yezid

99- Mikdad b. el- Esved

100- Yusuf b. Abdillah

101- Ebu Umame el-Bahili (Sudey b. Aclan)

 

96- Muaviye b. Ebi Süfyan

 

1. İrbad

 

26873- İrbad b. Sariye es-Sülemi der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayı boyunca: ''Bereketli yemeğe buyrunr diyerek sahm yemeğine davet ettiğini işittim. Sonra: ''Allahım! Muaviye'ye Kitab'ı ve hesabı öğret. Onu azaptan koru'' diye ettiğini işittim. 

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/628) rivayet etti.

Heysemi (15917) der ki: "Bezzar ve Taberani de rivayet etti. Ravilerden Haris b. Ziyad'ın güvenilir olduğunu söyleyeni bulamadım. Ondan sadece Yünus b. Seyf rivayet etmiştir. Diğer ravileri güvenilirdir. Bazıları hakkında ihtilaf vardır."

 

27633 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Abdurrahman b. Ebi Amıre

 

26874- Abdurralıman b. Ebi Amire el-Ezdi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muaviye'yi andı ve: "Allahım! Onu hidayete erenı erdiren ve hidayete vasıta olan biri kıl'' diye dua etti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3842) rivayet etti.

27634 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

3. Muaviye

 

26875- Ebu ümeyye Amr b. Yahya b. Said, dedesinden bildiriyor: Ebu Hureyre hastalandığı zaman Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest suyunu Muaviye hazırlamaya başladı. Bir defasında Muaviye, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest için su dökerken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir veya iki defa başını kaldırıp ona baktı ve: ''Ey Muaviye! Olur da yönetici olursan Allah'a karşı takvalı, insanlara karşı adil ol'' buyurdu. Bundan dolayı Muaviye: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözünden sonra yönetim işine maruz kalmayı bekledim ki sonunda maruz kaldım" derdi.

 

Heysemi (15914) der ki: " Ahmed rivayet etti. Hadis mürseldir. Ebu Ya'la mevsül olarak rivayet etti; ibare şöyledir: Muaviye dedi ki: "Resulullah: "Abdest alınzz" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldığı zaman bana bakıp şöyle dedi: "Ey Muaviye! Eğer idareyi eline alırsan Allah'tan kork ve adaletli davran!" Hadisin kalan kısmı yukardaki gibidir.

Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ile el-Mu'cemu'l-kebir'inde rivayet etti. M. el-Evsat'ta:

"İyilere iyilik et, kötülük yapanları affet" ibaresi geçmiştir. Ahmed ve Ebu Ya'la'nın ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

4. İbn Abbas

 

26876- İbn Abbas der ki: Diğer çocuklarla birlikte koşup oynarken arkama baktığımda Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize doğru geldiğini gördüm. "Sanırım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim için gelmiş!" diye düşünerek koşup evlerden birinin kapısının arkasına saklandım. Fakat bir anda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni tuttu ve sırtıma vurup: ''Git ve Muaviye'yi bana çağır'' buyurdu. Muaviye de ona katiplik yapıyordu. Koşarak Muaviye'ye gittim ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir iş için seni çağırıyor, yanına git" dedim.

 

[Sahih]

 

26736 (3)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Bureyde

 

26877- Abdullah b. Bureyde der ki: Babamla birlikte Muaviye'ninyanına girdiğimizde bizi minderlere oturttu. Sonra yemek getirildi. Yemekleri yedikten sonra içecek getirildi. Muaviye içtikten sonra içmesi için babama verdi ve: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasaklamasından sonra (sarhoş eden) içeceği içmiş değilim" dedi. Sonra şunu anlattı: "Zamanında Kureyşlilerin en güzel ve en şakacı gençlerinden biriydim. Şu an ise süt ve kendisiyle sohbet edebileceğim hoş sohbet biri dışında gençken hoşlandığım hiçbir şeyden zevk almıyorum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (11/94-5) rivayet etti.

 

 

97- Ma'kil b. Yesar

 

1. Ma'kil

 

26878- Ma'kil b. Yesar der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte şu kadar süre birlikte bulundum."

 

[Sahih]

 

Heysemi (9/379): "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

98- Ma'n b. Yezid

 

1. Ma'n

 

26879 (1) Ma'n b. Yezid der ki: "Babam ve dedemle birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim. Bir konuda yanında davalaştığımda lehime hüküm vermişti. Yine bana bir kızı istemiş ve onunla evlendirmişti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1551) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir' de (19/1072) rivayet ettiler.

Heysemi (9782) der ki: "Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ra vileridir."

 

 

 

26880 (2)- Ma'n b. Yezid der ki: "Babam ve dedemle birlikte Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettim. Bir konuda yanında davalaştığımda lehime hüküm vermişti. Yine bana bir kızı istemiş ve onunla evlendirmişti."

 

[Sahih]

 

 

99- Mikdad b. el- Esved

 

1. Bureyde

 

26881- İbn Bureyde, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, ashabımdan dört kişiyi sevdiğini bildirdi ve benim de onları sevmemi emretti'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar kim?" denildiğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ali onlardan biridir'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Diğerleri de Ebu Zer el-Gifari; Selman el-farisı ve Mikdad b. Esved el-Kindi'dir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3718) rivayet etti.

26685 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

26882- İbn Mes'ud der ki: Mikdad b. el-Esved'in öyle bir şey yaptığına şahit oldum ki o şeyi benim yapmış olmamı diğer tüm şeylere tercih ederdim. Zira müşriklere beddua eden Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelmiş ve: "Hz. Musa'nın kavminin dediği gibi biz de sana: ''Sen ve Rabbin gidin savaşın, Biz burada oturacağız''[Maide 24] demeyiz! Aksine sağında solunda, önünde ve arkanda seninle beraber savaşırız!" dedi. Bu sözlerden dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in neşelendiğini ve sevindiğini gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3952, 4609) rivayet etti.

25181 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

100- Yusuf b. Abdillah

 

1. Yusuf b. Abdillah b. Selam

 

26883 (1) Yusuf b. Abdullah b. Selam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana Yusuf ismini verdi ve başımı okşadı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeydı (869) ve Taberini, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/730-1) rivayet ettiler.

 

 

 

26884 (2)- Yusuf b. Abdullah b. Selam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana Yusuf ismini verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

26885 (3)- Yusuf b. Abdullah b. Selam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni kucağına oturttu, başımı okşayıp Yusuf ismini verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (339) rivayet etti.

 

 

 

26886 (4)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

26887 (5)- Yusuf b. Abdullah b. Selam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana Yusuf ismini verdi ve beni kucağına oturttu."

 

[Sahih]

 

 

 

26888 (6)- Yusuf b. Abdullah b. Selam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ismimi koydu ve başımı okşadı."

 

[Sahih]

 

 

 

26889 (7)- Yusuf b. Abdillah b. Selam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana Yusuf ismini verdi."

 

[Sahih]

 

 

101- Ebu Umame el-Bahili (Sudey b. Aclan)

 

1. Ebu Umame

 

26890- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir birlik göndermek isteyince yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Şehit olmam için Allah'a dua et" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onları selametle ve ganimetle geri döndür'' diye dua etti. Savaştan sağ salim ve ganimet elde etmiş bir şekilde geri döndük, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci birlik göndermek isteyince yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Şehit

olmam için Allah'a dua et" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Onları selametle ve ganimetle geri döndür'' diye dua etti. O savaştan da sağ salim ve ganimet elde etmiş bir şekilde geri döndük. Sonra yine bir birlik göndermek için hazırlanınca yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! üçtür yanına gelip şehit olmam için Allah'a dua etmeni istedim, ama sen selametle ve ganimetle dönmemiz için dua ettin. Biz de sağ salim ve ganimetlerle geri döndük. Ey Allah'ın Resulü! Bana Allah'ın beni faydalandıracağı bir ameli emret" dediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruç tutmaya bakı zira oruç gibisi yoktur'' buyurdu.

Ravi Red. der ki: "Bundan dolayı daha sonraları Ebu Umame ve ailesi oruçlu olduğu için evinde gündüz (yemek için) duman tüttüğü görülmezdi. Gündüz evinde dUlnan tüttüğü görülünce yanlarına misafir geldiği anlaşılırdı. "

Ebu Umame der ki: Daha sonra Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Bana bir şeyemrettin, Allah'ın beni ondan faydalandırmış olmasını umuyorum. Bana başka bir amel söyle" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bil ki Allah için gittiğin her secdede (namazda) Allah dereceni yükseltir ve bir günahını siler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/165) ve İbn Huzeyme (1893) rivayet ettiler.

9829 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ