MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

89- Amr b. el-As

 

1. Ukbe b. Amir

 

26844- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar müslüman olurken Amr b. el-As ise iman etti'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/687 (3844) rivayet etti.

 

 

2. Amr

 

26845- Amr b. el-As der ki: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bin tane mesel öğrendim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym Hilye'de (5/169) rivayet etti.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

26846 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''As'ın iki oğlu Amr ile Hişam mümin kişilerdir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakat'ta 4/1 (141) ve Hakim, Müstedrek'te (3/452-453) rivayet ettiler.

 

 

 

26847 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''As'ın iki oğlu mümin kişilerdir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

26848 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''el-As'ın iki oğlu Hişam ile Amr mümin kişilerdir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

26849 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''el-As'ın iki oğlu mümin kişilerdir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

4. Amr b. el-As

 

26850- Amr b. el-As der ki: Medine'de bir düşman baskını paniği vardı. Ebu Huzeyfe'nin azatlısı Salim'in yanına geldiğimde kılıcının kayışını üzerine bağlamıştı. Ben de bir kılıç alıp kayışını üzerime bağladım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Neden Allah'a ve Resulüne sığınmadınız?'' buyurdu. Sonra bizi göstererek: ''Siz de bu iki mümin adam gibi yapsaydınız ya'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9/300): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

5. Amr b. el-As

 

26851 (1) Abdurrahman b. Şimase der ki: Amr b. el-As ölüm döşeğindeyken ağlamaya başladı. Oğlu Abdullah: "Neden ağlıyorsun? Ölüm korkusundan mı?" diye sorunca, Amr: "Vallahi hayır, ama ölümden sonrası için ağlıyorum" karşılığını verdi. Abdullah ona: "Ama sen hayır üzereydin" diyerek Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olduğunu ve Şam'ı fethetmesini hatırlatınca Amr şöyle dedi: "Ancak bunların hepsinden daha önemli olan bir şeyi zikretmedin. O da Allah'tan başka ilah olmadığına şehadettir. üç aşamadan geçtim ki her bir aşamasını çok iyi bilirim. İlk aşamada kafir biriydim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en sert şekilde karşı çıkanların başında geliyordum. Şayet o haldeyken ölseydim cehennemi hak etmiş olurdum. Sonra (müslüman olup) ona biat ettiğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den en çok haya eden kişilerden biri oldum. Bu hayamdan dolayı da Allah ruhunu alana kadar doyasıya onu göremedim ve isteklerim konusunda ona müracaat edemedim. Şayet bu haldeyken ölseydim insanlar: "Ne mutlu Amr'a! Müslüman olup hayır üzerindeyken öldü. Cennetlik biri olmasını umuyoruz" diyebilirdi. Daha sonra yönetim gibi işlere bulaştım ki bunların lehime mi aleyhime mi olacağını bilmiyorum. Bundan dolayı şayet ölürsem arkamdan bana yas tutan ve ateş yakan olmasın! İzarımı sıkıca bağlayın zira daha sorguya çekileceğim. Beni gömerken mezarımın içini toprakla iyice doldurun. çünkü sağ tarafım toprağı sol tarafımdan daha fazla hak etmiyor. Mezarıma tahta veya taş koymayın. Beni gömdükten sonra bir devenin kesilmesi ve parçalanması kadar bir süre kabrimin başında durun ki sizinle teselli bulayım."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Müslim, iman 1/112 (121) ve Beyhaki (9/98) rivayet ettiler.

 

 

 

26852 (2)- Ebu Nevfel b. Ebi: Akreb der ki: Amr b. el-As ölüm anı geldiğinde büyük bir endişeye kapıldı. Oğlu Abdullah b. Amr onun bu halini görünce: "Ey Ebu Abdullah! Neden bu kadar endişelisin? Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seni kendine yakın tutmuş ve vali olarak da tayin etmişti" dedi. Amr şu karşılığı verdi: "Evladım! Dediğin gibiydi ama sana şunu da söyleyeyim ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu beni sevdiğinden mi, yoksa gönlümü almak için mi yaptı bilmiyorum. Ancak sana Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefat ederken sevdiği iki adam söyleyeyim. Bunlardan biri Sümeyye'nin oğlu (Ammar), diğeri de ümmü Abd'in oğlu (Abdullah b. Mes'ud)dur." Bunları anlattıktan sonra Amr elini çenesine koydu ve: "Allahım! Emirlerini yerine getirmedik, yasaklarından uzak durmadık. Bağışlamadan olmadan da kurtulacak değiliz" dedi. Ruhunu teslim edene kadar da son sözleri bu oldu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (15899) der ki: "Sahih'te bir kısmı vardır. Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ