MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

90- imran b. Husayn

91- Furat b. Hayyan

92- Katade b. Milhan el-Kaysi

93- Kurre b. iyas el-Müzeni

 

90- imran b. Husayn

 

1. İmran

 

26853- Mutarrif b. Abdullah der ki: Hastalığı sırasında İmran b. Husayn haber gönderip beni yanına çağırdı. Geldiğimde şöyle dedi: "Sana bir şey anlatayım da belki Allah benden sonra bunu senin faydana kılar. Bil ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğrar selam verirdi. Şayet bu hastatalığımdan iyileşirsem bunu kimseye söyleme. Ancak ölürsem istediğine anlatırsın. Yine bil ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac ile umreyi bir arada yaptı. Bunu yasaklayan ayet nazil olmadı ve Nebi'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonradan bu yönde bir yasaklaması olmadı. Ancak biri çıktı ve kendi görüşüne göre bu konuda bir şeyler söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1226) rivayet etti.

11250 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

91- Furat b. Hayyan

 

1. Ashabdan Bir Adam

 

26854- Harise b. Mudarrib, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından birinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabına: ''Sizden bazı kimseler vardır ki onlara bir şey vermeyip onları imanlarıyla baş başa bırakırım. İel oğullarından olan Furat b. Hayyan da onlardan biridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (16027) der ki: "Ahmed rivayet etti. Harise b. Mudrib dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir."

13604 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

92- Katade b. Milhan el-Kaysi

 

1. Katade b. Milhan

 

26855 (1) Ebu'l-Ala b. Umeyr der ki: "Vefatı sırasında Katade b. Milhan'ın yanında bulundum. Adamın biri evin uzak bir köşesinden geçerken yansımasını Katade'nin yüzünde gördüm. Katade'nin yüzüne bakınca da sanki dIalanmış (ayna) gibiydi. Zira zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun yüzüne elini sürmüştü."

 

[Sahih]

 

Heysemi (15771) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

26856 (2)- Ebu'l-Ala b. Umeyr el-Cureyri der ki: "Vefatı sırasında Katade b. Milhan'ın yanında bulundum. Adamın biri evin uzak bir köşesinden geçerken yansımasını Katade'nin yüzünde gördüm. Katade'nin yuzune bakınca da sanki dIalanmış (ayna) gibiydi. Zira zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun yüzüne elini sürmüştü."

 

[Sahih]

 

 

 

26857 (3)-Z Ebu'l-Ala b. Umeyr der ki: "Vefatı sırasında Katade b. Milhan'ın yanında bulundum ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

93- Kurre b. iyas el-Müzeni

 

1. Kurre b. İyas

 

26858 (1) Ebu İyas der ki: Babam henüz küçük bir çocukken Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun saçlarını okşadı ve ona bağışlanma diledi."

Şu'be der ki: Ebu İyas'a: "Babanın sahabeliği var mıydı?" diye sorduğumuzda: "Hayır yoktu, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hayvanları sağıp memelerini bağlayacak yaştaydı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26859 (2)- Muaviye b. Kurre, babasından bildiriyor: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğimde hayvanları sağıp memelerini bağlayacak yaştaydım."

 

[Sahih]

 

 

 

26860 (3)- Muaviye der ki: "Babam bize hadis rivayet etti, Ancak bunları Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizzat işitti mi yoksa başkaları vasıtasıyla mı rivayet etti bilmiyorum."

 

[Sahih]

 

 

 

26861 (4)- Muaviye Ebu İyas der ki: "Babamdan işittiğime göre kendisi Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görmüştür. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun başını okşayıp kendisine bağışlanma dilemiştir."

 

[Sahih]

 

 

 

26862 (5)- Muaviye b. Kurre, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başımı okşadı."

 

[Sahih]

 

 

 

26863 (6)- Muaviye b, Kurre, babasından bildiriyor: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğimde bana dua edip başımı okşadı."

 

[Sahih]

 

Heysemi (16133) der ki: "Ahmed hepsini değişik senetlerle rivayet etti. Bezzar da bir kısmını rivayet etti. Mu'aviye b. Kurre dışındaki, Ahmed'in senetlerinden birinin ravileri ve Bezzar'ın ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

 

26864 (7)- Muaviye b. Kurre, babasından bildiriyor: "Müzeyne kabilesinden bir grupla birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip biat ettik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gömleğinin önü açıktı. Ona biat ettikten sona elimi gömleğinin yakasından içeriye sokup sırtındaki peyhamberlik mührüne dokundum."

Urve der ki: "Bundan dolayıdır ki yaz olsun, kış olsun ne Muaviye'nin ne de oğlunun gömleklerini düğmelediklerini görmüş değilim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalist (1072), Ebu Davud (4082) ve İbn Mace (3578) rivayet ettiler.

25729 (l)'de .tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ