MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

85- Amr b. ümmi Mektum

86- Amr b. Tağlib

87- Amr b. el-Cemuh

88- Amr b. Abese

 

85- Amr b. ümmi Mektum

 

1. Enes b. Malik

 

26839- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müslümanlara namaz kıldırması için Medine'de kör biri olan İbn ümmü Mektüm'u iki defa yerine bıraktı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (595, 2931) rivayet etti.

7186 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

86- Amr b. Tağlib

 

1. Amr b. Tağlib

 

26840- Amr b. Tağlib bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine getirilen mallardan bazılarına verip bazılarına vermedi. -Cerir rivayet ederken "Bazı adamlara verip bazılarına vermedi" lafzım da kullamr.Ancak kendilerine mal vermeyenIerin sitem babında bazı şeyler söylediklerinden haberdar olunca minbere çıktı. Allah'a hamdü senada bulunduktan sonra da şöyle buyurdu: ''Bazen bana gelen mallardan bazı insanlara verip bazılarına vermiyorum. Bazı adamlara verip bazılarına vermiyorum -Affan, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her iki ifadeyi de kullandığını aktarır- Kendilerine mal vermediklerimi verdiklerimden daha çok seviyor da olabiliyorum. Bazılarına kalplerinde bulunan fakirlik korkusu ve hırstan dolayı mal verirken diğerlerini Allah'ın kalplerinde kıldığı gönül zenginliği ve hayra havaele ediyorum. Amr b. Tağlib de bunlardan (ikinci gruptan) biridir. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu söylerken ben de tam karşısında oturuyordum. Bu sözünü de genç develerle değiştirmeyi istemem.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 2/403 (923) rivayet etti.

 

 

87- Amr b. el-Cemuh

 

1. Amr

 

26841- Ebu Katade der ki: Amr b. el-Cemuh, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Şayet Allah yolunda öldürülene kadar savaşsam şu ayağım sağlam bir şekilde cennette yürür müyüm?" diye sordu. Zira bir ayağı topaldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' karşılığını verdi. Uhud savaşında da Amr, kardeşinin oğlu ve azatlılarından biri müşrikler tarafından öldürüldü. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yanlarından geçerken. ''Cennette sağlam bir ayakla yürüdüğünü şu an görür gibiyim'' buyurdu. Emriyle de Amr azatlısıyla birlikte aynı mezarda gömüldü.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9/315): "Ahmed rivayet etti. Yahya b. Nasr dışında ravileri Sahih'in ravileridir. Yahya da güvenilir biridir" demiştir.

 

 

88- Amr b. Abese

 

1. Amr b. Abese

 

26842- Amr b. Abese der ki: "Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve: "Senin davetine kimler icabet etti?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ile Bilal'i kastederek: ''Bir hür ile bir köle'' karşılığını verdi."

Bundan dolayı Amr daha sonraları: "İslam'ın (müslümanların) dörtte biri olduğum zamanları bilirim" derdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Amr b. Abese

 

26843- Ebu Necih es-Sülemi (Amr b. Abese) der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Taif kalesini kuşattığımızda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah'ın yolunda (düşmana) bir ok atıp hedefe isabet ettirene buna karşılık cennette bir derece vardır'' buyurduğunu işittim. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Şayet ok atıp da hedefe isabet ettirirsem bana da cennette bir derece verilir mi?" diye sordu ve ok atıp hedefi vurdu ... Sonrasında hadis devam etmektedir.

 

[Sahih]

 

12911 (5)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ