MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

84- Ammar b. Yasir

 

1. Halid b. el-Velid

 

26811 (1) Halid b. el-Velid der ki: Ammar b. Yasir ile aramızda bir söz dalaşı olmuştu ve ona ağır laflar etmiştim. Ammar beni şikayet için Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidince ben de onu şikayet için Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittim. Onu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şikayet edip üzerine ağır sözler de söylemeye devam ettim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susup dinliyordu. Ammar ağlayarak: "Ey Allah'ın Resulü! Görmüyor musun?" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını kaldırdı ve: 'Ammar'a düşman olana Allah düşman olur. Ammar'a öfke duyana Allah da öfke duyar" buyurdu. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından çıktığımda Ammar'ın hoşnutluğunu herşeyden çok ister oldum. Onunla karşılaştığımda da benden razı oldu.

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Bu hadisi babamdan iki defa işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/390-391) sahih olduğunu söylemiştir. Heysemi (9/293): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

26812 (2)- Eşter der ki: Ammar ile Halid b. el-Velid arasında söz dalaşı olmuştu. Ammar onu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şikayet edince: "Ammar'a düşman olana Allah düşman olur. Ammar'a öfke duyana Allah da öfke duyar. Ammar'a dil uzatanı Allah da kötüler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisı (1156), Nesai, es-Sünenu'l-kübra:da (8270) ve Hakim, Müstedrek'te (3/389) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Aişe

 

26813- Ata b. Yesar der ki: Adamın biri Aişe'nin yanında Ali ile Ammar'a dil uzatınca Aişe şu karşılığı verdi: "Ali hakkında sana bir şey diyemem. Ammar konusunda ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''(Ammar) ne zaman iki şeyden birini seçmek durumunda bırakılsa o hep en doğrusunu seçmiştir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/668 (3799, "hasen ğarib"), Nesai, (171) ve İbn Mace 1/52 (148) rivayet ettiler. Hakim (3/388) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

3. İbn Mes'ud

 

26814 (1) Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sümeyye'nin oğlu (Ammar) ne zaman iki şeyden birini seçmek durumunda kalsa o hep en doğrusunu seçmiştir" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (3/388) rivayet etti.

 

 

 

26815 (2)- Abdullah b. Mes'üd'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sümeyye'nin oğlu (Ammar) ne zaman iki şeyden birini seçmek durumunda kalsa o hep en doğrusunu seçmiştir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

4. Ali b. Ebi Talib

 

26816 (1) Hz. Ali der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında oturmuşken Ammar geldi. Girmek için izin istediğinde: ''Girmesine izin verin! Temiz, tertemiz olan kişi hoş gelmiş!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/345, "hasen sahih") ve İbn Mace (1/34) rivayet ettiler.

 

 

 

26817 (2)- Hz. Ali bildiriyor: Ammar, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmek için izin isteyince onun için: ''Temiz, tertemiz biridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26818 (3)- Hz. Ali der ki: Ammar, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmek için izin isteyince: ''Girmesine izin verin! Temiz, tertemiz olan kişi hoş gelmiş!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26819 (4)- Hz. Ali der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında oturmuşken Ammar geldi. Girmek için izin istediğinde: ''Girmesine izin verin! Temiz, tertemiz olan kişi hoş gelmiş!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26820 (5)- Hz. Ali der ki: Ammar, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmek için izin isteyince: ''Temiz, tertemiz olan kişinin girmesine izin ver!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Huzeyme

 

26821- Muhammed b. Huzeyme b. Sabit der ki: Dedem Cemel savaşı da dahil kılıcını hiç kullanmadı. Ancak Ammar, Sıffin savaşında öldürülünce o da ölene kadar savaştı. Dedem: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ammar'ı asi bir topluluk öldürecektir'' buyurduğunu işittim" derdi''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (15/302), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (3711, 3720) ve Hakim, Müstedrek'te (3/397) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Said

 

26822 (1) Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'i inşa etmemizi emrettiği zaman herkes birer kerpiç taşırken Ammar ikişer kerpiç taşıyordu. Bundan dolayı da başı toprak içinde kalmıştı. Ben Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitmedim, ama arkadaşlarımın bana anlattığına göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ammar'ın başının tozunu silkelerken: ''Yazık sana ey Sümeyye'nin oğlu! Seni asi bir topluluk öldürecekli buyurmuş,

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (3/252) ve Bezzar (2687) rivayet ettiler, 28103 (1)'de tekrar edecektir.

Heysemi (15615) der ki: "Bezzar rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir,"

 

 

 

26823 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ammar'a: "Seni asi bir topluluk öldürecek'' buyurdu,

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8547) rivayet etti.

27541 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

26824 (3)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ammar'a: "Seni asi bir topluluk öldürecek'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2202) ve İbn Sa'd (3/252) rivayet ettiler.

 

 

 

26825 (4)- İkrime bildiriyor: İbn Abbas bana ve oğlu Ali'ye: "Ebu Said el-Hudri'nin yanına gidin ve sohbetini dinleyin" dedi. Yanına gittiğimizde Ebu Said bahçesindeydi. Bizi görünce abasını alıp yanımıza geldi ve oturup sohbete başladı. Konu Mescid'in inşasına gelince de şöyle dedi: İnşa sırasında herbirimiz birer kerpiç taşırken Ammar ikişer tane taşıyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce üzerine bulaşan toprağı silkelemeye ve: ''Ey Ammar! Neden sen de diğer arkadaşların gibi birer kerpiç taşımıyorsun?'' demeye başladı. Ammar: "Allah'tan bunun sevabını umuyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerindeki toprağı silkelemeye ve: ''Yazık Ammar'a! Onu asi bir topluluk öldürecek. Kendisi onları cennete davet ederken, onlar onu cehenneme çağıracak'' buyurdu. Ammar bunu duyunca: "Fitnelerden Rahman'a sığınırım" demeye başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (447, 2812) rivayet etti.

 

 

7. Ebu Katade

 

26826 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Benden daha hayırlı olan birinin (Ebu Katade'nin) bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hendek kazılırken Ammar'ın başını okşayıp: ''Yazık sana Sümeyye'nin oğlu! Seni asi bir topluluk öldürecek'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2915) rivayet etti. 26940 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

26827 (2)- Ebu Said el-Hudri: der ki: Benden daha hayırlı olan biri olan Ebu Katade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ammar b. Yasir'e: ''Seni asi bir topluluk öldüreceklI buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

8. Amr b. el-As

 

26828 (1) Amr b. Dinar, Mısır ahalisinden bir adamdan bildiriyor: Amr b. el-As bazılarına hediye gönderirken Ammar b. Yasir'i önceledi. Bunun sebebi sorulduğunda da: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu asi bir topluluk öldürecek'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (15/302) ve Ebu Ya'la (7342) rivayet ettiler.

 

 

 

26829 (2)- Ebu Bekr b. Muhammed b. Amr b. Hazm, babasından bildiriyor: Ammar b. Yasir öldürüldüğünde Amr b. Hazm, Amr b. el-As'ın yanına girdi ve: "Ammar öldürüldü. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu asi bir topluluk öldürecek'' buyurmuştu" dedi. Amr b. el-As endişe içinde kalkıp istirca ederek Muaviye'nin yanına girdi. Muaviye: "Neyin var?" diye sorunca, Amr: "Ammar öldürüldü" karşılığını verdi. Muaviye: "Amınar öldürülmüş se ne olmuş?" diye sorunca, Amr: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu asi bir topluluk öldürecek'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi. Bunun üzerine Muaviye: "Sidiğinin içinde debelenesin emi! Onu biz mi öldürdük ki? Onu Ali ile yanındakiler öldürdü. Zira onu getirip mızaklarımızın (veya kılıçlarımızın) önüne attılar" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (12049) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet etmiş olup Ahmed b. Hanbel'in ravileri, güvenilir bir ravi olan Muhammed b. Amr hariç, Sahih'in ravileridirler."

 

 

 

26830 (3)- Ebu Gadiye der ki: Ammar'ın öldürüldüğü Amr b. el-As'a bildirilince: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ammarı öldüren de, eşyalarını alan da cehennemdedir'' buyurduğunu işittim" dedi. Amr'a: "Ama sen ona karşı savaşıyordun?" denilince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu öldüren ile eşyalarını alanın cehennemde olacağını söyledi" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd 3/1 (186) rivayet etti. Hakim (3/387) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır. Heysemi (7/244): "Ahmed'in ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

9. Abdullah b. Amr

 

26831 (1) Abdullah b. el-Haris der ki: Sıffin savaşı dönüşü Muaviye ile Amr b. el-As arasında yol alıyordum. Bir ara Abdullah b. Amr b. el-As: "Babacığım! Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ammar'a: ''Yazık sana ey Sümeyye'nin oğlu! Seni asi bir topluluk öldürecek'' buyurduğunu işitmedin mi?" diye sorunca, Amr, Muaviye'ye: "Bu adamın ne dediğini duyuyor musun?" dedi. Bunun üzerine Muaviye, Abdullah'a: "Bize hep sıkıntılı konular getiriyorsun! Onu biz mi öldürdük? Onu öldürenler oraya (savaşa) getirenlerdir" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakat'ta 3/1 (180-181) rivayet etti.

 

 

 

26832 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir. [Sahih]

 

 

 

26833 (3)- Hanzale b. Huveylid el-Anzı der ki: Muaviye'nin yanındayken Ammar'ın kellesi konusunda anlaşmazlığa düşen iki adam geldi. Zira her biri Ammar'ı kendisinin öldürdüğünü iddia ediyordu. Abdullah b. Amr: "İçinizden biri kendi rızasıyla bu hakkını diğer tarafa versin. Zira Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Onu (Ammarı) asi olan bir topluluk öldürecek'' buyurduğunu işittim" deyince, Muaviye ona: "O zaman sen neden bizimlesin?" diye sordu. Abdullah: "Zamanında babam beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şikayet etmişti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bana: "Hayatta olduğu sürece babana itaat et ve ona karşı gelme'' buyurmuştu. Ben sizinle birlikteyim, ama savaşmıyorum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (12063) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilirdir." 26766 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

26834 (4)- Abdullah b. el-Haris der ki: Abdullah b. Amr b. el-As ve Muaviye ile birlikte yol alırken bir ara Abdullah b. Amr, babası Amr'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ammar'a: ''Seni asi bir topluluk öldürecek'' buyurduğunu işittim" dedi. Amr, Muaviye'ye: "Şunun söylediğine bak" diyerek oğlu Abdullah'ın söylediklerini aktardı. Bunun üzerine Muaviye, Abdullah'a: "Onu biz mi öldürdük? Onu öldürenler oraya (savaşa) getirenlerdir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26835 (5)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

26836 (6)- Hanzale b. Huveylid el-Anz! der ki: Muaviye'nin yanındayken Ammar'ın kellesi konusunda anlaşmazlığa düşen iki adam geldi. Zira her biri Ammar'ı kendisinin öldürdüğünü iddia ediyordu. Abdullah b. Amr: "İçinizden biri kendi rızasıyla bu hakkını diğer tarafa versin. Zira Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu (Ammar'ı) asi olan bir topluluk öldürecek'' buyurduğunu işittim" deyince, Muaviye, babası Amr'a: "Ey Amr! Şu deliyi başımızdan alsana!" dedi ve Abdullah'a: "O zaman sen neden bizimlesin?" diye sordu. Abdullah: "Zamanında babam beni Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şikayet etmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bana: ''Hayatta olduğu sürece babana itaat et, ona karşı gelme'' buyurmuştu. Ben sizinle birlikteyim, ama savaşmıyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

27542 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

10. ümmü Seleme

 

26837 (1) Ümmü Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ammar'a: ''Seni asi bir topluluk öldürecek'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fiten 4/2236 (2916) ve Nesai, fedail (170) rivayet ettiler.

 

 

 

26838 (2)- ümmü Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ammar'a: ''Seni asi bir topluluk öldürecek'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ