MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

82- Ukkaşe b. Mihsan

83- Ala b. el-Hadramı

 

82- Ukkaşe b. Mihsan

 

1. İmran b. Husayn

 

26802 (1) İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimden yetmiş bin kişi hesaba çekilmeden cennete girecektir. Bunlar yaralarını dağlamayanı Rukye yapmayanı uğursuzluğa inanmayan ve Rablerine tevekkül edenlerdir'' buyurdu.

Ukkaşe kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et de beni de onlardan kılsın" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen de onlardan birisin'' buyurdu. Başka bir adam kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et, beni de onlardan kılsın" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ukkaşe senden önce davrandı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26803 (2)- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''ümmetimden yetmiş bin kişi hesaba çekilmeden ve azaba maruz kalmadan cennete girecektir. Bunlar yaralarını dağlamayanı Rukye yapmayanı uğursuzluğa inanmayan ve Rablerine tevekkül edenlerdir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Müslim (444) rivayet etti.

 

 

 

26804 (3)- İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''ümmetimden yetmiş bin kişi hesaba çekilmeden cennete girecektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar kimlerdir?" diye sorulunca: "Bunlar Rukye yapmayanı yaralarını dağlamayanı uğursuzluğa inanmayan ve Rablerine tevekkül edenlerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (445) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

26805 (1) Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimden yetmiş bin kişi hesaba çekilmeden cennete girecektir'' buyurduğunu işittim. Adamın biri (Vkkaşe): "Allah'a dua et de beni onlardan biri kılsın" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Bunu da onlardan biri kıl'' diye dua etti. Başka bir adam kalkıp: "Allah'a dua et, beni de onlardan kılsın" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ukkaşe senden önce davrandı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1/136) ve Darimi (2810) rivayet ettiler.

 

 

 

26806 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

26807 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''ümmetimden yetmiş bin kişi hesaba çekilmeden cennete girecektir'' buyurdu. Vkkaşe b. Mihsan: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et de beni onlardan biri kılsın" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onu da onlardan biri kıl'' diye dua etti. Başka bir adam kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et, beni de onlardan kılsın" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ukkaşe senden önce davrandı'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Müslim (1/137) rivayet etti.

 

 

 

26808 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''ümmetimden yetmiş bin kişi hesaba çekilmeden cennete girecektir'' buyurduğunu işittim. Ukkaşe: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et de beni onlardan biri kılsın" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onu da onlardan biri kıl'' diye dua etti. Başka bir adam kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et, beni de onlardan kılsın" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ukkaşe senden önce davrandı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26809 (5)- Ebu Hureyre der ki: Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimden yüzleri, mehtaplı bir gecede ayın parlaması gibi parlayan yetmiş bin kişilik bir zümre cennete girecektir'' buyurduğunu işittim. Ukkaşe b. Mihsan el-Esedi, üzerindeki kaftanı kaldırıp ayağa kalktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et de beni de onlardan biri kılsın" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Bunu da onlardan kıl'' diye dua etti. Ensar'dan başka biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Beni de onlardan biri kılması için Allah'a dua et" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ukkaşe senden önce davrandı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, rikak (8/24) ve Müslim, iman 1/198 (218) rivayet ettiler.

 

 

83- Ala b. el-Hadramı

 

1. Ala b. el-Hadrami

 

26810- İbnu'l-Ala el-Hadrami bildiriyor: "Babam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir mektup yazdı. Mektuba da ilk önce kendi adıyla başladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/335 (5135) rivayet etti. Hakim (4/273) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi: bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ