MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

78- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Amcası Abbas

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

26792- Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) amcası Abbas için: "Bu Abbas b. Abdilmuttalibı Kureyş'in en cömerdi ve en yardımseveridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Uzun ve kısa metinlerle Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8118) ve Hakim, Müstedrek'te (4/328-329) rivayet etti.

 

 

2. İbn Abbas

 

26793- İbn Abbas bildiriyor: Ensar'dan bir kişi Abbas'ın Cahiliye döneminde olan dedelerinden birine sövünce Abbas ona bir tokat attı. Bunun üzerine adamın yakınları gelip: "Vallahi bizim adama tokat attığı gibi biz de ona tokat atacağız" dediler ve silahları kuşandılar. Durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bildirilince minbere çıktı ve: ''Ey insanlar! Allah katında yeryüzündeki insanların en değerli olanı kimdir?'' diye sordu. "Sensin" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Abbas benden, ben de Abbas'tanım. Ölülerimize söverek hayatta olanlarımızı üzmeyiniz'' buyurdu. Bunun üzerine adamın yakınları gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Seni üzmekten Allah'a sığınırız" dediler.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3759) ve Nesai (8/33) rivayet ettiler.

8789 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Abbas

 

26794- Abdulmuttalib b. Rabia der ki: Abbas, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen dışarı çıktığımızda Kureyşlilerin konuştuklarını görüyoruz. Ancak bizi görür görmez hemen susuyorlar" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna o kadar öfkelendi ki alnındaki damar kabardı ve: ''Vallahi kişi, sizi Allah rızası ve bana olan akrabalığınızdan dolayı sevmedikçe kalbine iman giremez!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3758) rivayet etti.

26179 (3)'te tekar etmiştir.

 

 

SONRAKİ