MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

79- Osmen b. Moz'un

 

1. Hz. Aişe

 

26795- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman b. Maz'un öldüğünde onu öptü. Hatta gözyaşlarının yüzüne aktığını gördüm."

 

[Sahih]

 

8284 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Abbas

 

26796- İbn Abbas der ki: "Osman b. Maz'ün vefat ettiği zaman karısı: "Cennet sana kutlu olsun, ey İbn Maz'ün" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu duyunca ona kızgın bir şekilde baktı ve: "Nereden biliyorsun? Vallahi ben Allah Resufü olduğum halde bana ve ona nasıl muamele edileceğini bilmiyorum" buyurdu. Kadın da: "Ey Allah'ın Resulü! O senin süvarin ve arkadaşındı" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Osman b. Maz'ün hakkında öyle demesi ashabı derinden sarsmıştı. Çünkü Osman b. Maz'ün (ashabın) en iyilerinden biriydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızı Rukayye vefat ettiği zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Hayırlı sefefimiz Osman b. Maz'un'a yetiş" buyurdu ... - Hadis aslında devam ediyor-.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (3/398-9) ve Taberanı, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12931) rivayet ettiler.

 

 

3. ümmü'l-Ala

 

26797 (1) Harice b. Zeyd b. Sabit, akrabalarından bir kadın olan ümmü'l-Ala'dan bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat edenlerden biriydim. Muhacirler Medine'ye gelip, kimin hangi evde kalacağı konusunda Ensar kendi arasında kura çekince Osman b. Maz'un bize düştü. Bir ara Osman b. Maz'un yanımızda hastalanınca onunla ilgilendik. Vefat edince de giysileriyle onu sardık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza girdiğinde Osman hakkında: "Ey Ebu's-Saib! Allah merhametini senden esirgemesin. Allah'ın sana keremiyle muamele edeceğine şehadet ederim" dedim.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın ona keremiyle muamele edeceğini nereden biliyorsun?'' diye sorunca: "Anam babam sana feda olsun! Bilmiyorum" dedim. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na Rabbinden yakin (ölüm) geldi ve hayırlara nail olacağını umuyorum. Ancak vallahi Allah Resulü olmama rağmen ben bile bana (ve ona) nasıl muamele yapılacağını bilmiyorum'' buyurdu. "Vallahi bundan sonra artık kimseyi tezkiye etmem" dedim. Ancak bu duruma da çok üzüldüm. O günü uyuduğumda rüyamda Osman için bir pınarın akıtıldığını gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bunu anlattığımda: ''O (pınar) ameliydi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, şehadat 5/623 (2687), Beyhaki (4/76) ve Hakim (2/455, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26798 (2)- ümmü'l-Ala el-Ensariyye der ki: "Muhacider Medine'ye gelip kimin hangi evde kalacağı konusunda Ensar kendi arasında kura çekince Osman b. Maz'un bize düştü ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır, ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ancak Allah Resulü olmama rağmen ben bile bana ve size nasıl muamele yapılacağını bilmiyorum'' buyurduğunu aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

26799 (3)- Harice b. Zeyd, annesinden bildiriyor: Osman b. Maz'ün vefat ettiği zaman: "Ey Ebu's-Saib! Günler içinde en hayırlısı olan bu günde için hoş olsun" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesi işitince: ''Kim bu ?'' diye sordu. "Benim" karşılığını verdiğimde: ''Böyle olduğunu nereden biliyorsun ?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Bu, Osman b. Maz'ün'dur" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tamam! Osman b. Maz'un ve ondan hayırdan başka bir şey görmedik. Ancak Allah Resulü olduğum halde ben bile (ahirette) bana ne yapılacağını bilmiyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ