MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

77- Abdullah b. Mes'ud

 

1. Amr b. el-As

 

26771- Hasan der ki: Adamın biri Amr b. el-As'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde sevdiği kişilerden olan biri salih biri değil midir?" diye sorunca, Amr: "Öyledir" karşılığını verdi. Adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de vefat ettiğinde seni seviyordu ve vali olarak da görevlendirmişti" deyince, Amr şu karşılığı verdi: "Beni vali olarak görevlendirdi, ama vallahi bunu beni sevdiğinden mi yoksa bana yardım olarak mı yaptı bilmiyorum. Ancak sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefat ederken sevdiği iki adam söyleyeyim. Bunlardan biri Abdullah b. Mes'ud, diğeri Ammar b. Yasir'dir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8216) rivayet etti.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

26772 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Namaz kıldığım sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğradı ve: ''Ey İbn ümmü Abd! İste, zira istediğin sana verilecektir'' buyurdu. Bunun üzerine Ebu Bekr ile Ömer ne diyeceğimi sormak için birbirleriyle yarıştılar. Ebu Bekr onu geçince Ömer: "Ne zaman bir konuda Ebu Bekr ile yarışsak mutlaka beni geçiyor" dedi. Ne istediğimi sorduklarında da şöyle dedim: "Her zaman ettiğim ve bırakmadığım dualarımdan biri de şöyledir: "Allahım! Senden ardı kesilmeyen bir nimet, bitmeyen bir huzur ve cennetlerin en yüksek makamı olan Huld Cenneti'nde Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni arkadaş kılmanı diliyorum."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, Amelu'l-yevm vel-Ieyle'de (869) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8416) rivayet ettiler.

 

 

 

26773 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Namaz kıldığım sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğradı ve: ''Ey İbn ümmü Abd! İste, zira istediğin sana verilecektir'' buyurdu. Ömer bunu anlatırken: "Ne diyeceğini ona sormak için Ebu Bekr'le yarıştık, ancak Ebu Bekr beni geçti. Zaten ne zaman hayırlı bir işte Ebu Bekr'le yarışsak hep beni geçer" derdi. Ne istediğimi sorduklarında da şöyle dedim: "Her zaman ettiğim ve bırakmadığım dualarımdan biri de şöyledir: "Allahım! Senden ardı kesilmeyen bir nimet, bitmeyen bir huzur ve cennetlerin en yüksek makamı olan Huld Cenneti'nde Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni arkadaş kılmanı diliyorum."

 

[Hasen]

 

 

 

26774 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Namaz kıldığım sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğradı ve: ''Ey İbn ümmü Abd! İste, zira istediğin sana verilecektir'' buyurdu. Bunun üzerine Ebu Bekr ile Ömer ne diyeceğimi sormak için birbirleriyle yarıştılar. Ebu Bekr onu geçince Ömer: "Ne zaman bir konuda Ebu Bekr ile yarışsak mutlaka beni geçiyor" dedi. Ne istediğimi sorduklarında da şöyle dedim: "Her zaman ettiğim ve bırakmadığım dualarımdan biri de şöyledir: "Allahım! Senden ardı kesilmeyen bir nimet, bitmeyen bir huzur ve cennetlerin en yüksek makamı olan Huld Cenneti'nde Resulullah Muhammed'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni arkadaş kılmanı diliyorum."

 

[Hasen]

 

 

 

26775 (4)- Ebu Ubeyde bildiriyor: Abdullah b. Mes'ud Mescid'de dua ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeriye girdi ve ona selam verdi. Abdullah: "Allahım! Senden şüphelerden uzak bir iman, ardı kesilmeyen bir nimet ve cennetin en yüksek yerlerinden Huld Cenneti'nde Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni arkadaş kılmam diliyorum" diye dua ederken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''İstel istediğin sana verilecektir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

26776 (1) Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yerime herhangi birini istişare etmeden bırakacak olsaydımı ümmü Abd'in oğlunu (Abdullah b. Mes'ud'u) bırakırdım'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/348), İbn Mace (1/32), İbn Sa'd, Tabakat'ta 3/1 (109) ve Hakim, Müstedrek'te (3/318) rivayet ettiler.

 

 

 

26777 (2)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Müminlerle) istişare etmeden ümmetimden birini başlarına yetkili kılacak olsaydımı ümmü Abd'in oğlunu (Abdullah b. Mes'ud'u) tayin ederdim'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

26778 (3)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):'' (Müminlerle) istişare etmeden ümmetimden birini başlarına yetkili kılacak olsaydımı ümmü Abd'in oğlunu (Abdullah b. Mes'ud'u) tayin ederdim'' buyurmuştur.

 

 

 

26779 (4)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Müminlerle istişare etmeden birini başlarına yetkili kılacak olsaydımı ümmü Abd'in oğlunu (Abdullah b. Mes'ud'u) tayin ederdim'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

4. Ali b. Ebi Talib

 

26780- Hz. Ali der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Mes'ud'un bir ağaca tırmanmasını ve oradan kendisine bir şey getirmesini istemişti. Abdullalı ağaca tırmanırken diğerleri onu izlemeye koyuldular.

 

Bacaklarının inceliğini gördüklerinde de gülmeye başladılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden gülüyorsunuz? Oysa Abdullah bir ayağı Mizanıda Uhud dağından daha ağır basacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/288-289) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet ettiler. ümmü Musa dışında ravileri Sahih'in ravileridir. ümmü Musa da güvenilir biridir,"

 

 

5. İbn Mes'ud

 

26781- İbn Mes'ud bildiriyor: Erak ağacından kendime bir misvak kesmek istedim. Bacaklarım da inceydi. Ağacın üzerinde rüzgar beni sallayınca aşağıdakiler gülmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden gülüyorsunuz?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Bacaklarının inceliğine gülüyoruz" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki bacakları, Mizanıda Uhud dağından daha ağır basacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisı (355), İbn Sa'd (3/155), Ebu Ya'la (5310, 5365) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8452) rivayet ettiler.

 

 

 

26782 (1)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Huzeyfe'nin yanına geldik ve:

"Davranışları, itidali ve vakarı bakımından Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok kimin benzediğini bize göster" dedik. Huzeyfe şu karşılığı verdi: "Evinden çıkıp geri evine girene kadar davranışları, itidali ve vakarı bakımından Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok benzeyen kişi ümmü Abd'in oğludur. Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından (yanlış yola düşmekten) Allah'ın koruması altında olanlar bile içlerinden Allah'a en yakın olan kişinin ümmü Abd'in oğlu olduğunu bilirler."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 7/102 (3762) ve Tirmizi 5/673 (3807, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26783 (2)- Huzeyfe der ki: "İnsanlar içinde evinden çıkıp geri evine girene kadar davranışları, vakarı ve itidali bakımından Muhammed'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok benzeyen kişi Abdullah b. Mes'üd'dur. Evinde ise ne yaptığını bilemem."

 

[Sahih]

 

 

 

26784 (3)- Şakik der ki: Huzeyfe'nin yanında otururken Abdullah b.

Mes'üd karşıdan göründü. Huzeyfe şöyle dedi: "İnsanlar içinde evinden çıkıp geri evine girene kadar davranışları ve vakarı bakımından Muhammed'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok benzeyen kişi Abdullah b. Mes'ud'dur. Evindeyken ise ne yaptığını bilemem. Vallahi Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından (yanlış yola düşmekten) Allah'ın koruması altında olanlar bile içlerinden kıyamet gününde konum olarak Allah'a en yakın olan kişinin Abdullah olduğunu bilirler."

 

[Sahih]

 

 

 

26785 (4)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Huzeyfe'ye: "İtidali bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en çok benzeyenin kim olduğunu söyle de gidip ondan bir şeyler öğenip dinleyelim" dediğimizde: "İtidali, vakarı ve davranışları bakımından insanlar içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en çok benzeyen kişi ümmü Abd'in oğludur" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

26786 (5)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Huzeyfe'ye: "İtidali ve davranışları bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e benzeyenin kim olduğunu söyle de gidip ondan bir şeyler öğenelim" dediğimizde: "Evinin içine girene kadar itidali ve davranışları bakımından insanlar içinde Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmü Abd'in oğlundan daha yakın birini tanımıyorum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Ebu İshak der ki: Ancak Abdurrahman'dan rivayetin "Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Allah'ın koruması altında olanlar bile içlerinden kıyamet gününde konum olarak Allah'a en yakın olan kişinin ümmü Abd'in oğlu olduğunu bilirler" kısmını işitmedik.

 

 

 

26787 (6)- Ahmed başka bir kanalla bir önceki rivayet i her iki bölümüyle bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

26788 (7)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Huzeyfe'ye: "Davranışları, itidali ve vakarı bakımından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e benzeyenin kim olduğunu söyle de gidip ondan bir şeyler öğrenelim" dediğimizde: "Evinin içine girene kadar itidali, davranışları ve vakarı bakımından insanlar içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ümmü Abd'in oğlundan daha yakın birini tanımıyorum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

7. İbn Mes'ud

 

26789- Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Yanıma girmen için iznin, perdenin kaldırılması veya fısıltımı duymandır. Seni bundan alıkoyuncaya kadar yanıma girmen için iznin bu şekilde olacaktır'' buyurdu.

 

Abdullah b. Ahmed der ki: Babam metindeki sİvad ifadesinden kastın sır olduğunu söyledi ve: "İbn Mes'ud'a, Resulullah'ın (sallallahu alayhi Y8S8llam) biriyle özel konuşmasını dinlemesine izin verilmiştir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/176) ve İbn Mace (1/32) rivayet ettiler.

 

 

8. İbn Mes'ud

 

26790- İbn Mes'ud der ki: "Bizzat Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağzından, kıraatinde hiç kimsenin itiraz edemeyeceği yetmiş sure öğrendim."

 

[Sahih]

 

21142 (8)'de tekrar etmiştir.

 

 

9. İbn Mes'ud

 

26791- İbn Mes'ud der ki: Ukbe b. Ebi Muayt'a ait koyunları otlatıyordum. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Ebu Bekr yanıma uğradılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey genç! Bize verebileceğin sütün var mı?'' diye sorunca: "Var, ama ben emanetçıyım (size süt içiremem)" karşılığını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Henüz süt vermeyen koyunun var ml?'' diye sorunca henüz süt vermeyen koyun getirdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koyunun memesini sıvazlayınca sütle doldu. Sütünü bir kaba sağdı ve içti. Sonra Ebu Bekr'e içirdi. Sonra memeye: ''Sütünü çek'' buyurunca, koyunun sütü çekildi. Daha sonraları yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! O söylediğin şeylerden bana da öğret" dediğimde başımı okşadı ve: ''Allah merhametini senden esirgemesin. Sen bunu öğrenecek olan bir gençsin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (7061) rivayet etti.

26025 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ