MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

73- Abdullah b. Abbas

 

1. İbn Abbas

 

26726 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini omuzuma (veya omuzlanmın arasına) koydu ve: ''Allahım! Onu dinde fakih kıl ve (Kur'an) tevilini öğret'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/267) der ki: "Ahmed rivayet etti. Taberani değişik senetlerle rivayet etti. Bezzar ve Taberani'de: "Allahzm! Ona Kur'an'ın te'vilini öğret" şeklindedir. Ahmed ravileri Sahih'in ravileri olan iki yolla nakletmiştir."

 

 

 

26727 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! İbn Abbas'a hikmeti ver ve ona (Kur'an) tevilini öğret'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (75, 3756, 7270), İbn Mace (166) ve Tirmizi (3824) rivayet ettiler.

 

 

 

26728 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini omuzlarımın arasına (veya omuzuma) koydu ve: ''Allahım! Onu dinde fakih kıl ve (Kur'an) tevilini öğret'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

 

 

26729 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) helaya girince, ben abdest alması için su hazırladım. Çıkınca: ''Bu suyu kim hazırladı?'' diye sordu. "İbn Abbas" denilince: ''Allahım! Onu fakih biri kıl'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1/214) ve Müslim (2/257) rivayet ettiler.

 

 

 

26730 (5)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Meymune'nin evindeyken abdest için gece vakti ona su hazırladım. Meymune: "Ey Allah'ın Resulü! Abdullah b. Abbas sana şu suyu hazırlamış" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onu dinde fakih kıl ve (Kur'an) tevilini öğret'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

 

 

26731 (6)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Meymune'nin evindeyken abdest için gece vakti ona su hazırladım. Meymune: "Abdullah b. Abbas sana şu suyu hazırlamış" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onu dinde (akih kıl ve (Kur'an) teviliini öğret'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

 

 

26732 (7)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana sarıldı ve: ''Allahım! Ona Kitab (Kur'an) ı öğret'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/351, "Sahih") rivayet etti.

 

 

 

26733 (8)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarımı okşadı ve bana hikmetin verilmesi için dua etti."

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

26734 (1) İbn Abbas der ki: "Çocuklarla oynadığım sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğradı. Ondan kaçıp bir kapının arkasına saklandığımda beni yanına çağırdı. Geldiğimde sırtıma vurup çağırmam için Muaviye'ye gönderdi.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6720-1) rivayet etti.

 

 

 

26735 (2)- İbn Abbas der ki: Çocuklarla oynadığım sırada Resulullah (sallallahu aleyhi ve seli Bm) yanıma uğradı. Ondan kaçıp bir kapının arkasına saklandığımda beni yanına çağırdı. Vardığımda sırtıma vurup çağırınam için Muaviye'ye gönderdi. Sonra yanına döndüm ve: "Yemek yiyor" dedim.

 

[Sahih]

 

 

 

26736 (3)- İbn Abbas der ki: Diğer çocuklarla birlikte koşup oynarken arkama baktığımda Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize doğru geldiğini gördüm. "Sanırın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim için gelmiş!" diye düşünerek koşup evlerden birinin kapısının arkasına saklandım. Fakat bir anda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni tuttu ve sırtıma vurup: ''Git ve Muaviye'yi bana çağır'' buyurdu. Muaviye de ona katiplik yapıyordu. Koşarak Muaviye'ye gittim ve: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir iş için seni çağırıyor, yanına git" dedim.

 

[Hasen]

 

 

 

26737 (4)- İbn Abbas der ki: Diğer çocuklarla birlikte koşup oynarken arkama baktığımda Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize doğru geldiğini gördüm. "Sanırım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim için gelmiş!" diye düşünerek koşup evlerden birinin kapısının arkasına saklandım. Fakat bir anda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni tuttu ve sırtıma vurup: ''Git ve Muaviye'yi bana çağır'' buyurdu. Muaviye de ona katiplik yapıyordu. Koşarak Muaviye'ye gittim ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir iş için seni çağırıyor, yanına git" dedim.

 

[Hasen]

 

 

3. İbn Abbas

 

26738 (1) İbn Abbas der ki: Babamla birlikte Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaydık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bir adamla konuşuyordu. Babam Abbas kendisiyle ilgilenmediğini düşününce yanından çıktık. Babam bana: "Amcan oğlu sanki benimle ilgilenmedi değil mi?" deyince: "Yanında bir adam vardı ve onunla konuşuyordu" karşılığını verdim. Babam: "Yanında kimse var mıydı ki?" diye sorunca: "Evet!" karşılığını verdim. Bunun üzerine Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına döndü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Yanında biri var mıydı? Zira Abdullah yanında bir adamın olduğunu ve onunla konuştuğunu söyledi" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Abdullah! Sen onu gördün mü ki?'' diye sorunca: "Evet!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O kişi Cibrildi. Beni senden meşgul eden de oydu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/276) zikretmiş ve: "Ahmed ile Taberani rivayet ettiler. Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

26739 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor. Ancak Abbas'ın, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanında seninle konuşan bir adam var mıydı?" diye sorduğunu aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

26740 (3)-Z Ahmed başka bir kanalla aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

26741 (4)- İbn Abbas der ki: Babamla birlikte Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaydık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bir adamla konuşuyordu. Babam Abbas kendisiyle ilgilenmediğini düşününce yanından çıktık. Babam bana: "Evladım! Amcan oğlu sanki benimle ilgilenmedi değil mi?" deyince: "Babacığım! Yanında bir adam vardı ve onunla konuşuyordu" karşılığını verdim. Bunun üzerine Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına döndük. Babam: "Ey Allah'ın Resulü! Abdullah'a şöyle şöyle dedim, ama yanında birinin olduğunu ve onunla konuştuğunu söyledi. Yanında biri var mıydı?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Ey Abdullah! Sen onu gördün mü ki?" diye sorunca: "Evet!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O kişi Cibril'di. Beni senden meşgul eden de oydu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. İbn Abbas

 

26742 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde ben sünnet olmuştum."

 

[Sahih]

 

 

 

26743 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde on yaşındaydım, sünnet olmuştum ve Kur'an'dan muhkem sureleri öğrenmiştim.''

 

Şu'be der ki: Bunu rivayet eden Ebu Bişr'e: "Muhkem'den kasıt nedir?" diye sorduğumda: "Mufassal surelerdir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5035-6) rivayet etti.

 

 

 

26744 (3)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde on yaşındaydım, sünnet olmuştum ve Kur'an'dan muhkem (mufassal) sureleri öğrenmiştim."

 

[Sahih]

 

 

 

26745 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde on beş yaşındaydım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı bir lafızIa Tayalisı (2640) ve muallak olarak Buhari (6300) rivayet ettiler.

 

 

 

26746 (5)- İbn Abbas der ki: "Muhkem sureleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayattayken ezberledim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde de on defa haccetmiştim."

 

[Sahih]

 

Huşeym der ki: Bunu rivayet eden Ebu Bişr'e: "Muhkem'den kasıt nedir?" diye sorduğumda: "Mufassal surelerdir" dedi.

 

 

 

26747 (6)- İbn Abbas der ki: "Sizin ''mufassal'' dediğiniz şey ''muhkem'' denen şeydir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde on yaşındaydım ve muhkem sureleri okuyup öğrenmiştim."

 

[Sahih]

 

 

5. İbn Abbas

 

26748- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), birimiz önünde, birimiz de arkasında olacak şekilde kardeşimle beni bineğine bindirdi."

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ