MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

74- Abdullah b. Ömer b. el- Hattab

 

1. İbn Ömer

 

26749- İbn Ömer der ki: Rüyamda elimde atlas kumaş olduğunu gördüm. Bu kumaşla cennetten hangi yere işaret etsem hemen beni uçurup oraya götürüyordu. Bu rüyamı Hafsa, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattığında: ''Kardeşin salih bir adamdır'' veya: ''Abdullah salih bir adamdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1156, 7015) ve Müslim (2478) rivayet ettiler. 19862 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Ömer

 

26750- Mücahid der ki: İbn Ömer Mekke'nin fethine katıldığında yirmi yaşındaydı. Huysuz bir atı ve ağır bir mızrağı vardı. Abdullah atı için taze ot toplamaya gidince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dikkat et Abdullah! Dikkat et Abdullah! '' demeye başladı.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/346) zikretmiş ve: "Taberani rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Mücahid bunu mursel olarak rivayet etti" demiştir.

 

 

3. İbn Ömer

 

26751- İbn Ömer bildiriyor: "Uhud savaşı sırasında kendisi, on dört yaşındayken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e arzedildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaşa katılmasına izin vermedi. Hendek savaşı sırasında on beş yaşındayken bir daha azrdedildiğinde savaşa katılmasına izin verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2664, 4097) ve Müslim (4870) rivayet ettiler.

 

 

4. İbn Ömer

 

26752 (1) Mücahid der ki: İbn Ömer'le bir yolculuktaydık. Bir ara bir yerden geçecekken yolunu değiştirip başka bir yerden geçti. Bunu neden yaptığı sorulunca da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığını görmüştüm. Bundan dolayı ben de yaptım" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (811) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir." 804 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

26753 (2)- Nafi' der ki: "Abdullah hac veya umre dönüşü Zul-Huleyfe'deki Batha'da konaklardı. Dediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de yolculuk dönüşü sabah namazına kadar aynı yerde geceyi geçirirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/382) rivayet etti.

 

 

 

26754 (3)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece vakti (Batha'da) konaklanuşken yanına gelindi ve: "Mübarek bir yer olan Batha'dasın" denildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklılafızlarla Buhari (3/311) ve Müslim (1/382) rivayet ettiler.

 

 

 

26755 (4)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ravha'nın üst tarafında olan mescidin berisinde bulunan küçük mescidin yanında namaz kıldı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (485) rivayet etti.

 

 

 

26756 (5)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ruveyse tepesinden indiği zaman tepeden iki mil uzaklıkta düzlük bir yerde bulunan büyük ağacın altında konaklardı. Bugün o ağacın üst tarafı kırılmıştır ve sadece gövdesi bulunmaktadır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (487) rivayet etti.

 

 

 

26757 (6)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)

Arc'a beş mil uzaklıkta ufak bir tepede bulunan mescidde namaz kıldı. O mescidin yanında yolun sağ tarafındaki ağaçların altında üç mezar, mezarların üzerinde de kocaman taşlar vardır."

Nafi' der ki: "Bundan dolayı Abdullah b. Ömer gün ortası sıcaklarda güneş tepe noktasını aştıktan sonra Arc'tan oraya gider ve öğle namazını o mescidde kılardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (488) rivayet etti.

 

 

 

26758 (7)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Herş dağının berisindeki vadide, yolun solunda bulunan bir ağacın -Ebu Kurra'nın rivayetinde 'ağaçların' - altında konakladı. Bu vadi de Herş dağıyla bitişiktir -başkasının rivayetinde "Bu vadi Herş yoluna bitişiktir" ibaresi geçmiştir- Ana yolla arasında da bir ok atımlığı kadar mesafe vardır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (489) rivayet etti.

 

 

 

26759 (8)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (hac için Mekke'ye gelirken) Kabe yönünde bulunan uzun dağın boğazım karşısına, daha sonra orada mescid inşa edilen tepe kenarım sağına alıp namaz kıldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaz kıldığı yer sonradan inşa edilen bu mescidden daha alt tarafta, siyah tepenin üst noktasının on arşın veya buna yakın bir miktar aşağısındadır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde Kabe'yle arasında bulunan uzun dağın boğazım karşısına alıp namazı kılardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (492) ve Müslim (1260) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ