MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

70- Abdullah b. Revaha

 

1. Enes b. Malik

 

26713- Enes b. Malik der ki: Abdullah b. Revaha arkadaşlarından biriyle karşılaştığı zaman: "Gel de bir süre Rabbimize iman edelim" derdi. Bir defasında arkadaşlarından birine yine böyle deyince arkadaşı kızdı ve Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! İbn Revaha'yı görmüyor musun? Senin davet ettiğin imanı bırakıp bir süreliğine olan imana çağırıyor" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, İbn Revaha'ya merhamet etsin! Zira meleklerin bile övündüğü meclisleri pek seviyor'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (16765) der ki: "Ahmed rivayet etti. Senedi hasendir." İbn Ebi Şeybe (11/43) mütabiisini rivayet etti.

 

 

71- Abdullah b. ez-Zübeyr

 

1. Esma

 

26714- Esma bildiriyor: "Mekke'deyken Abdullah b. ez-Zübeyr'e hamile kaldım. Günlerimi doldurmuşken de Medine'ye hicret ettim. Kuba'dayken Abdullah'ı doğurdum. Doğumdan sonra onu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürdüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kucağına aldı ve hurma istedi. Getirilen hurmayı ağzında çiğneyip ezdi. Sonra Abdullah'ın ağzına tüfledi. Bu şekilde Abdullah'ın boğazına ilk giren şey Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tükürüğü oldu. Sonra ezdiği o hurmayı Abdullah'ın ağzına koydu. Mübarek olması için ona dualar etti. İslam döneminde ilk doğan çocuk Abdullah'tı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/78; 7/108) ve Müslim (6/175-6) rivayet ettiler.

25150 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Hz. Aişe

 

26715- Hz. Aişe der ki: Yeni doğan (yeğenim) İbnu'z-Zübeyr'i Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirdiğimde ezdiği hurmadan ağzına koydu ve: ''Adı Abdullah olsun. Sen de ümmü Abdillah ol'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (851) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (23/37) rivayet ettiler.

12655 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ