MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

63- Ubade b. es-Samit

 

1. Ubade

 

26699- Ahmed der ki: Süfyan b. Uyeyne'yi işittim, (Ensar'ın) kabile temsilcilerini sayarken Ubade b. es-Samit'i de içlerinde saydı ve: "Ubade, Bedir ve Uhud savaşlarında, Akabe biatı ile Hudeybiye'deki Rıdvan biatlarında bulunmuştu ve kabilesinin temsilcisiydi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ubade

 

26700- Ubade b. el-Velid b. Ubade, babasından bildiriyor: Hasta olan Ubade'nin (babamın) yanına girdim. Gördüğüm kadarıyla ölmek üzereydi. Ona: "Babacığım! Elinden geldiği kadarıyla bana öğütlerde bulun" dediğimde: "O zaman beni oturtun" karşılığını verdi. Onu oturttuklarında: "Evladım! Hayrı ve şerriyle birlikte kadere iman etmedikçe imanın tadına ve ilmin hakikatine ulaşamazsın" dedi. Ona: "Babacığım! Kaderin hayır mı, yoksa şer mi olduğunu nasıl bilebilirim?" diye sorduğumda, babam: "Bilmelisin ki başına gelmesi takdir edilen bir şey şaşmadan mutlak bir şekilde başına gelecektir. Başına gelmesi takdir edilmeyen bir şey de asla başına gelmeyecektir" dedi ve şöyle devam etti: "Evladım! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah ilk olarak Kalem'i yarattı ve ona: ''Yaz!'' dedi. Kalem de o andan kıyamet kopana dek olacak bütün şeyleri yazdı'' Evladım! Kader hakkında bundan daha farklı bir inanış içindeyken de ölürsen cehenneme girersin!"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/225 (4700), Tirmizi 5/424 (3319, "hasen ğarıb"), Tayalisi 2/79 (2285) ve Beyhaki (10/204) rivayet ettiler.

489 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ubade

 

26701- Sunabihi der ki: Ölmek üzere olan Ubade b. es-Samit'in yanına girdiğimde ağlamaya başladım. Bana: "Ağır ol! Neden ağlıyorsun? Vallahi şayet şahitlik etmem gerekirse lehinde şahitlik ederim, aracılık yapmam gerekirse senin için aracı olurum ve elimden geldiği kadarıyla sana faydalı olmaya çalışırım" dedi ve şöyle devam etti: "Vallahi bir hadis dışında Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim ve size hayrı dokunacak ne kadar hadis varsa sizlere aktardım. O hadisi de bugün size aktaracağım ki bu halimde yalan söyleyecek değilim. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in de O'nun Resulü olduğuna şehadet eden kişi cehennem ateşine haram kılınır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (202) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ