MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

62- Amir b. el-Ekva

 

1. Nasr b. Dehr

 

26696- Nasr b. Dehr el-Eslemı, babasından bildiriyor: Hayber'e giderken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Seleme b. Amr b. el-Ekva'nın amcası olan Amir b. el-Ekva'ya: ''Ey İbnuII-Ekva! İn de şiirlerinle bineklerimizi çoştur'' buyurduğunu işittim. Ekva'nın da asıl adı Sinan'dır. Bunun üzerine Amir bineğinden indi ve gitmesi için binekleri şu sözlerle çoşturmaya başladı: "Vallahi eğer Allah olmasaydı doğru yolu bulamazdık Sadaka veremez ve namaz kılamazdık Bize saldıran ve fitne isteyenlere karşı koyarız (Allahım!) üzerimize sekıneti indir Düşmanla karşılaştığımızda ayaklarımızı sabit klL."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad (4/78), Müslim, cihad 3/1430 (1803), Nesai, cihad 6/30 (3150) ve Darimi, cihad 2/291 (2455) rivayet ettiler.

 

 

2. Seleme b. el-Ekva'

 

26697 (1) Seleme der ki: Amir şair bir adamdı. Yolculuk sırasında bineğinden indi ve binekleri şu sözlerle çoşturmaya başladı: "Allahım! Sen olmasaydın doğru yolu bulamazdık Sadaka veremez, namaz kılamazdık Yoluna feda olalım! Günahlarımızı bağışla Düşmanla karşılaştığımız zaman ayaklarımızı sabit kıl üzerimize sükuneti indir Hakka çağrıldığımızda hemen icabet ederiz Oysa onlar yaygaralarla üzerimize geldiler. "

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu coşturan kim?" diye sorunca: "İbnu'lEkva" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah ona rahmet etsin!" buyurdu. Bunu duyan bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bununla şehadet ona vacip oldu! Keşke onu aramızda bıraksaydın" demeye başladı.

 

Daha sonra savaş sırasında Amir bir Yahudiye vurmak istedi, ancak kılıç geri dönerek keskin tarafı dizine isabet edince öldü. Bunu gören müslümanlar: "Amelleri heba oldu! Zira kendi kendini öldürdü" demeye başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye döndükten sonra yanına, Mescid'e geldim. "Ey Allah'ın Resulü! Müslümanlar, Amir'in amelinin heba olduğunu söylüyorlar" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu kim diyor?'' diye sorunca: "Ensar'dan bazıları! İçlerinde de filan ile falan kişiler de var" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu söyleyen yanıImış! Bilakis ona iki kat sevap vardır'' buyurdu ve iki parmağını yan yana getirip ekledi: ''O hem cahidı hem de mücahiddir ve onun gibi bu ikisini bir arada taşıyan pek az Arap vardır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

26698 (2)- Seleme b. el-Ekva' der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Hayber savaşına çıktık. Yolda giderken Müslümanlardan biri Amir'e: "Ey Amir! Bize biraz şiirlerinden dinletsene" deyince bineklere ritim için: "Yemin olsun Allah'a ki Allah olmasaydı doğru yolu bulamazdık" şeklinde bir şiir okumaya başladı. Bundan başka bir şiir de okudu, ama ben aklımda tutamadım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Binekleri bu şekilde süren kim?'' diye sorunca: "Amir b. el-Ekva'" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Allah rahmet eylesin'' buyurunca, adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bıraksaydın da aramızda biraz daha yaşasaydı" dedi. Düşmanla karşı karşıya gelinince de Amir b. el-Ekva' kendi kılıcıyla yaralandı ve öldü.

 

18615 (4)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ