MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

52- Seleme b. el-Ekva

53- Seleme b. el-Muhabbik

 

52- Seleme b. el-Ekva

 

1. Seleme

 

26675- Yezid bildiriyor: Seleme: "Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte yedi savaşa katıldım" dedi ve bunları Hudeybiye, Huneyn, Zi Karad ve Hayber savaşları şeklinde saydı. Kalan üç savaşın adlarını da ben unuttum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi 7/517 (4273) rivayet etti.

 

 

2. Seleme

 

26676- Seleme der ki: Amcam Amir bana gelip: "Silahını bana ver" deyince silahımı ona verdim. Sonra Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ödünç olarak bana silah ver" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Silahın nerde ki?'' diye sorunca: "Amcam Amir'e verdim" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Senin durumun, en sevdiği kardeşi kendisinden istenen kışinin durumu gibidir'' buyurdu ve yayını, kalkanını ve sadağından üç tane ok verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6300) rivayet etti .

 

 

3. Seleme

 

26677- Seleme b. el-Ekva' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü!" diye seslendiğimde bana: "Siz bizim çöllerimizde ikamet edenler, biz ise sizin şehirlerinizde ikamet edenleriz" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9295) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahihin ravileridir." 25113 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

53- Seleme b. el-Muhabbik

 

1. Seleme

 

26678- Abdussamed b. Habib el-Ezdi, babasından bildiriyor: Sinan b. Seleme ile Mukran'a düzenlenen savaşa katıldık. Bir ara Sinan b. Seleme şöyle dedi: "Babam Seleme b. el-Muhabbik, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisini doyacağı yere kadar ulaştıracak bineği olan kişi, Ramazan ayını nerede idrak ederse orada tutsun'' buyurduğunu işitti. Ben de Huneyn savaşı sırasında doğdum. Babama: "Oğlun oldu!" diye müjde verilince: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savunma yolunda atacağım bir ok, benim için verdiğiniz müjdeden daha değerlidir" dedi ve adımı Sinan koydu."

 

[Zayıf]

 

10405 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ