MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

50- Sa'd b. Muaz

 

1. Enes b. Malik

 

26659- Muhammed b. Amr der ki: İnsanların en güzel, en değerli ve iyilikseveri olan Vakıd b. Amr b. Sa'd b. Muaz bana şunu anlattı: Enes b. Malik'in yanına girdiğimde bana: "Sen kimsin?" diye sordu. "Vakıd b. Amr b. Sa'd b. Muaz'ım" karşılığını verdiğimde: "Sa'd'a çok benziyorsun" dedi ve hıçkırarak ağlamaya başladı. Sonra şöyle dedi: Allah, Sa'd'a merhamet etsin! İnsanların en değerlisi ve en iyilikseveri idi.

Zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Düma ükeydir'ine bir ordu gönderdi. ükeydir de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e altın işlemeli atlas bir cübbe yolladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu cübbeyi giyip minbere çıktı. Orada konuşmadan durdu veya oturdu. Sonra inince cemaat cübbeye bakıp dokunmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu beğendiniz mi?'' diye sorunca: "Şu ana kadar daha güzelini görmüş değiliz" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ama SaId b. Muazlın cennetteki mendilleri bile bundan daha güzel olacaktır'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said

 

26660- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sa'd b.

Muaz'ın ölümünden dolayı Arş sarsıldı'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib (5/44), Müslim, fedail 4/1915 (2466), İbn Mace 1/56 (158) ve Tirmizi (4/689, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

3. Enes b. Malik

 

26661- Enes b. Malik bildiriyor: Sa'd b. Muaz'ın cenazesi ortaya konmuşken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun ölümünden dolayı Rahman'ın Arş'ı sarsıldı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2467) rivayet etti.

 

 

4. Cabir b. Abdillah

 

26662 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Sa'd b. Muaz'ın cenazesi müslümanların önüne konmuşken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Onun ölümünden dolayı Rahman'ın Arş'ı sarsıldı'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

26663 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''SaId b. Muaz'ın ölümünden dolayı Arş sarsıldı'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3803), Müslim (2466) ve İbn Mace (158) rivayet ettiler.

 

 

 

26664 (3)- Cabir b. Abdullah der ki: Sa'd öldüğü gün defnedilirken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Ölümüne Arş'ın sarsıldığı ve semanın kapılarının açıldığı bu salih kulu kabri önce sıkacak, ancak Allah yerini ferahlatacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8167) rivayet etti.

 

 

 

26665 (4)- Cabir der ki: Sa'd b. Muaz'ın cenazesi müslümanların önüne konmuşken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Onun ölümünden dolayı Rahman'ın Arş'ı sarsıldı'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

5. Useyd b. Hudayr

 

26666- Hz. Aişe der ki: Hac veya umreden dönerken müslümanlar bizi Zül Hüleyfe'de karşıladı. Ensar'dan bazı çocuklar da ailelerini karşıladı. üsyed b. Hudayr'ı karşıladıklarında karısının öldüğü haberini verdiler. Bunun üzerine Useyd yüzünü kapatıp ağlamaya başladı. Ona: "Allah seni bağışlasın! Sen ki Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından biri ve ilk müslümanlardansın. Neden bir kadın için ağlıyorsun?" dediğimde:

"Ömrüme yemin olsun ki doğru söyledin" karşılığını verip şöyle devam etti:

"Sa'd b. Muaz'ın ölümünden ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun hakkında söylediklerinden sonra artık hiç kimse için ağlamamam gerekir." Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun hakkında ne dedi?" diye sorduğumda: ''Sa'd b. Muaz'ın ölümünden dolayı Arş sarsılmıştır'' buyurdu" dedi. Bunları konuşurken de Useyd, benimle Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arasında yol alı yordu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2/553) ve Hakim, Müstedrek'te (3/207) rivayet ettiler.

 

 

6. Rumeyse

 

26667 (1) Asım b. Ömer b. Katade, ninesi Rumeyse'den bildiriyor: Sa'd b. Muaz'ın vefat ettiği gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e o kadar yakın duruyordum ki omuzlarının arasında bulunan Nebilik mührünü öpmek istesem bunu yapabilirdim. Sa'd'ı kastederek de: kÖlümüne Rahman'ın Arş'ı sarsıldık buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 5/123 (3803), Müslim, fadail 4/1915 (2466), Tirmizi, menakib 5/689 (3848, "hasen sahih") ve İbn Mace, mukaddime 1/56 (158) rivayet ettiler.

 

 

 

26668 (2)- Asım b. Ömer b. Katade ez-Zafarı, ninesi Rumeyse'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

7. Esma binti Yezid

 

26669- Esma binti Yezid b. Seken bildiriyor: Sa'd b. Muaz vefat ettiğinde annesi feryat etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Yaşın akmasın ve üzüntün bitsin. Zira Allah'ın kendisine ilk güldüğü ve vefatma Arş'ın sarsıldığı kişi ağlundur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 24/185 (467) rivayet etti. Hakim (3/206) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır. Heysemi (9/309): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

51- Sefine Ebu Abdirrahman

 

1. Ebu Abdirrahman Sefine

 

26670 (1) Sefine bildiriyor: Çok fazla şey taşıdığım için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana (gemi anlamında): ''Sen Sefine'sin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani 7/97 (6440) rivayet etti.

 

 

 

26671 (2)- Sefine der ki: Bir yolculukta Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikteydim. Yanımızda bulunanlardan yorulanlar bana kılıcını, kalkanını ve mızrağını veriyordu. Bu şekilde çok fazla yük taşıyınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Sen Sefine'sin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26672 (3)- Sefine der ki: Bir yolculukta Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikteydim. Yanımızda bulunanlardan yorulanlar bana giysilerini veya kalkanını veya kılıcını veriyordu. Bu şekilde çok fazla yük taşıyınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Sen Sefine'sin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26673 (4)- İmran en-Nahli, ümmü Seleme'nin bir azatlısından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculuktaydım. Bir vadinin yanına ulaştığımızda insanları sırtlayıp onları karşıya geçirmeye başladım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu görünce bana: ''Sen bugün gemi (Sefine) gibiydin'' veya: ''Sen gemi (Sefine) gibisin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Ravi Şerik'e bu kişinin ümmü Seleme'nin azatlısı Sefine olduğu söylenmiştir.

 

 

 

26674 (5)- Said b. Cumhan bildiriyor: Sefine bana Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benden sonra ümmetimde hilafet otuz yıl sürecek, sonra da saltanat başlayacaktır'' buyurduğunu bildirdi ve: "Ebu Bekr'in, Ömer'in ve Osman'ın hilafet sürelerini, sonra Ali'nin hilafet süresini hesapla" dedi. Hesapladığımızda dördünün hilafet süresi otuz yıl çıktı. Onlardan sonra gelen halifelerin süresini ise hesapladığımızda otuz yıHık süreyi tutmadığını gördük."

 

Ravi Haşrec der ki: Said'e: "Sefine'yi nerede gördün?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Haccac döneminde Batn-ı Nahle'de karşılaştık. Yanında sekiz gün kaldım ve bu süre içinde ona Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hadislerini sordum. Ona: "Adın ne?" diye sorduğumda: "Adımı sana söylemem, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana Sefine adını koydu" dedi. Ona: "Neden sana Sefine ismini koydu?" diye sorduğumda da şöyle dedi:

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte yolculuğa çıktı. Ancak eşyaları ağır gelmeye başlayınca bana: ''Abam yere ser'' buyurdu. Abamı yere serdiğimde eşyalarını içine koydular ve sırtıma yüklediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bana: ''Taşı! Sen ki Sefıne (gemi) gibisin!'' buyurdu. O günü bana bir veya iki veya üç veya dört veya beş veya altı veya yedi deve yükü yüklenseydi bile çok yer kaplamayacak olsaydı taşıyabilirdim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2226) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6442) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ