MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

43- Usame'nin Babası Zeyd b. Harise

 

1. Usame b. Zeyd

 

26632- Muhammed b. Usame, babasından bildiriyor: Cafer, Ali ve Zeyd b. Harise bir araya gelince Cafer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni sizden daha fazla sever" dedi. Ali: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni sizden daha fazla sever" karşılığını verdi. Zeyd de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni sizden daha fazla sever" dedi. Bunun üzerine: "O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidelim ve bu konuyu ona soralım" dediler ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip girmek için izin istediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Çıkıp kim olduklarına bak'' buyurunca çıkıp baktım ve: "Cafer, Ali ve Zeyd gelmiş" dedim. Zeyd için de babam ifadesini kullanmadım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Girmelerine izin ver'' buyurunca içeriye girdiler. "Ey Allah'ın Resulü! En çok kimi seviyorsun?" diye sorduklarında: '' (Kızı m) Fatımalyılı karşılığını verdi. "Biz erkekleri soruyoruz" dediklerinde de şöyle buyurdu: ''Ey Cafer! Sima olarak da huyolarak en çok bana benzeyensini benim bir parçam ve akrabamsın. Ey Ali! Sen ise benim damadım ve torunlarımın babasısın. Sen bendensin, ben de sendenim. Ey Zeyd! Sen ise benim azatlımsın. Bendensin ve benimsin. İnsanlar içinde de en çok seni severim. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi'nin (9/274) bildirdiğine göre Tirmizi 5/654 (3765, "hasen sahih") rivayet etmiştir. Yine parçalar halinde Buhari rivayet etmiştir.

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

26633- Hz. Ali der ki: Cafer ve Zeyd ile birlikte Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittik. Zeyd'e: ''Sen benim azatlımsın'' buyurunca, Zeyd sevinçten hoplamaya başladı. Cafer'e: ''Sen sima olarak da huyolarak da bana benzeyensin'' buyurunca o da sevinçten Zeyd'in ardından hoplamaya başladı. Sonra bana: ''Sen bendensin, ben de sendenim'' buyurunca ben de sevinçten Cafer'in ardından hoplamaya başladım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar (744) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Aişe

 

26634 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyd b. Harise'yi bir orduyla gönderdiği zaman mutlaka onu ordunun komutanı yapardı. Şayet onu geride bırakıp kendi çıkacaksa da (Medine'de) halefi yapardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/215) rivayet edip sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

26635 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyd b. Harise'yi bir orduyla gönderdiği zaman mutlaka onu ordunun komutanı yapardı. Şayet onu geride bırakıp kendi çıkacaksa da (Medine'de) halefi yapardı."

 

[Sahih]

 

 

44- Saib b. Abdillah (=Saib b. Ebi's-Saib)

 

1. Saib b. Abdillah

 

26636 (1) Saib b. Abdullah der ki: Mekke'nin fethi sırasında Osman b. Affan ile Züheyr beni Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirdiler ve karşısında beni övmeye başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Onu bana öğretmeyin, zira cahiliye döneminde benim arkadaşımdı'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Öyle! Ne güzel arkadaştın" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Saib! Ahlakına dikkat et ve Cahiliyel deyken yaptıklarını müslüman olduktan sonra da devam ettir. Önceden yaptığın gibi yine misafirini iyi ağırla, yetime ikramda bulun ve komşuna iyi davran" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8/190): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

26637 (2)- Saib der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eskiden benim en iyi ortağımdın. Kimseyi terslemez ve kimseyle çekişmezdin" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İsnadında meçhul bir ravi vardır. Ebu Davud (4836), İbn Mace (2287), Taberani, M. el-Kebir'de 7/165 (6618), İbn Ebi Şeybe 14/505 (18794) ve Beyhaki (6/78) rivayet ettiler. Hakim (2/61) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

26638 (3)- Mücahid der ki: Cahiliye döneminde Saib b. Ebi's-Saib el-Abidi, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ortağıydı. Mekke'nin fethi sırasında Saib, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Anam babam sana feda olsun! Kimseyi terslemez ve kimseyle çekişmezdin" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26639 (4)- Mücahid bildiriyor: Saib b. Ebi's-Saib, İslam'dan önce ticarette Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ortağıydı. Mekke'nin fethi sırası'nda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce: ''Merhaba kardeşim ve ortağım! Sen ki kimseyi terslemez ve kimseyle çekişmezdin. Ey Sdib! Cahiliye'deyken sana sevap getirmeyen işler yapardını ancak şimdi yaparsan onlara sevap alırsın'' buyurdu. Saib de insanlara ödünç mal veren ve akrabalık bağlarını gözeten biriydi.

 

[Sahih]

 

 

45- Saib b. Yezid

 

1. Saib b. Yezid

 

26640- Saib b. Yezid der ki: "Veda haccında henüz yedi yaşımdayken Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte hacca götürüldüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1858) ve Tirmizi (925,2161) rivayet ettiler. 26521 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Saib b. Yezid

 

26641- Saib b. Yezid der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) TEbuk savaşından dönerken onu karşılamak için çocuklarla birlikte Veda tepesine çıktık."

Süfyan başka bir defasında rivayet ederken Saib'in: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) TEbuk savaşında dönüşünü hatırlanm" dediğini aktanr.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3083, 4426-7), Ebu Davud (2779) ve Tirmizi (1718) rivayet ettiler.

13202 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

46- Ebu Huzeyfe'nin Azatlısı Salim

 

1. Hz. Aişe

 

26642- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Neden geç kaldın?" diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Mescid'de adamın biri Kur'an okuyordu ki böylesine güzel okuyan birini daha görmüş değilim" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip bu adamın Ebu Huzeyfe'nin azatlısı Salim olduğunu görünce: "ümmetimin içinde senin gibi birini kıldığı için Allah'a hamdolsun!" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/425 (1338) rivayet etti, Hakim (3/225) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

47- Sa'd b. Ebi Zubab

 

1. Sa'd b. Ebi Zubab

 

26643- Sa'd b. Ebi Zubab der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip müslüman oldum ve: "Kabilemin müslüman olurken sahip olduğu malları kendilerine bırak" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu istediğim kabul etti ve beni kabilemin başına geçirdi. Hilafeti döneminde Ebu Bekr de beni onların başında bıraktı. Ondan sonra Ömer de beni kabilemin başında bıraktı.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (63) der ki: "Hadisin senedinde yer alan Münır b. Abdullah meçhuldür.

Ezdı ise onu zayıf görmüştür."

 

 

SONRAKİ