MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

48- Sa'd b. Ebi Vakkas

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

26644 (1) Hz. Ali der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sa'd b. Ebi Vakkas'tan başka hiç kimseye anne ve babasını birlikte feda ettiğini duymadım. Uhud savaşında Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sa'd'a: ''Okunu at, ey Sa'd! Anam babam sana feda olsunr dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2905, 6184), Müslim (6312), İbn Mace (129) ve Tirmizi (4/335) rivayet ettiler.

 

 

 

26645 (2)- Hz. Ali der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sa'd b. Malik'ten başka hiç kimseye anne ve babasını birlikte feda ettiğini duymadım. Uhud savaşında Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sa'd'a: ''Okunu atı ey SaId! Anam babam sana feda olsun!'' dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

26646 (3)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Sa'd b. Malik'ten başka hiç kimseye anne ve babasını birlikte feda ettiğini duymadım. Uhud savaşında, Sa'd'a: ''Okunu atı ey Said! Anam babam sana feda olsunr diyordu.

 

[Sahih]

 

 

 

26647 (4)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Sa'd'dan başka hiç kimseye anne ve babasını birlikte feda ettiğini duymadım."

 

[Sahih]

 

Ebu Nuaym rivayetinde "Anne baba" lafzı yerine "Ebeveyn" ibaresi geçmiştir.

 

 

2. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

26648 (1) Sa'd b. Malik der ki: "Uhud savaşında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim için (anam babam sana feda olsun diyerek) annesi ile babasını bir arada andı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3725, 4056), Müslim (6314-5), İbn Mace (130) ve Tirmizi (2830, 3754) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

26649 (2)- Sa'd der ki: "Uhud savaşında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim için (anam babam sana feda olsun diyerek) annesi ile babasını bir arada andı."

 

[Sahih]

 

 

 

26650 (3)- Sa'd b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud savaşında bana: ''Okunu at! Anam babam sana feda olsunr dedi.

 

[Sahih]

 

 

3. Sa'd b. Malik

 

26651 (1) Sa'd b. Malik der ki: "Araplar içinde Allah'ın yolunda ilk ok atan kişi benim. Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte savaşa çıktığımızda yanımızda yiyecek olarak asma ve ağaç yapraklarından başka bir şeyin bulunmadığı zamanları da bilirim. Hatta bu yüzden dışkılarımız koyun dışkısı gibi çıkmaya başladı. Oysa şimdi Esed oğulları din konusunda beni beğenmiyorlar. Dedikleri gibiyse ben hüsrana uğramış, amellerim de heba olmuştur."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6453) ve Tirmizi (2366) rivayet ettiler.

 

 

 

26652 (2)- Sa'd b. Malik der ki: "Vallahi Araplar içinde Allah yolunda ilk ok atan kişi benim. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte savaşa çıktığımızda yanımızda yiyecek olarak asma ve ağaç yapraklarından başka bir şey yoktu. Hatta bu yüzden dışkılarımız koyun dışkısı gibi çıkmaya başladı. Oysa şimdi Esed oğulları din konusunda beni beğenmiyorlar. Dedikleri gibiyse ben hüsrana uğramış, amellerim de boşa gitmiştir."

 

[Sahih]

 

 

 

26653 (3)- Sa'd der ki: "Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte yedi kişiden biri olarak bulunduğum ve asma yaprağından başka yiyeceğimizin de olmadığı zamanları bilirim. Hatta bu yüzden dışkılarımız koyun dışkısı gibi tek düze çıkmaya başlamıştı. Oysa şimdi Esed oğulları din konusunda beni beğenmiyorlar. Dedikleri gibiyse ben hüsrana uğramış, amellerim de heba olmuştur."

 

[Sahih]

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

26654- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kapıdan ilk girecek olan kişi cennet ahalisinden biri olacaktır'' buyurdu. Ardından Sa'd b. Ebi Vakkas kapıdan girdi''

 

[Hasen]

 

Heysemi (14863) der ki: "Ahmed rivayet etti. Senedi hasendir."

 

 

5. Hz. Aişe

 

26655- Hz. Aişe der ki: Bir gece (Medine'ye dönüşü sırasında) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uykusuz kaldı. Ben de yanındaydım. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Neyin var?" diye sorduğumda: ''Keşke ashabım içinden salih bir kişi bu gece nöbet tutup beni korusa (da biraz uyusam)'' buyurdu. O esnada bir silah tıkırtısı işittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim o?'' diye seslenince, karşıdaki: "Ben Sa'd b. Malik'im!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Neden geldin?'' diye sorunca, Sa'd: "Ey Allah'ın Resulü! Seni korumak için geldim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uykuya daldı ki uyurken horladığını işittim.2

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/81 (2885), Müslim, fadail 4/1875 (2410), Tirmizi 5/650 (3756, "hasen sahih") ve Nesai, fadail (113) rivayet ettiler.

 

 

6. Sa'd

 

26656- Mus'ab b. Sa'd der ki: Babam hakkında dört ayet nazil olmuştur. Babam bunu şöyle anlatır: (Bedir savaşında) bir kılıç ele geçirdim. (Ganimetler paylaşılmadan önce:) "Ey Allah'ın Resulü! Bu kılıcı bana hediye olarak ver" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu yerine koy '' karşılığını verdi. Sonra bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kılıcı bana hediye olarak ver. Beni gereği gibi savaşmayanlardan biri gibi mi sayacaksın?" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu aldığın yere geri koy'' buyurdu. Bunun üzerine de: "Sana ganimetler hakkında soruyorlar .. De ki: GanimetIer, Allah'a ve Resulüne aittir"[Enfal 1] ayeti nazil oldu.

 

Yine annem bana: "Allah, anne babaya iyi davranmanızı emretmiyor mu? Vallahi ya Muhammed'i inkar edersin, ya da ölene kadar ne bir şey yerim ne de içerim" demişti. Bundan dolayı ona bir şey yedirecekleri zaman ağzını ancak bir sopayla açar ve öyle ağzına yiyecek veya içecek koyarlardı. Bunun üzerine de: "Biz insana, ana ve babasına karşı iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Annesi onu, güçsüzlükten güçsüzlüğe uğrayarak karnında taşımıştı. çocuğun sütten kesilmesi iki yıl içinde olur. Bana ve ana babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş Bana'dır. Ey insanoğlu! Ana baba, seni, körü körüne Bana ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme; dünya işlerinde onlarla güzel geçin; Bana yönelen kimsenin yoluna uy; sonunda dönüşünüz Bana'dır. O zaman, yaptıklarınızı size bildiriyorum"[Lokman 14,15] ayetleri nazil oldu.

 

Yine bir defasında hasta olmuştum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ziyaretime geldiğinde: "Ey Allah'ın Resulü! Malımın tümünü vasiyet edeyim mi?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yapmamamı söyledi "Yarısını vasiyet edeyim mi?" dediğimde: "Hayır!'' karşılığını verdi. "üçte birini vasiyet edeyim mi?" diye sorduğumda ise sustu. Sonrasında insanlar bu olaya dayanarak malın üçte birini vasiyet etmeye başladılar.

Bir diğerinde de Ensar'dan bir adam yemek yapıp bizi davet etti. Henüz içki haram kılınmamıştı. Davette bulunanlar yediler ve sarhoş olana kadar da içki içtiler. Sarhoş olunca da Ensar ile Muhacirler birbirlerine karşı övünmeye başladılar. Ensar: "Biz sizlerden daha üstünüz" derken, Muhacirler: "Aksine biz sizden daha üstünüz" demeye başladılar. Bunun üzerine (Ensar'dan) bir adam deve çenesi kemiği aldı ve bumuma vurup kırdı. Bundan dolayı bumum kırık olarak kaldı. Bu olay üzerine de: "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz,[Maide 90] ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisı (208) rivayet etti. Parçalar halinde de Müslim (2/29, 50, 2/239-240) rivayet etmiştir.

21481 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

7. Ömer b. el-Hattab

 

26657- Ubade b. Rifa'a der ki: Sa'd'ın (Kufe'de) hükümet konağı yaptırdıktan sonra (kapı'yı kapatıp): "İşte şimdi sesler kesildi" dediği Ömer b. el-Hattab'a ulaşınca ona Muhammed b. Mesleme'yi (kapıyı yakmak için) gönderdi. Muhammed b. Mesleme oraya ulaşınca bir dirheme odun satın aldı. Ateşi hazırlayıp kapıyı yakmak üzereyken Sa'd'a: "Adamın biri şöyle şöyle yapacak" dediler. Sa'd: "O adam Muhammed b. Mesleme'dir" karşılığını verdi ve yanına çıktı. Sa'd öyle bir sözü (işte şimdi sesler kesildi) söylemediğine dair yeminler edince, Muhammed: "Biz senin bu söylediğini halifeye iletir ancak bize emredileni de yerine getiririz" dedi ve konağın kapısını yaktı.

 

Muhammed b. Mesleme dönmek üzereyken Sa'd yol için azık vermek istedi, ancak Muhammed kabul etmedi ve oradan ayrıldı. Vakit kaybetmeden Ömer'in yanına gitti. Gidişi ile dönüşü de on dokuz gün sürdü. Geldiğinde Ömer ona: "Şayet hakkında hüsnü zan da bulunmasaydık kısa sürede dönmenden dolayı bizim mesajı ona iletmediğini düşünürdük" deyince, Muhammed: "Aksine ilettim. Sa'd da sana selam gönderdi ve öylesi bir sözü söylemediğine dair Allah adına yeminler etti" karşılığını verdi. Ömer: "Azık olarak sana bir şeyler verdi mi?" diye sorunca, Muhammed: "Hayır" dedi ve: "Sen neden bana azık vermedin?" diye sordu. Ömer şu karşılığı verdi: "Çevremde Medine ahalisi açlıktan ölürken sana azık olarak bir şeylerin hazırlanması, ancak sana soğuk bana ise sıcak yemeklerin düşmesini hoş görmedim. Ayrıca Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komşusu aç iken kişi tok olamaz'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Daha uzun bir metinle Taberi, Tarih'te (4/192-193) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ