MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

35- Mirac Gecesi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Allah'ı Görmesi

 

1. İbn Abbas

 

25023 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce R4bbimi gördüm'' buyurdu.

 

Bu hadisi babamdan, başka bir konuda bana yazdırırken işittim.

 

[Sahih]

 

Heysemi (1/78) rivayet etti ve Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi. Ancak doğrusu bunun İbn Abbas'ın sözü olmasıdır.

 

 

 

25024 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Rabbimi gördüm'' buyurdu.

 

 

2. Ebu Zer

 

25025 (1) AbduHah b. Şakik der ki: Ebu Zer'e: "Eğer Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görseydim sorardım" dedim. Ebu Zer: "Ne sorardın?" karşılığını verince: "Rabbini görüp görmediğini sorardım" dedim. Ebu Zer şöyle karşılık verdi: Ben sordum, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben O'nu nur olarak gördümı Onu (bizzat) nasıl görebilirim ki'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (362-3) ve Tirmizi (3282) rivayet ettiler.

 

 

 

25026 (2)- Abdullah b. Şakik der ki: Ebu Zer'e: "Eğer Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yetişseydim ona sorardım" dedim. Ebu Zer: "Ne sorardın?" karşılığını verince: "Rabbini görüp görmediğini sorardım" dedim. Ebu Zer şöyle karşılık verdi: Ben sordum, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O nurdur. Onu nasıl görebilirim ki, buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25027 (3)- Abdullah b. Şakik der ki: Ebu Zer'e: "Eğer Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görseydim ona sorardım" dedim. Ebu Zer: "Ne sorardın?" karşılığını verince: "Rabbini görüp görmediğini sorardım" dedim. Ebu Zer şöyle karşılık verdi: Ben sordum, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O nurdur, Onu nasıl görebilirim ki, buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25028 (4)- Abdullah b. Şakik der ki: Ebu Zer'e: "Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yetişseydim ona sorardım" dedim. Ebu Zer: "Ne sorardın?" karşılığını verince: "Rabbini görüp görmediğini sorardım" dedim. Ebu Zer şöyle karşılık verdi: Ben sordum, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 nurdur. Onu nasıl görebilirim ki'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Hz. Aişe

 

25029- Amir der ki: Mesruk, Hz. Aişe'ye gelip: "Ey müminlerin annesi! Hz. Muhammed Rabbini gördü mü?" diye sorunca, Hz. Aişe şöyle karşılık verdi: "Sübhanallah! Söylediğinden dolayı tüylerim diken diken oldu. Şu üç konuda sen nereye gidiyorsun. Sana kim bunları söylerse yalan söyler: Muhammed'in, Rabbini gördüğünü söyleyen yalan söyler." Sonra Hz. Aişe: "Gözler O'nu görmez, O bütün gözleri görür"[En'am 103] ve "Allah bir insanla ancak vahiy suretiyle veya perde arkasından konuşur"[Şura 51] ayetini okuyup şöyle devam etti: "Yarınla ilgili sana haber veren de yalan söylemiştir." Sonra Hz. Aişe: "Kıyamet saatini bilmek ancak Allah'a mahsustur. Yağmuru O indirir, rahimlerde bulunanı O bilir, kimse

 

yarın ne kazanacağını bilmez"[Lokman 34] ayetini okuyup şöyle devam etti: "Muhammed'in, bir şeyi gizlediğini söyleyen de yalan söyler." Sonra Hz. Aişe: "Ey Nebi! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan, O'nun verdiği Nebilik görevini yerine getirmemiş olursun"[Maide 67] ayetini okuyup şöyle devam etti: "Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cibril'i kendi suretinde iki defa gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/313 (3234) rivayet etti.

 

 

4. İbn Abbas

 

25030- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cibril'den, onu kendi suretiyle görmeyi isteyince, Cibril: "Rabbinden bunu iste" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah'a dua edince, doğu tarafından bir karartı çıktı ve yükselip yayılmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce baygınlık geçirdi. Cibril yanına gelip onu kaldırdı ve yanağına akan salyasını sildi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (11033) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Musa

 

25031- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah uyumaz, uyumak da ona yaraşmaz. Mizan elindedir ve dilediği şekilde onu hafif veya ağır kılar. Önündeki perde de ateştendir (nurdandır) ki bu perdeyi kaldıracak olsa gördüğü her şeyi yüzünün nuruyla yakardı. ''

Sonrasında Ebu Ubeyde: "Oraya geldiğinde şöyle seslenildi: Ateşin bulunduğu yerdeki ve çevresindekiler mübarek kılınmıştır! Memlerin Rabbi olan Allah, eksikliklerden münezzehtir!"[Neml 8] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (196) rivayet etti.

39 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ