MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

36- Mirae'dan Döndüğünde, Gördüklerini Kureyşlilere Anlatması

 

1. İbn Abbas

 

25032- İbn Abbas anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsra gecesi Bey tü Il-Ma kdis le götürüldüğüm zaman Mekke'de sabahladım. Tek kaldım ve insanların beni yalanlayacağını anladım. Ayrı bir yerde üzüntülü bir şekilde oturdum'' buyurdu. Ebu Cehl, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip oturdu ve alay edercesine: "Bir şeyler var mı?" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' deyince: "Ne var?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu gece götürüldüm'' buyurdu. O: "Nereye?" diye sorunca: ''Beytü'l-Makdis'e (Kudüsler karşılığını verdi. Ebu Cehl: "Sonra da yanımızda sabahladın öyle mi?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! öyledir'' buyurdu. Ebu Cehl, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kavmini çağırdığında anlattıklarını inkar eder korkusuyla inanınadığını bildirmek istemedi. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer kavmini çağırırsam bana anlattıklarını onlara da anlatır mısın?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, anlatırım'' karşılığını verdi. Bunun üzerine Ebu Cehl: "Ey Ka'b b. Luey oğuHarı topluluğu!" diye çağırınca meclisler boşalıp yanına toplandı. Sonra Ebu Cehl: "Bana anlattıklarını kavmine de anlat" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu gece götürüldüm'' buyurdu. Oradakiler: "Nereye götürüldün?" diye sorunca: ''Beytü'l-Makdis'e götürüldüm'' cevabını verdi. Onlar: "Sonra da burada, yanımızda sabahladın öyle mi?" deyince: ''Evet'' cevabını verdi. Kimisi şaşkınlıktan eHerini birbirine vurarak, kimisi de elini başına koyarak:

"Bize oradaki mabedin özeHiklerini söyleyebilir misin?" dediler. Orada bulunanların içinde Beytü'l-Makdis'e gidenler vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben oradaki mabedin özelliklerini saymaya başladım. Bazı yerleri bana kapalı gelince Beytü'l-Makdis (önüme) getirildi ve Ukayl veya İkal'ın evinin beri tarafına konuldu. Ben de oraya bakarak orayı kendilerine tek tek anlattım'' buyurdu. Bunun üzerine onlar: "Vallahi doğru anlattı" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11221) rivayet etti. Heysemi (1/64-65) Ahmed'in ravilerinin, Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

25033- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İsra gecesi Beytü'l-Makdis'e götürüldüğüm zaman Kureyşliler beni yalanlayınca, Hicrlde durdum. Allah Beytu'l-Makdis'i gözümün önüne getirdi, ben de ona bakıp Kureyşlilere özelliklerini anlatmaya başladım.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/104), Müslim 1/156 (170), Tirmizi 5/281 (3133) ve Beyhaki, Delail (2/360) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ